Samenleving, Brussel, Lokaal, Molenbeek, Foyer, Marandy, Philippe Moureaux -

Wandelen in Molenbeek met Philippe Moureaux

Wandelen in Molenbeek met Philippe Moureaux
dinsdag 16 maart 2010 13:35

Philippe Moureaux, (Etterbeek, 1939), senator en burgemeester van Molenbeek, minister van Staat en kopstuk van de PS. Is de zoon van Charles Moureaux, destijds minister voor de Franstalige liberalen. Historicus van opleiding

“In sommige buurten plooit men nog teveel op zichzelf terug. Dat moet je doorbreken. Alleen met z’n allen samen kan je iets veranderen. Maar een mentaliteit wijzig je niet zomaar. Nieuwe huizen bouwen, straten heraanleggen, dat is een heel werk. Als je het geld en de middelen hebt, en de wil om het te doen, dan doe je dat. Een mentaliteit veranderen, dat is zoveel moeilijker. Dat kan je niet alleen, daarvoor moet je samenzitten.”

“Molenbeek evolueert. De bevolking groeit al jaren. Ja, er komen meer migranten bij, maar er is ook een terugkeer van Belgen die zich in de buurt van het kanaal vestigen. Jonge Vlaamse gezinnen ook die naar Molenbeek komen, daar kan je niet omheen. Ik ben erg francofoon, iedereen weet dat. Maar tegelijkertijd is Molenbeek één van de Brusselse gemeenten waar Vlamingen het best onthaald worden.”

En verder

Moureaux over de opwaardering van commissariaat tot het Huis van Culturen, over de Sint-Janskerk als getuigenis van het christelijk geloof in een buurt met overwegend moslims, over de markt met het zuiderse accent,
over Molenbeek als Europees laboratorium en over mensen.

www.foyer.be

take down
the paywall
steun ons nu!