Zoektocht naar sociale rechtvaardigheid

Zoektocht naar sociale rechtvaardigheid

De parlementsleden Cindy Fransen , Katrien Partyka en Valerie Taeldemans, allen behorend tot de linkerzijde van de christendemocratie , buigen zich over de sociale correcties die in het regeringsbeleid werden aangebracht, zo melden de media.

woensdag 20 januari 2016 09:33
Spread the loveOnderschrift

Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de ernst , de begeestering en de inzet waarmee deze drie dames hun onderzoek zullen doen.

De turteltaks , het duurder water, de verhoging van het inschrijvingsgeld, de afschaffing van de gratis lijndiensten en …, noopten de regering tot wet men sociale correcties noemt.

DE CD&V profileert zich terecht als de partij die zorgt voor sociale bijsturing. Precies het feit dat men erop inzet legt het asociale beleid van de rechtse regering bloot. Maatregelen die haast in één adem “bijgestuurd “ worden om toch een zekere sociale gevoeligheid te tonen zijn per definitie niet sociaal en verkeerd.

Allerhande kleine tegemoetkomingen aan behoeftigen doen denken aan een zekere vorm van paternalisme. Zie eens wat we doen voor de sukkelaars in de samenleving is bijna een mantra van deze neo-liberale beleidsploeg.

Een rechtvaardig belastingsysteem dat iedereen naar vermogen doet bijdragen en dus per definitie sterk progressief moet zijn maakt bijsturingen overbodig. Meer nog, op die manier valt niemand uit  de boot en zullen er geen kansarmen zijn. Mensen met minder kansen moeten zich dan niet meer gestigmatiseerd voelen omdat ze moeten gebruik maken van een “sociale” correcties. Niemand is trouwens graag die sukkelaar die uitzondering.

Een groter gelijkheid heeft ook een maatschappelijk terugverdieneffect , om eens een liberale term te gebruiken, heeft een daling van de Gini-coëfficiënt ( 0 is totale gelijkheid, 1 één persoon bezit alles)tot gevolg. Wetenschappelijk onderzoek  toont aan dat de daling van dit cijfer een daling van de criminaliteit tot gevolg heeft. Meer samenhorigheid en warmte in de smanleving zou et gevolg zijn.

Voorspelbaar zal het vernoemde onderzoek de regering in verlegenheid brengen.

take down
the paywall
steun ons nu!