Enkele hoger gelegen boerderijen in het gebied tussen Beira en Zimbabwe doen dienst als toevluchtsoord voor honderden mensen omdat dat de enige plekken zijn waar mensen op het droge staan. Velen van hen wachten al dagen op hulp, zonder toegang tot eten en drinkbaar water.
Tot op vandaag werd een groot aantal gebieden nog steeds niet bereikt omdat de toegang onmogelijk is door het hoogstaande water. Wegen zijn grotendeels weggespoeld of verwoest. Officiële cijfers vanuit de Mozambikaanse overheid spreken van minstens 1.000 doden. Een aantal waarvan Rode Kruis-Vlaanderen vreest dat het nog fors zal oplopen omdat er nog zoveel getroffen gebieden niet bereikt werden. Niemand weet dus hoe de situatie in die gebieden is en hoeveel slachtoffers er gevallen zijn.
Rode Kruismedewerker Wouter Rhebergen is momenteel ter plekke in Mozambique. Hij woont er al tien jaar, maar ziet nu met eigen ogen hoe het land bijzonder zwaar getroffen werd door de cycloon. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, de ravage is immens. De dag na de doortocht van de cycloon vertrok ik samen met enkele collega’s naar het rampgebied maar de wegen waren gewoon weggespoeld. Uiteindelijk zijn we met een helikopter ter plekke geraakt. Voorlopig worden slachtoffers geholpen in tijdelijke opvangkampen.”
Volgens Wouter verandert de situatie nog dagelijks door de zware overstromingen. “Het aantal slachtoffers zal de komende dagen dan ook blijven oplopen. Via ons rampenparaatheidsprogramma en de steun van de Vlaamse overheid waren er gelukkig al hulpgoederen ter plekke nog voor de ramp toesloeg. Deze delen we vandaag uit aan de lokale bevolking. Het gaat onder andere om muskietennetten om uitbraken van Malaria te vermijden, dekens en slaapmatten. Op dit moment proberen we met drones en satellietbeelden een inschatting te maken van de schade én van de getroffen gebieden. Voor het maken van de satellietbeelden werken we samen met NASA. Zo krijgen we een beeld van waar de nood het hoogst is en bekijken we hoe we kunnen helpen. De slachtoffers die nu opgevangen worden in de kampen krijgen natuurlijk al de nodige medische hulp, eten en veilig drinkwater.” Vooral dat laatste is belangrijk om de uitbraak van ziekten zoals cholera te vermijden.
Dammen staan op breken
De regio ten westen van Beira werd en wordt nog steeds getroffen door extreme overstromingen. Een groot deel van de regio staat volledig blank en is enkel bereikbaar per boot of helikopter. Op sommige plaatsen heeft het waterpeil alle records gebroken en staat het meer dan 6 meter hoger dan het ooit stond. Duizenden mensen verblijven al sinds afgelopen weekend op daken van huizen die nog rechtstaan of leven letterlijk in de toppen van de bomen zonder eten en drinkbaar water. Alleen daar zijn ze veilig voor het kolkende water.
De regen valt al dagen met bakken uit de lucht en bemoeilijkt daardoor ook reddingsoperaties per boot en helikopter. Het Rode Kruis krijgt ondertussen berichten over verschillende dammen in de regio die hun limieten ondertussen bereikt hebben. Nog meer regen kunnen ze niet aan en ze staan bijgevolg op springen. Als er nog meer regen valt de komende dagen, zit er waarschijnlijk niets anders op dan de ‘emergency flood gates’ te openen. Dat zal er voor zorgen dat het waterpeil in lager gelegen gebieden nog hoger komt te staan dan het vandaag al doet. De situatie voor de bewoners is zonder meer kritiek.
De nood op het terrein is nu al zeer groot maar wordt de komende dagen en weken nóg groter en daarvoor is financiële steun zeer dringend nodig. Rode Kruis-Vlaanderen lanceert daarom een noodoproep en vraagt om financiële steun via het rekeningnummer BE 53 0000 0000 5353. De nodige fondsen voor hulpverlening worden momenteel geschat op 8.830.000 EUR. Het ingezamelde geld wordt in Mozambique ingezet op drie gebieden: gezondheid, onderdak en proper drinkwater & hygiëne.
In het document in bijlage lees je waarvoor Rode Kruis-Vlaanderen de ingezamelde fondsen specifiek zal inzetten.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Rode Kruis-Vlaanderen.