Samenleving, Lokaal, Sport, Stampmedia, Genk, Claudia Fontebasso, Muaythai, Thaibox, Thaiboxing -

Claudia Fontebasso: “We krijgen zelfs bedankjes van scholen”

De 26-jarige Claudia Fontebasso veroverde onlangs haar tweede wereldtitel in het thaiboksen, maar besloot op een hoogtepunt te stoppen en na dertien jaar de bokshandschoenen aan de haak te hangen. Nu gaat ze lesgeven in haar sportschool Muay Thai. Volgens Fontebasso kunnen ze daar hun frustraties kwijtraken.

donderdag 15 april 2010 13:39
Spread the love

Proficiat met je tweede wereldtitel. Maar waarom stop je nu?

Ik ben dertien jaar met thaiboksen bezig geweest, waarvan tien jaar op wedstrijdniveau. Dat is zes dagen op zeven trainen. Ik heb ondertussen alles bereikt wat ik wou. We hebben een winkel en een sportschool. Het is druk.

Je hebt een mooi palmares. Toch heb je nooit in de spotlights gestaan. Vind je dat spijtig?

Weet je, dat is eigen aan deze sport. Je zal bijvoorbeeld ook niet horen wie wereldkampioen pingpong is. Het staat wel in de kranten, maar op televisie zal je het niet zien. Ik hoop dat het ooit verandert en dat we toch de aandacht krijgen die we verdienen. Maar het probleem is dat thaiboksen nog niet erkend is als Olympische discipline. Zolang dat niet het geval is, zal de aandacht klein blijven.

Je begon op je twaalfde met thaiboksen. Waarom?

Vechtsporten hebben me altijd geïnteresseerd. In mijn familie langs vaderskant deden ze allemaal aan karate. Zo is het stilaan gegroeid. Eerst met jiujitsu en dan ben ik overgeschakeld. Maar er zijn wel meer meisjes die aan thaiboksen doen, de sport komt heel fel op. Ze nemen niet meteen deel aan wedstrijden, maar willen hun conditie bijschaven of bekijken het als recreatiemiddel of als zelfverdediging. Maar thaiboksen is een contactsport en is dus in principe niet echt zelfverdediging.

Hoe werkt je sportschool?

We hebben de leden onderverdeeld in verschillende groepen. De recreanten doen niet aan wedstrijden. De leden van de wedstrijdgroep moeten natuurlijk veel intensiever trainen. We hebben ook enkele kinderen. Nu ik meer tijd heb, wil ik ook graag met een damesgroep beginnen.

Het valt op dat er vooral allochtone jongeren aan vechtsporten beginnen. Heb je een idee waarom?

Misschien hebben zij meer vuur en temperament dan Belgen en kiezen ze daarom sneller voor zo’n hobby. Heel veel jongeren vechten om hun agressie te controleren. Die mensen komen hier heel wild binnen en gedragen zich vaak respectloos. Maar ze veranderen hier enorm. Ze komen hier drie tot vijf keer per week trainen en achteraf zie je duidelijk het verschil. Hun mentaliteit verandert en dat vertaalt zich ook in hun attitude op school. Soms krijgen we telefoontjes van scholen om ons te bedanken.

Zie je als afscheidnemende kampioene een opvolgster voor jou?

We hebben heel veel talentvolle jongens, maar jammer genoeg zijn er niet zoveel meisjes. Ik hoop dat dat snel omslaat.

Muay Thai Genk, www.muaythaigenk.be, Christo Dimitrakakis: 0032(0)474/91 60 07 – E-mail: muaythaigenk@hotmail.com

© 2010 – StampMedia – David Tucci

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!