about
Toon menu

Vlaams Minister van Cultuur wil Brussels Beursgebouw scalperen

Dit imposant eclectisch gebouw met Palladiaanse opbouw, voornamelijk geïnspireerd op de Franse neorenaissance- en Second-Empirestijl, verdient beter.
dinsdag 31 januari 2017
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Boven de monumentale bordestrap werden er eind de jaren negentig tussen de Korinthische zuilen van de ingangsportiek hekkens geplaatst. Een drastische beleidsmaatregel tegen daklozen en hangjongeren. Dezelfde liberaal-conservatieve Burgemeester François-Xavier de Donnéa had enkele maanden voordien nog van het trottoir rondom het Beursgebouw enkele nieuwe 'openbare telefooncellen' laten weghalen. Omdat ze de vue imprenable op het Beursgebouw van Léon-Pierre Suys konden belemmeren.

Het zicht op de complexe bedaking met drie parallelle mansardedaken onderbroken voor een verhoogd koepeldak met lantaarn en bol gebogen dwarsdaken, wordt door een vergunningsaanvraag op initiatief van huidig Vlaams Minister van Cultuur aangepast voor een dakterras met opzichtige goudkleurige luifel.  Een Biermuseum zonder degustatieruimte is als een café zonder bier. Of als een stad zonder horeca?

Houdt de Brusselaar wel van zijn/haar architecturaal patrimonium?

De Muntschouwburg werd ook centraal verhoogd maar dan tenminste omwille van de hedendaagse technische behoeften van dit operagebouw.

Voor het Beursgebouw heeft de ingreep meer weg van de diamant of kassei boven het Antwerpse Havenhuis. Was deze constructie bovenop dat historisch complex de ideale toevoeging of een gemiste kans voor een volwaardig vernieuwend project? Het oorspronkelijke gebouw daar in de Metropool heeft zeker niet de unieke kwaliteiten én de iconische centrale ligging van ons Beursgebouw.

En inderdaad, het Muziek Instrumenten Museum op het Neo-Classicistisch Koningsplein van Barnabé Guimard en Jean-Benoît-Vincent Barré heeft voor haar financieel plaatje gebruik kunnen maken van een concessie met dakterras. Voor het Beursgebouw in hartje Brussel zou dat om dezelfde architecturale redenen onmogelijk moeten zijn.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

  • door martin meerts op woensdag 1 februari 2017

    Na de jaren '80 en '90 waarin het qua monumentenzorg in de goede richting ging, is de wijsheid nu opnieuw ver te zoeken. Er wordt continu afgebroken. Idyllische plaatsjes hebben plaats gemaakt voor rationele nieuwbouw. De poëzie verdwijnt meer en meer uit het stadsbeeld. Ik heb het hier dan vooral over Vlaamse provinciesteden en Antwerpen. Brussel bleef een beetje gespaard van die nieuwe appartementswoede. Maar ook hier (ik woon in Brussel) nemen de laatste tijd de immobiliënprojecten toe die simpelweg geen rekening houden met het Brusselse patrimonium. Ik heb de plannen gezien van het dak op het beursgebouw. Dat is een verminking van het 19de eeuwse paleis. En er zijn nog veel meer projecten. Het Joods museum wil het oude gebouw waarin ze gehuisvest is, afbreken. Er is een project om art nouveau - en art deco - gebouwen af te breken in de Broekstraat enz. Is er al verzet aangetekend tegen dit project? Me dunkt dat Monumenten & Landschappen toch niet akkoord kan gaan met dit - als ik me niet vergis- beschermde gebouw?

  • door martin meerts op maandag 6 februari 2017

    En er zijn ook plannen om het huis waar Lord Byron verbleven heeft (in de Warande) af te breken. Ze zouden enkel de gevel bewaren. Zelfs Londen heeft geen Byron - huis! Hopelijk komt het niet zo ver. Ze zouden er een museum moeten van maken. Het pensionaat van de zusjes Brönte, het hotel van Baudelaire: allemaal weg. Vroeger kwamen Engelsen speciaal naar België om het pensionaat te bezoeken. Daarna trokken ze naar Waterloo waar ze de boerderij opzochten waar de Engelse officier William Delancey een week na de slag oveleed. De boerderij is ook reeds lang verdwenen. Aan de Leeuw van Waterloo werden alle gebouwen met de grond gelijk gemaakt in 2015. Om de Bicentennial te vieren! Familiebedrijven die moesten wijken... Alle horeca-zaken werden opgedoekt. Een keten heeft alles overgenomen. De sfeer is kapot. Ondertussen kwam de burgemeester in opspraak. Naomi Klein heeft alles al eens uitgelegd in een boek. Maar Brussel heeft kapitaal en reserves. We zouden de Brexiters opnieuw kunnen lokken. De biechtstoel in de Sint Michielskathedraal waar Charlotte Brönte uit wanhoop ging biechten (en ze was Protestants), staat nog steeds op dezelfde plaats. Ook de Protestantse kapel waar ze de dienst volgden, heeft de waanzinnige twintigste eeuw overleefd. De hoogstad heeft nog veel toeristische troeven, maar ze worden spijtig genoeg niet benut. Laat ons besluiten met de slagzin van wijlen Herman Brood: 'spijt is wat de koe schijt.'

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties