#YouthforClimate week 7 met Greta Thunberg: “Als u denkt dat we op school moeten zijn, neem dan onze plaats in”
Fotoverslag, Milieu, Samenleving, België -

#YouthforClimate week 7 met Greta Thunberg: “Als u denkt dat we op school moeten zijn, neem dan onze plaats in”

Greta Thunberg betoogt samen met 18.000 jongeren door de straten van verschillende Belgische steden. Een fotoreportage van de betoging in Brussel.

vrijdag 22 februari 2019 08:33
Spread the love

“Mijn naam is Greta Thunberg. Ik ben een klimaatactivist uit Zweden”, zo begon de Zweedse tiener haar speech donderdagochtend, 21 februari 2019, voor de Europese Commissie.

“Tienduizenden kinderen spijbelen voor het klimaat in Brussel. Honderdduizenden doen hetzelfde in de wereld. Dat doen we omdat we ons huiswerk hebben gemaakt. Mensen zeggen dat ze hoopvol zijn, dat jonge mensen de wereld zullen redden. Maar dat doen we niet. We zijn te jong en de tijd dringt.”

“We weten dat veel politici niet met ons willen praten”, ging ze voort. “Wij ook niet met hen. Wij willen met wetenschappers praten. We zeggen wat zij al decennialang zeggen. We willen dat jullie het akkoord van Parijs naleven en de IPCC-rapporten volgen. We hebben geen andere manifesten en eisen. Verenig u achter de wetenschap, dat is onze eis.”

“Ze verzinnen samenzweringen, en noemen ons marionetten. Ze proberen van onderwerp te veranderen. Ze willen er niet over praten, omdat ze weten dat ze deze strijd niet kunnen winnen. Ze weten dat ze hun huiswerk niet hebben gedaan. Maar wij wel. We hebben een nieuwe manier van denken nodig. Het politieke systeem dat jullie gecreëerd hebben, gaat over competitie. Dat moet stoppen. We moeten samenwerken en de middelen van de planeet op een eerlijke manier delen. We moeten binnen de planetaire grenzen leven in het belang van al het leven. Dit klinkt misschien naïef, maar als jullie je huiswerk hebben gedaan, dan weten jullie dat we geen andere keuze hebben.”

Als de beleidsmakers niet luisteren, zullen ze volgens haar bekendstaan als de grootste schurken uit de geschiedenis. “Er is nog tijd. Tegen 2030 moet er minstens 80 procent minder CO2-uitstoot zijn. Dat is dubbel zo ambitieus als nu. Ze vegen opnieuw hun rotzooi onder het tapijt. We vechten niet voor onze toekomst, maar voor iedereen zijn toekomst.”

Over de kritiek dat jongeren beter in de schoolbanken zouden blijven in plaats van te spijbelen, stelde ze voor dat volwassenen hun plaats zouden innemen. “Als u denkt dat we op school moeten zijn, wel, neem dan onze plaats in op straat. Of liever: doe mee met ons, zodat we het hele proces kunnen versnellen.”

“We zijn begonnen met het opruimen van jullie rotzooi”, besloot ze. “En we zullen niet stoppen tot we klaar zijn.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!