Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Reportage

Federale ambtenaren betogen tegen hervormingsplannen Bogaert

Donderdagochtend hebben ongeveer 10.000 federale ambtenaren betoogd tegen de plannen van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V). De vakbonden spreken van een succes. "Ondanks de koude en de regen zijn er heel wat mensen komen opdagen. Dit toont voor ons aan dat de onvrede over de plannen van meneer Bogaert groot is."
donderdag 7 februari 2013
doc

Ondanks een hevige sneeuwbui bij het begin van de betoging klonken de federale ambtenaren zeer strijdvaardig. Ze pikken het niet dat de staatssecretaris eenzijdig zijn hervormingen wil doorvoeren. Volgens het ACV is het onverstandig om nu al hervormingen van de loopbanen aan te kondigen.

"Die hervorming is van zeer grote omvang en vereist dus grondige onderhandelingen. Met het loopbaanakkoord zoals meneer Bogaert het nu ziet, kunnen wij absoluut niet akkoord gaan”, aldus Guido Rasschaert van het ACOD.

Concreet zijn de vakbonden het oneens met een aantal belangrijke punten die de staatssecretaris veranderd wil zien. "Wij willen een kwalitatieve dienstverlening, maar met de huidige plannen van Bogaert is dit niet langer mogelijk."

De zaken die de vakbonden aanklagen, zijn de volgende: het verminderen van premies voor ambtenaren die uitzonderlijke prestaties leveren. Weekend- of nachtwerk bijvoorbeeld. Daarnaast is het afschaffen van de testen voor promotie ook een pijnlijk punt. Volgens de vakbonden is dit net één van de aantrekkelijkste punten die een job bij de overheid te bieden heeft.

De betogers waarschuwen ook voor het niet vervangen van duizenden ambtenaren. “Als een ambtenaar niet vervangen wordt, moeten de anderen het werk op zich nemen. Zo gaat de werkdruk nog meer naar omhoog.” "Op sommige diensten zou zelfs maar een derde van de ambtenaren overblijven”, zegt een betoger.

Rasschaert hekelt ook de tegenstrijdige communicatie van Bogaert. “Wij moeten in de media vernemen wat zijn bedoelingen zijn, en nadien krijgen we van hem te horen dat er geen ruimte meer is om te onderhandelen. Op die manier zet je het sociaal overleg buitenspel.”

Peter Veltmans van het ACOD vindt het jammer dat Bogaert geen rekening houdt met de adviezen die de vakbonden unaniem geformuleerd hebben.

Nog acties

Veltmans heeft ten slotte nog een duidelijke boodschap voor de staatssecretaris: “Voor ons is dit een startschot. Bogaert moet dus niet denken dat hiermee de kous af is. Wij gaan nu de evaluatie maken van deze betoging en dan zien wat onze volgende stappen zullen zijn. Maar het staat  wel vast dat de bereidheid tot actie voeren zeer groot is bij onze leden.” 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Félicien Manon op vrijdag 8 februari 2013

    Als een ambtenaar niet vervangen wordt, moeten de anderen het werk op zich nemen? Zouden ze niet beter in ons stadstaatje en paar regeringen afschaffen, i.p.v. van altijd met de beschuldigende vinger naar de uitvoerende ambtenaren te wijzen?

  • door huracan op vrijdag 8 februari 2013

    Ik zou echt toch wel eens het kostenplaatje willen zien, over " hoeveel al die regeringen" in ons kleine landje eigenlijk kosten. ' t Zal niet mis zijn, da's al zeker. Ook interessant zou zijn, eens de vergelijking te maken met de kostprijs in bv. het jaar 1965, alles inflatieaangepast uiteraard. We kunnen dan vermoedelijk onmiddellijk tot de vaststelling komen, dat al dat communautair gedoe in ons land, er enkel en alleen heeft voor gezorgd dat wij, met ons allen, ons blauw betalen om al die heren en dames politiekers een leven binnen de elite te verzekeren. Communautair gezeur resulteert steeds weer in bijkomende postjes voor politiekers en administraties. Geen worden dat ons politiek bedrijf van zulk gekrakeel maar niet genoeg kan krijgen. Trouwens , hoe zit dat met Mijnheer Bogaert ? Het is mij niet duidelijk hoeveel werk hij nu eigenlijk al heeft gecreëerd in België, of moet ik zeggen in China?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties