Vlaams Minister van Cultuur wil Brussels Beursgebouw scalperen

Vlaams Minister van Cultuur wil Brussels Beursgebouw scalperen

Dit imposant eclectisch gebouw met Palladiaanse opbouw, voornamelijk geïnspireerd op de Franse neorenaissance- en Second-Empirestijl, verdient beter.

dinsdag 31 januari 2017 15:14
Spread the love

Boven de monumentale bordestrap werden er eind de jaren negentig tussen de Korinthische zuilen van de ingangsportiek hekkens geplaatst. Een drastische beleidsmaatregel tegen daklozen en hangjongeren. Dezelfde liberaal-conservatieve Burgemeester François-Xavier de Donnéa had enkele maanden voordien nog van het trottoir rondom het Beursgebouw enkele nieuwe ‘openbare telefooncellen’ laten weghalen. Omdat ze de vue imprenable op het Beursgebouw van Léon-Pierre Suys konden belemmeren.

Het zicht op de complexe bedaking met drie parallelle mansardedaken onderbroken voor een verhoogd koepeldak met lantaarn en bol gebogen dwarsdaken, wordt door een vergunningsaanvraag op initiatief van huidig Vlaams Minister van Cultuur aangepast voor een dakterras met opzichtige goudkleurige luifel.  Een Biermuseum zonder degustatieruimte is als een café zonder bier. Of als een stad zonder horeca?

Houdt de Brusselaar wel van zijn/haar architecturaal patrimonium?

De Muntschouwburg werd ook centraal verhoogd maar dan tenminste omwille van de hedendaagse technische behoeften van dit operagebouw.

Voor het Beursgebouw heeft de ingreep meer weg van de diamant of kassei boven het Antwerpse Havenhuis. Was deze constructie bovenop dat historisch complex de ideale toevoeging of een gemiste kans voor een volwaardig vernieuwend project? Het oorspronkelijke gebouw daar in de Metropool heeft zeker niet de unieke kwaliteiten én de iconische centrale ligging van ons Beursgebouw.

En inderdaad, het Muziek Instrumenten Museum op het Neo-Classicistisch Koningsplein van Barnabé Guimard en Jean-Benoît-Vincent Barré heeft voor haar financieel plaatje gebruik kunnen maken van een concessie met dakterras. Voor het Beursgebouw in hartje Brussel zou dat om dezelfde architecturale redenen onmogelijk moeten zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!