Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Waar zijn de linkse Vlaams-nationalisten? Opgelost?

maandag 28 april 2014
Deze blog werd geschreven door een van onze lezers. Wil je zelf ook beginnen bloggen in onze community, ga dan meteen aan de slag.

Hoe dichter we bij de verkiezingen komen, hoe meer het duidelijk wordt dat de grootste Vlaamse partij, tevens Vlaams-Nationalistisch, een rechtse en conservatieve koers vaart. Dat is niet mijn analyse: de N-VA ontkent het zelf niet, integendeel, ze bevestigt het voortdurend, openlijk. Ze stelt zich economisch op aan de kant van de ondernemer, het kapitaal, en probeert in woord en daad het traditionele middenveld en de arbeidsorganisaties dwars te zitten, en de “genieters” van de sociale zekerheid in een verdacht daglicht te stellen. De socialisten zijn de tegenstander, vooral dan de Waalse, de PS; dat laatste is dan de communautaire insteek. Over Groen/Ecolo spreken ze zelfs niet.  

Tot enkele jaren geleden hoorde ik vaak de analyse dat de linkse partijen de linkse Vlaamsgezinden in de periode na WOII verwaarloosd hadden; dat er ook een belangrijk deel van de Vlaamse beweging niet rechts was, maar eerder links, sociaal, maar zich niet kon thuisvoelen in de linkse partijen, omdat die weinig aandacht hadden voor de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Dat waren dan een soort ontheemden. Ik heb nooit gedacht dat ze erg talrijk waren, en misschien zijn ze nu “opgelost”, in de scheikundige betekenis van het woord, via de katalysator “Spirit” die als tussenstop de schaarse linkse Vlaamsgezinden verzamelde om ze daarna over de linksere partijen te “verdunnen”: Anciaux naar sp.a, zijn ex-kabinetsmedewerker Bart Caron naar Groen....

Met de recente opstanding en enorme groei van de Vlaams-Nationalisten in Vlaanderen is er geen spoor meer van die zgn. Vlaams-Nationale linkervleugel. Zijn ze te weinig talrijk om te wegen op beleid en lijn van de N-VA, of zijn ze nooit tot in de N-VA geraakt?

Of om de vraag eens anders te stellen: als je Vlaamsvoelend bent, moet je je dan nu noodgedwongen rechts opstellen? Of ben je dan noodzakelijkerwijze ook anti-vakbond, anti-werklozen? Ik denk niet dat dat zo simpel en rechtlijnig te verbinden valt. Maar voor een linkse Vlaamsvoelende is er in nationalistische middens nergens nog plaats, moet ik vaststellen.  

Als ik op de discussiefora van o.m. Knack en De Standaard de scherpe termen lees waarin de Vlaams-Nationalisten hun vijanden afschilderen, zie ik vaak de schelkanonnades uit de oude doos terugkeren, tegen de “rode burchten” die de universiteiten (allemaal!) zouden zijn, tegen de Rode VRT-nieuwsdienst, met de extremistische Martine Tanghe op kop, tegen de "culturo's", tegen de Rode Duivels zelfs, .... over Vlaamse ontvoogding lees ik vrijwel niets meer. Dat hebben we achter de rug, denk ik dan.

We zien hier de terugkeer van het goede oude extreem-rechts, dat in de slagschaduw van N-VA een veilige thuis gevonden heeft, een megafoon van jewelste, en tegelijkertijd een stevige rugdekking, met een blazoen van fatsoen. Ze verliezen hun schroom, en gaan er weer volop tegenaan.  

Laat je niet rollen op 25 mei.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties