Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

20ste algemene staking in Athene sinds uitbreken crisis

Voor de 20ste keer sinds het uitbreken van de crisis in Griekenland in april 2010 hielden de vakbonden vandaag weer een algemene staking. Naar schatting 50.000 boze Grieken kwamen de straat op in Athene en toonden dat het volk nog niet stakingsmoe is.
donderdag 18 oktober 2012

De reden waarom de Grieken uitgerekend vandaag de straat op kwamen, was omdat oorspronkelijk was aangekondigd dat een nieuw besparingspakket ter waarde van 11,5 miljard euro vandaag zou worden aangekondigd om het vrijdag  19 oktober door het parlement te loodsen. De bedoeling was om dat pakket klaar te hebben, zodat premier Antonis Samaras er mee zou kunnen uitpakken op de EU-top die vandaag in Brussel van start is gegaan.

Nieuwe besparingsmaatregelen

Maar nog steeds zijn de onderhandelingen tussen de trojka en de Griekse regering niet afgrond. De twee coalitiepartners PASOK en Democratisch Links, liggen flink dwars bij de maatregelen die de arbeidswetgeving grondig zouden aanpassen (zoals het afschaffen van de loonindexering) en die met dwingende kracht 3000 ambtenaren dit jaar nog op straat zouden zetten. De partijleider van Democratisch Links zei eerder deze week zelfs letterlijk in een persconferentie dat hij tegen deze maatregelen zou stemmen. En omdat Samaras had besloten om alle maatregelen in 1 wetsvoorstel te gooien, om daarmee te vermijden dat sommige parlementsleden bij sommige maatregelen voor zouden stemmen en bij andere tegen, kan hij het pakket voorlopig nog niet rond krijgen. Dus stond hij vandaag met min of meer lege handen in Brussel. Maar toch stonden de EU-leiders optimistisch uit te bazuinen dat Griekenland goed werk had geleverd. Hoe verschillend van de stemmen die tot recent nog weerklonken.

In ieder geval weerhield het de Grieken er niet van om vandaag te straat op te komen en om te protesteren. Want ondanks het tegenspartelen van de coalitiepartners, vreest iedereen toch dat de maatregelen zullen worden doorgevoerd. Met nog een verdere verarming van de bevolking, een verder afkalven van de verworven werknemersrechten en een verder uitbreiden van een Duits economisch model, dat volgens vele Grieken de blauwdruk moet worden voor elk beleid in de EU.

Betoging

Om 11u op donderdag vertrokken verschillende betogingen traditioneel vanuit drie verschillende plaatsen van de hoofdstad met het doel om dan rond 13u samen te komen op het centrale Syntagmaplein. De vakbonden van de openbare sector en van de privésector (ADEDY en GSEE) stapten samen op en het arbeidersfront PAME hield een aparte optocht. In die optocht werd een minuut stilte gehouden voor PAME-militant Dimitris Kotsaridis, die vorig jaar in een gelijkaardige betoging overleed aan een verstikking gevolgd door een hartstilstand. Voor velen lag het gebruik van traangas en chemische stoffen door de politie aan de bron van zijn overleden.

Ironisch genoeg zou later op de dag tijdens de betoging opnieuw een man overlijden: het gaat om een 65-jarige werklozen arbeider van de scheepswerven in Perama. Hij zou een hartstilstand hebben gekregen en dit keer zou traangas er niets mee te maken hebben.

"We zijn gedwongen om belasting te ontduiken"

Opvallende deelnemers aan de betoging van 18 oktober, waren de Griekse winkeliers. Met duizenden waren ze met bussen van over heel Griekenland naar Athene gekomen. Deze sector heeft het de voorbije jaren heel zwaar te verduren gehad: sinds het uitbreken van de crisis hebben tienduizenden winkeltjes hun deuren moeten sluiten. Heel wat Griekse winkeliers hebben om financiële redenen zelfmoord gepleegd en voor hen werd ook een minuut stilte gehouden. Door de nieuwe taksen en belastingen die worden opgelegd, zal het voor de achterblijvers moeilijk worden om te overleven. Om die reden maakte de voorzitter van de winkeliers Vasilis Korkidis gewag van het feit dat winkeliers zeer waarschijnlijk geen bonnetjes meer zullen geven aan de klanten om op die manier belastingen te ontwijken, omdat het voor de voorzitter de enige manier is om te overleven.

Alweer gewelddadig

De betoging zelf verliep bijzonder gewelddadig. De oproerpolitie had de toegang tot het Syntagmaplein afgesloten . Heel wat betogers slaagden er niet in om samen te komen op het centrale plein voor het parlementsgebouw. Voor waarnemers wijst die op een reële angst van de overheid dat boze burgers vroeg of laat dat parlementsgebouw wel eens zouden kunnen bestormen.

Het gedrag van de oproerpolitie werkte als een rode lap op een stier en het kwam al vroeg tot fikse rellen, waarbij een goede 100 mensen werden voorgeleid. Twee betogers raakten gewond, van wie één ernstig. Ook een aantal politieagenten moesten in het ziekenhuis worden opgenomen met brandwonden aan gezicht en handen, door de molotov cocktails die door de woeste betogers naar hen werden gegooid. De politie reageerde met veel traangas en schokgranaten. Ook werd er traditioneel weer met stenen en losgeklopt marmer gegooid.

Door het drastische optreden van de oproerpolitie werd het plein vrij snel schoongeveegd en weer vrij gegeven voor het verkeer in de vroege vooravond. Het is verder kalm gebleven in Athene, maar een volgende afspraak is al gegeven want er is opgeroepen tot een algemeen protest op 15 november, niet alleen in Griekenland, maar ook in het door de crisis getroffen Portugal, Spanje en wellicht ook Italië.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Jan Paesen op vrijdag 19 oktober 2012

  Staken en betogen tegen wie en voor wat ?? Zouden ze niet beter wat meer en vooral beter werken? Als ze op die manier blijven verder doen dan jagen ze de toeristen ook nog weg. Van wat gaan ze dan leven? Van olijven, druiven en dadels (en ander laaghangende vruchten)? De banken en de grote reders de schuld geven zal niet veel geld in de lade brengen (die zitten al langer veilig in het buitenland). Probeer de massa ambtenaren eens te organiseren zodat de belastingen tenminste kunnen geïnd worden.

  • door svdl op vrijdag 19 oktober 2012

   Uw mantra's en vergelijkbaren zijn al teinatllen malen uitvoerig weerlegd op vergelijkbare treads op dit forum. Tegenbeargumenteerde verzen herhalen is iets voor een heilig boek. Maar hier begint het op een soort van stalking (trolling) te lijken, kwade wil... Het toont nogmaalde oneerlijkheid waarmee u hier reacties ten berge brengt, steeds typerend gratuite, zonder argumentatie, diepgang, noch gehinderd door enige feitenkennis buiten hetgeen u mag verwachten van onze ondermaatse, zwakke schrijvende pers en media... Zeer triestig. Het lijkt echt wel zinloos om steeds opnieuw dezelfde tegenargumenten te blijven herhalen op uw steeds wederkerende mantra's. U luistert toch niet en herhaalt gewoon hetzelfde op een andere thread.

  • door BrunoT op vrijdag 19 oktober 2012

   Meer en beter werken; laat me niet lachen. Grieken werken 13 uur of meer per dag en combineren 2 of meer jobs om de eindjes aan elkaar te knopen. Het geld dat ze verdienen, wordt meteen ingehouden door de nieuwe belastingen die worden opgelegd. Griekenland wordt een land van working poor. Althans voor diegenen die nog werk hebben. De anderen verliezen stilaan werkelijk alles: eerst de job, dan de elektrciteit, dan een dak boven je hoofd...

   Griekenland moet concurrentiëler worden, luidt het. Hoe? Door mensen voor 500 euro per maand te laten werken? En zonder CAO's, zodat de werkgever kan bepalen hoe lang hij zijn werknemers aan de slag houdt? Want de 40-uren week wordt hier binnenkort opgeheven en Grieken zullen ook op zaterdag moeten gaan werken. Dus meer werken zullen ze zeker moeten doen.

   Uw reactie getuigt van onwetenheid. U kent duidelijk de Griekse situatie (en bij uitbreiding ook de Spaanse en Portugese) niet. U zou zich beter wat informeren vooraleer u het mantra van de neoliberale leiders van het noorden napraat.

 • door den juul op zaterdag 20 oktober 2012

  t is spijtig wat er daar gebeurt. Hoop dat het beter wordt voor de kleine man.

  Het land is wel door en door rot en corrupt van beneden tot boven, als ik andere artikels in andere websites leest. Er circuleert nu een ellenlange lijst van Grieken, die bvb een belastingsaangifte van 5550 euro te betalen belastingen op jaarbasis ingeven in griekenland, maar een rekening van 10 miljoen euro en hoger in switserland hebben...

  Ik ben ook verbaasd over het feit dat er 15 000 prive zwembaden in athene alleen al gebouwd zijn, waarvan de griekse overheid zero belasting van ontvangst, ondanks het feit dat het merendeel van deze gekend en belastbaar zijn, en de rest gemakkelijk via Google Earth opgespoord kan worden.

  Ik ben ook verbaasd dat 3 griekse regeringsministers tezamen voor 10 MILJARD euro aan zwart geld verdiend hebben in 2011, wegens zwarte commissies op militaire aankopen door de griekse staat.

  Vreemd dat op enkele grotere toeristische eilanden, er onlangs massaal demonstraties gebeurden, eens -na een fiscale controle- alle restaurants houders bleken te frauderen, met meer dan 500 % grotere inkomsten dan wat er werkelijk aan de griekse staat aangegeven werd.

  Geen wonder dat het land falliet is, het schip lekt langs alle kanten geld, en het overdreven groot staatsapparaat blijkt niet willig om deze gaten met silikone toe te stoppen, want dat betekend je vingers vuil maken en tegen gevestigde intresten in te gaan, van beneden tot de top.

  Gemakkelijker om op straat te gaan betogen.

  En dan verbaasd zijn dat elke belg ondertussen voor 1500 euro per persoon aan griekenland moest dokken sinds 2011, dit is een bedrag van 6000 euro voor een familie van 4.

  Aangezien Belgie dat geld zelf niet heeft, wordt het geleend in het buitenland, tegen een intrestvoet van 3% en dan onmiddelijk doorgestort naar Griekenland, terug te betalen 'met intresten' eens de Grieken opnieuw geld beginnen te verdienen, dus nooit.

  En elke Belgische familie van 4 zit ondertussen dus opgezadeld met een extra schuld van 6000 euro, tegen wil en dank in, uit "solidariteit".

  Waarbij er dan nog eens 2000 euro per jaar naar wallonie gaat, en 1000 euro per jaar naar het brussels geswets. Tja, geen wonder dat het ook de spuitgaten begint uit te lopen in flanders.

 • door danny gijselings op zaterdag 20 oktober 2012

  @ den juul : "Vreemd dat op enkele grotere toeristische eilanden, er onlangs massaal demonstraties gebeurden, eens -na een fiscale controle- alle restaurants houders bleken te frauderen, ..." => Is dit in Belgie anders dan?? Een ander verwijten is makkelijk, je zou beter eens naar onze Belgische situatie kijken!!! Binnen kort worden wij ook 'aangepakt' door de Troika en het kapitalisme. Misschien gaan je ogen dan open? Grts,

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties