Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zoektocht naar sociale rechtvaardigheid

De parlementsleden Cindy Fransen , Katrien Partyka en Valerie Taeldemans, allen behorend tot de linkerzijde van de christendemocratie , buigen zich over de sociale correcties die in het regeringsbeleid werden aangebracht, zo melden de media.
woensdag 20 januari 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Onderschrift

Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de ernst , de begeestering en de inzet waarmee deze drie dames hun onderzoek zullen doen.

De turteltaks , het duurder water, de verhoging van het inschrijvingsgeld, de afschaffing van de gratis lijndiensten en ..., noopten de regering tot wet men sociale correcties noemt.

DE CD&V profileert zich terecht als de partij die zorgt voor sociale bijsturing. Precies het feit dat men erop inzet legt het asociale beleid van de rechtse regering bloot. Maatregelen die haast in één adem “bijgestuurd “ worden om toch een zekere sociale gevoeligheid te tonen zijn per definitie niet sociaal en verkeerd.

Allerhande kleine tegemoetkomingen aan behoeftigen doen denken aan een zekere vorm van paternalisme. Zie eens wat we doen voor de sukkelaars in de samenleving is bijna een mantra van deze neo-liberale beleidsploeg.

Een rechtvaardig belastingsysteem dat iedereen naar vermogen doet bijdragen en dus per definitie sterk progressief moet zijn maakt bijsturingen overbodig. Meer nog, op die manier valt niemand uit  de boot en zullen er geen kansarmen zijn. Mensen met minder kansen moeten zich dan niet meer gestigmatiseerd voelen omdat ze moeten gebruik maken van een “sociale” correcties. Niemand is trouwens graag die sukkelaar die uitzondering.

Een groter gelijkheid heeft ook een maatschappelijk terugverdieneffect , om eens een liberale term te gebruiken, heeft een daling van de Gini-coëfficiënt ( 0 is totale gelijkheid, 1 één persoon bezit alles)tot gevolg. Wetenschappelijk onderzoek  toont aan dat de daling van dit cijfer een daling van de criminaliteit tot gevolg heeft. Meer samenhorigheid en warmte in de smanleving zou et gevolg zijn.

Voorspelbaar zal het vernoemde onderzoek de regering in verlegenheid brengen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door ria aerts op vrijdag 22 januari 2016

  Ach, de bedoeling is wellicht goed, maar laten we het "vechten tegen de bierkaai" noemen. Dat van die bierkaai kun je zelfs letterlijk nemen. Wat er ook gebeurt, onze sociale welvaartstaat ligt op sterven is bijna zo dood als een pier. Al onze solidaire voorzieningen zijn er maar gekomen omdat ze vooral in een periode van economische hoogconjunctuur konden afgedwongen worden via de vakbonden, met stakingen als drukkingsmiddel. Door de arbeidsmarkt te laten inkrimpen wordt er dubbel geprofiteerd: de macht van de vakbonden (die hogere lonen en betere voorwaarden voor de werknemers bepleiten) wordt beperkt en de kosten voor de ondernemingen dalen, tweemaal kassa. Bovendien stijgt het aandeel wanneer je mensen afdankt (hogere dividenden en boni), dus nog eens kassa. Daarom wordt de kloof tussen arm en rijk almaar groter. Dus als politici van ons inspanningen vragen om jobs-jobs-jobs te creëren, dan vertellen ze fabels. Ik mag toch verwachten dat ze intelligenter zijn dan dat.

  • door Willy Verbeek op vrijdag 22 januari 2016

   Beste Ria

   Ik moet je helaas gelijk geven. We mogen de moed niet laten zakken en moeten ons strijdvaardig opstellen

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties