Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Slag om Eandis lijkt gewonnen. Nou, voor eventjes dan

vrijdag 30 september 2016
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Jaknikkers Eandisdeal werden neeknikkers(Wikimedia Commons)

De eerste slag om Eandis is binnen, maar de strijd is nog niet voorbij. Want de redenen om af te zien van de privatisering van 14% van ons energie-distributiebedrijf zijn even gemengd als mijn gevoelens bij de ordentelijkheid van de besluitvormingsprocedure. Mensenkinderen! Wat zijn daar een megafouten gemaakt. Wat kunnen we daar van leren?

Te laat

De procesarchitectuur was ondemocratisch: van een ordentelijke besluitvorming kan niet worden gesproken: belangrijke argumenten kwamen soms pas na de beslissing beschikbaar. Transparantie was er amper en de agenda waartegen gemeenteraadsleden soms “ja” moesten knikken kan niet anders worden betiteld als misleidend. De VREG kwam niet voor, maar pas na de besluiten van de Vlaamse gemeenteraden met zijn ontnuchterende standpunt. Het tot ‘papiertje’ gedegradeerde 'geheime' advies van de Staatsveiligheid verscheen een maand na krantenberichten dat ook Australië om veiligheidsredenen afzag van een vergelijkbare deal, en deze waarschuwing werd niet uitgebracht aan de eigenaren van Eandis - de gemeenten zelf - maar aan een draaiende energieminister die er volgens zijn eigen collega’s niet eens iets over te zeggen heeft…

Corruptie

Het argument dat het Chinese staatsbedrijf State Grid verwikkeld is in intense corruptieproblemen bleef vrijwel buiten beeld. En dat het behalve distributie- ook productiebedrijf is, waardoor de EU dwars zal móeten gaan liggen, leek van een lagere en latere orde. Toch moest Engie-Electrabel om juist die ontvlechtingsredenen zijn Eandis-aandeel verkopen...

"De Chinese neokapitalistische partij"

Een megadeal van 0,8 miljard is na krap twee weken van openbaar debat geblokkeerd door een ‘njet’ van enkele grote steden en wat kleinere gemeenten. Wat Antwerpen betreft gebeurde dat voor mij om niet-solidaire redenen, want ze stemden niet tegen de uitverkoop van een deel van hun netwerk aan de ‘Chinese neokapitalistische partij’, maar ze wilden de fusielasten ongelijk verdelen onder alle Vlamingen.

Antwerpen wilde zijn lagere tarieven behouden. Dat ze een gecontroleerd deel van hun energiedistributie aan de meestbiedende marktpartij zouden verpatsen leek de meerderheid in de havenstad niet te deren. Ook niet dat daardoor jaarlijks € 40 miljoen aan publiek geld het land uitvloeit.

Optreden Tobback

Een belangrijke reden voor deze bestuurlijke soap is ook dat het politieke onderbaasje Louis Tobback zijn eigen Eandischef Piet Buyse lelijk in de weg liep. Louis vermengde zonder enige gêne zijn burgemeestersbaan met die van betaalde Eandislobbyist, hij ridiculiseerde argumenten van anderen, beweerde dat zijn opposanten handlangers waren van de marktpartijen die de bieding om Eandis hadden verloren, speelde blufpoker met gemeenschapsbelangen en veegde zijn gat af met doorwrochte opinies van Pala, Ecopower en Transitienetwerk, de partijen die volgens mij het debat op gang wisten te krijgen. Een eenvoudige klus als je kijkt naar de kracht en vooral de vanzelfsprekendheid van hun argumenten, maar wel een enorm compliment waard. 

Openbaarheid

Het complete gebrek aan openbaarheid (een betekenisloze gemeenteraadsagenda waarachter een megadeal verborgen werd) leidde er toe dat onze lokale gemeenteraad in augustus een beslissing “moest” nemen die onhoudbaar bleek toen er echte argumenten werden uitgewisseld. Ook elders hoorden we dat gemeenteraadsleden alleen vertrouwden op de interne orders van… de partijen die in het Eandisbestuur zitten. Eandis mag dan méér bestuursleden tellen dan een gemiddelde voetbalvereniging, het hoogste beslisorgaan oogt vooral als een eetclub met comfortabele zitjes waar de beslissingen een bijgerecht zijn.

Steekvlampolitiek

Privatiseren kun je afleren schreef ik eerder. Ik hoop dat de politieke steekvlammen nu snel worden gedoofd. Gezichtsverlies schijnt voor ‘verliezende’ Chinezen vervelend te zijn. Wel, ook onze politiek is een harde SM-club. Ook hier is de vrees voor gezichtsverlies de constante drijfveer voor het volhouden van een neoliberale privatiseringswaan.

Winstbejag of consument?

Laten we eens nadenken en van mening durven veranderen. Ja, laten we dat debat in sereniteit voeren, laten we ons openlijk afvragen om welke redenen we onze strategische basisinfrastructuur - onze kabels en leidingen - zouden overlaten aan de meestbiedende op de "vrije" markt. Die is immers uit op puur winstbejag, niet op consumentenvrijheid maar op die van vrije ondernemers. Privatisering heeft nog nooit geleid tot lagere energietarieven, wel tot aantoonbaar frequentere stroomstoringen. Laten we van Eandis cvba een erkende, democratische coöperatie maken. Een bedrijf van ons.

(de auteur woont in Hoeilaart en klant van Eandis)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Ho SW op vrijdag 30 september 2016

  De ‘verliezende’ Chinezen liggen helemaal niet wakker van heel de Eandis-saga. In de Chinese media wordt er geen enkel woord over gerept. Zo belangrijk vinden de Chinezen de Eandisdeal. Voor State Grid is het enkel een diversificatie van fondsen. Maar de koning zal overuren moeten kloppen om het economisch en politiek vertrouwen in Vlaanderen/België terug te herwinnen in China. Wat een pyrusoverwinning voor Vlaanderen!

 • door Jan Hertogen op vrijdag 30 september 2016

  Na deze reprimande is het misschien een goed idee om de overwegingen eens te lezen in een vorig artikel op DWM: http://community.dewereldmorgen.be/blog/janhertogen/2016/09/28/alle-gemeenten-in-vlaanderen-verenig-u-voor-de-chinese-deal, "Alle gemeenten in Vlaanderen, verenig u (voor de Chinese Deal)", die, zelfs met de Antwerpse Eigen Electriciteit Eerst beslissing, hoe dan ook eens tot stand zal komen.

  Jan Hertogen

 • door Jan Willems op zaterdag 1 oktober 2016

  Nu staat de deur pas echt open voor de privatisering van Eandis door poenige landgenoten. Die kunnen op deze wijze toch nog wat geld extra verdienen. Het geld beleggen in een spaarboekje brengt door de lage rente nog nauwelijks iets op. Dus. Chinezen en andere buitenlanders hebben misschien ook wel belangstelling … Een achterpoortje voor de Chinezen ? De Eandis-affaire is in De Tijd van zaterdag 1 oktober gereconstrueerd. Echt opvallend is de cruciale rol van liberale politici zoals voorzitster Gwendolyn Rutten en Karel De Gucht, waarvan de politica vroeger nog stafmedewerkster is geweest. Maar deze liberalen zien natuurlijk geen graten in privatisering. Integendeel. Die reconstructie neemt in de krant bijna twee volle pagina’s in beslag. Op pagina 5 onderaan is er enkel nog een beetje plaats voor een bericht over het Leuvense windenergie- bedrijf Windvision. Dat verkoopt zijn elf reusachtige windturbines aan de energiegroep China General Nuclear (CGN), een staatsbedrijf dat actief is in de necleaire sector. In het Verenigd Koninkrijk wordt het niet ingeschat als een gevaar voor de nationale veiligheid. De molens staan in het grootst onshorewindpark van ons land, gevestigd in Estinnes (Henegouwen), goed voor een jaarproductie van bijna 50.000 gezinnen. De energie die het produceert wordt mede verdeeld door netwerkbeheerder Eandis

 • door Rein van Gisteren op zondag 2 oktober 2016

  Relevante aanvullingen: -De om redenen van nationale veiligheid afgesprongen Australiëdeal waar onder meer De Tijd begin september al naar verwees betrof een Chinees meerderheidsbelang van 50,4% dat geblokkeerd is door een hoge Australische gezagsdrager, de schatkistbewaker. http://www.abc.net.au/news/2016-08-19/treasurer-stands-by-move-to-block-sale-of-ausgrid/7768010 -China heeft in Australië al wel aandelen in de retail van energie. Maar dat hebben ze mogelijk ook in de EU. -De beruchte belastingontwijker Ferdinand Huts bezit reeds 5% van de aandelen in Elia, Belgiës nationale hoogspanningsnet.

 • door Carlos Pauwels op maandag 3 oktober 2016

  Wat een circus. Wie denkt dat China nu afgeblokt is moet dringend wakker worden. Voor China is dat slechts een molshoop op hun weg naar meer participaties in wereldwijde bedrijven. China is een economische grootmacht. En niet alleen economisch, ook militair en politiek. Niet meer het China van Mao. En met dat land wil Goliath Vlaanderen de strijd aangaan. In China lachen ze zich een bult. En dat "papiertje" is volgens mij ook maar een papiertje, niet meer, niet minder. Men moet mij eens uitleggen welke strategische belangen China zou kunnen stelen via Eandis. Was ik van een klein landje als België, ik zou eens bekijken wat het meest opportuun is: vechten tegen windmolens zoals die Spanjaard of kersen kiezen voor mijn geld. Eandis is momenteel een overheidsbedrijf dat sommigen met hand en tand willen verdedigen. Is dat nu een zo goed bedrijf voor de consument, nee toch? Tariefstructuur die op niets gelijkt en zeker niet goedkoop. Wie gaat nu het geld ophoesten dat Eandis broodnodig heeft? De consument uiteraard. Het Eandis van vandaag moet op de schop. Niet overal dezelfde tarieven en geleid door mensen die niet de bevoegdheid (kennis) hebben om een zo groot bedrijf te leiden en strategische beslissingen te nemen. Dat zijn diezelfde mensen die in veel steden ook van die strategische beslissingen hebben genomen in de ARCO affaire en de gemeenten hebben opgezadeld met een groot verlies dat de burger op een of andere manier moet ophoesten. Zij hebben het geld van de gemeentelijke belastingbetaler misbruikt en onverantwoorde risico's genomen, deels door onwetendheid en onkunde. Herstructureer Eandis, haal dat uit de klauwen van de gemeenten en laat dat bedrijf besturen door mensen met kennis van zaken. En laat de burger die dat wil deelnemen in het kapitaal.

 • door Carlos Pauwels op maandag 3 oktober 2016

  Iets vergeten in mijn commentaar. Maak er 2 of 3 bedrijven van zodat de concurrentie kan spelen zoals bij de energieleveranciers en laat de consument kiezen bij welk bedrijf hij/zij zich aansluit. Met een beetje goede wil is dat zeker en vast te regelen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties