Beat4Battle Belgium, forum voor de ‘Scratch-activist’
Reportage, Cultuur, Stampmedia, Hiphop, Hip hop, Beat4battle, Beatmixen, Kavka, Scratching, Tom Paeschuyzen, Turntablism -

Beat4Battle Belgium, forum voor de ‘Scratch-activist’

Beat4Battle komt overgewaaid uit Frankrijk en groeide in vijf jaar tijd uit tot een internationale succesformule als ‘Scratch-activist Forum’ in de hiphopwereld. “Het evolueert snel,” vertelt Tom Paeschuyzen, bezieler van Beat4battle Belgium.

donderdag 25 maart 2010 16:37
Spread the love

De hiphopcultuur staat bekend om zijn sterke ‘Do It Yourself’ (DIY) mentaliteit en open source aanpak, strategieën die we regelmatig zien terugkeren in de hedendaagse muziekcultuur. Beat4Battle volgt deze visie en biedt ‘turntablism’, scratchen en beatmixen, onderdelen uit de hiphopcultuur, een internationaal platform aan.

Momenteel is Beat4Battle actief in meer dan tien landen, met ‘chapters’ in België, USA, Canada en Japan. “Een structuur opleggen doet initiator Frankrijk niet, maar het huidige concept zit zo sterk in elkaar dat de meeste landen de werking wel overnemen,” verduidelijkt Paeschuyzen. “Internationale netwerking en turntable events organiseren staan centraal met als doel lokaal talent wegwijs te maken in de Beat4Battle turntable-lifestyle.”

Turntable Café in Kavka

Donderdag 25 maart organiseert B4B Belgium voor de derde maal Turntable Café in het Antwerpse jongerencentrum Kavka. “Alle promotie voor dergelijke events gebeurt online via het B4B netwerk. We zijn klein begonnen maar de digitale mond-tot-mondreclame zorgde voor een snelle verspreiding in de hiphopwereld wat zelfs een interview voor een online radioprogramma uit Houston opleverde. Het concept van de avond is eenvoudig: vier draaitafels, deuren open om 20u en het internet doet de rest. Zo geven we lokaal talent de kans zich te meten met internationale klasse die via het B4B netwerk komen afgezakt. Vorige editie kwam er zelfs een contrabas aan te pas, wat de spontane gisting van muzikale creativiteit sterk bevorderde,” zegt Paeschuyzen. Alles wordt vastgelegd op film en audio en verspreid via gespecialiseerde fora en websites als B4B tv en turntableradio.com dat tot in Japan en China reikt.

DIY mentaliteit

‘Raw Material Crew’, een Antwerps breakdance collectief dat in Jongerencentrum Kavka repeteert, kwam tijdens het vorige turntable café spontaan het B4B team vervoegen. Paeschuyzen was zo enthousiast dat hij ze prompt uitnodigde voor een samenwerking rond de muzikantendag Hip (h)Op’t Noord op 9 mei in het Oud Badhuis te Antwerpen. Mede-organisator hiervan is het Onderwijs- en Jeugdcentrum Academie waarvoor Paeschuyzen werkt. “B4B zal het turntable luik voor zijn rekening nemen en naast ‘Raw Material Crew’ hebben we ook ‘Straatrijk’ uitgenodigd. Deze vzw ontstaan uit de Leuvense breakdancegroep Rafaga De Viento was op 20 maart medeorganisator van ‘Unbreakable’, host van het wereldkampioenschap 1on1 breakdancing.”
Hiermee wordt nogmaals het DIY karakter van B4B en de sterke band in de Vlaamse hiphopgemeenschap aangetoond.

Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011

Dit jaar gaat het B4B WK turntablism door in Parijs, maar Tom liet vallen dat er concrete plannen zijn om het WK volgend jaar naar Antwerpen te halen. “We zijn nog maar in de onderzoekende fase omtrent deze samenwerking,” zegt Axel Dingemans, projectcoördinator van ‘Antwerp European Youth Capital’, “maar het past alvast perfect in het thema ‘Room to Bloom’ dat jongeren tot ontplooiing wil aanzetten in Antwerpen. Organisaties zoals Beat4Battle zijn een perfect voorbeeld van hoe we Antwerpen als Europese Jongerenhoofdstad kunnen profileren. We moedigen soortgelijke activiteiten zeker aan.”

Meer informatie omtrent de activiteiten van Beat4Battle Belgium is te vinden op www.myspace.com/b4bbelgium. Wie de benen wil losgooien komt op donderdagavond 25 maart best langs in jongerencentrum Kavka vanaf 20u. www.kavka.be

© 2010 – StampMedia – Marcus Deblaere

take down
the paywall
steun ons nu!