Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn voor hun nieuwste kunstwerk (Copyright: Favela Painting)

 

Verslag, Nieuws, Brazilië, Brazilë -

Braziliaanse favela’s krijgen kleurtje

In Brazilië zijn twee Nederlandse kunstenaars begonnen de mistroostige favela Santa Marta in hartje Rio de Janeiro in een fel kleurenpatroon te schilderen, met de hulp van de bewoners.

woensdag 2 juni 2010 23:07
Spread the love

Jeroen Koolhaas and Dre Urhahn zijn niet aan hun proefstuk toe. Eerder beschilderenden ze al grote betonnen gebouwen en constructies. Voor hun laatste kunstwerk kozen ze Santa Marta uit, een van de meest notoire favela’s of krottenwijken in Brazilië. De wijk krijgt nauwelijks aandacht van de overheid en heeft te kampen met geweld, criminaliteit en drugsbendes.

Nu zijn de inwoners echter bijzonder fier op hun centrale pleintje. Een grijze betonnen woestijn is er omgetoverd in een kleurrijk kunstwerk. “Ik ben nog in heel mijn leven in een museum geweest”, zegt een van de inwoners, “en nu leef ik er in eentje”.

De kunstenaars leven temidden van de lokale bevolking en zoeken ook medewerkers in de wijk zelf. Zo’n 25 lokale jongeren zijn opgeleid tot schilder en verdienen een inkomen. “Deze manier van werken heeft in het verleden al bewezen uiterst succesvol te zijn en geeft de gemeenschap empowerment, trots en kleur”, stelt het project in een persbericht. In het lokale team zijn ook drie schilders uit een andere sloppenwijk, Vila Cruzeiro, opgenomen, waar de kunstenaars hun vorige projecten organiseerden.

“Deze kunstwerken kunnen een verschil brengen in het leven van lokale bewoners, maar ook van de gemeenschap en de stad Rio”, zegt Dre Urhahn. “Ze kunnen zelfs als katalysator werken voor de processen van stedelijke vernieuwing en verandering.”

Joren Gettemans  | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!