Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Die in als protest tegen bombardementen in Syrië

zaterdag 18 juni 2016
Een dertigtal actievoerders protesteerden zaterdagag met een flashmob in de vorm van een “Die-in” aan de Korenmarkt in Gent tegen de plannen van de regering om deel te nemen aan de luchtoperaties boven Syrië. Ze vielen neer en hadden hierbij bordjes vast met de slogan "Geen bombardementen in onze naam".

De actievoerders hekelen de keuze voor oorlog en stellen dat de regering dus niets geleerd heeft uit de resultaten van eerdere interventies in Afganistan, Irak en Libië, die stuk voor stuk zorgden voor chaos en een voedingsbodem leverden voor extremistische geweldsgroepen. Verder is deze interventie in Syrië ook in strijd met het internationaal recht aangezien de VN veiligheidsraad geen mandaat heeft gegeven voor militaire actie. 

Ze eisen dat de regering deze beslissing herziet en zich actief gaat inzetten bij het verder zoeken naar diplomatieke oplossingen. Door te besparen op departementen die noodzakelijk zijn in de preventieve strijd tegen terreur en tegelijk wel in te zetten op dure luchtoperaties komt de veiligheid van de mensen hier en ter plaatse in gevaar, aldus de actievoerders van onder andere Vrede vzw. en Vredesactie.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.