20ste algemene staking in Athene sinds uitbreken crisis
Nieuws, Europa, Betoging -

20ste algemene staking in Athene sinds uitbreken crisis

Voor de 20ste keer sinds het uitbreken van de crisis in Griekenland in april 2010 hielden de vakbonden vandaag weer een algemene staking. Naar schatting 50.000 boze Grieken kwamen de straat op in Athene en toonden dat het volk nog niet stakingsmoe is.

donderdag 18 oktober 2012 21:20
Spread the love

De reden waarom de Grieken uitgerekend vandaag de straat op kwamen, was omdat oorspronkelijk was aangekondigd dat een nieuw besparingspakket ter waarde van 11,5 miljard euro vandaag zou worden aangekondigd om het vrijdag  19 oktober door het parlement te loodsen. De bedoeling was om dat pakket klaar te hebben, zodat premier Antonis Samaras er mee zou kunnen uitpakken op de EU-top die vandaag in Brussel van start is gegaan.

Nieuwe besparingsmaatregelen

Maar nog steeds zijn de onderhandelingen tussen de trojka en de Griekse regering niet afgrond. De twee coalitiepartners PASOK en Democratisch Links, liggen flink dwars bij de maatregelen die de arbeidswetgeving grondig zouden aanpassen (zoals het afschaffen van de loonindexering) en die met dwingende kracht 3000 ambtenaren dit jaar nog op straat zouden zetten. De partijleider van Democratisch Links zei eerder deze week zelfs letterlijk in een persconferentie dat hij tegen deze maatregelen zou stemmen. En omdat Samaras had besloten om alle maatregelen in 1 wetsvoorstel te gooien, om daarmee te vermijden dat sommige parlementsleden bij sommige maatregelen voor zouden stemmen en bij andere tegen, kan hij het pakket voorlopig nog niet rond krijgen. Dus stond hij vandaag met min of meer lege handen in Brussel. Maar toch stonden de EU-leiders optimistisch uit te bazuinen dat Griekenland goed werk had geleverd. Hoe verschillend van de stemmen die tot recent nog weerklonken.

In ieder geval weerhield het de Grieken er niet van om vandaag te straat op te komen en om te protesteren. Want ondanks het tegenspartelen van de coalitiepartners, vreest iedereen toch dat de maatregelen zullen worden doorgevoerd. Met nog een verdere verarming van de bevolking, een verder afkalven van de verworven werknemersrechten en een verder uitbreiden van een Duits economisch model, dat volgens vele Grieken de blauwdruk moet worden voor elk beleid in de EU.

Betoging

Om 11u op donderdag vertrokken verschillende betogingen traditioneel vanuit drie verschillende plaatsen van de hoofdstad met het doel om dan rond 13u samen te komen op het centrale Syntagmaplein. De vakbonden van de openbare sector en van de privésector (ADEDY en GSEE) stapten samen op en het arbeidersfront PAME hield een aparte optocht. In die optocht werd een minuut stilte gehouden voor PAME-militant Dimitris Kotsaridis, die vorig jaar in een gelijkaardige betoging overleed aan een verstikking gevolgd door een hartstilstand. Voor velen lag het gebruik van traangas en chemische stoffen door de politie aan de bron van zijn overleden.

Ironisch genoeg zou later op de dag tijdens de betoging opnieuw een man overlijden: het gaat om een 65-jarige werklozen arbeider van de scheepswerven in Perama. Hij zou een hartstilstand hebben gekregen en dit keer zou traangas er niets mee te maken hebben.

“We zijn gedwongen om belasting te ontduiken”

Opvallende deelnemers aan de betoging van 18 oktober, waren de Griekse winkeliers. Met duizenden waren ze met bussen van over heel Griekenland naar Athene gekomen. Deze sector heeft het de voorbije jaren heel zwaar te verduren gehad: sinds het uitbreken van de crisis hebben tienduizenden winkeltjes hun deuren moeten sluiten. Heel wat Griekse winkeliers hebben om financiële redenen zelfmoord gepleegd en voor hen werd ook een minuut stilte gehouden. Door de nieuwe taksen en belastingen die worden opgelegd, zal het voor de achterblijvers moeilijk worden om te overleven. Om die reden maakte de voorzitter van de winkeliers Vasilis Korkidis gewag van het feit dat winkeliers zeer waarschijnlijk geen bonnetjes meer zullen geven aan de klanten om op die manier belastingen te ontwijken, omdat het voor de voorzitter de enige manier is om te overleven.

Alweer gewelddadig

De betoging zelf verliep bijzonder gewelddadig. De oproerpolitie had de toegang tot het Syntagmaplein afgesloten . Heel wat betogers slaagden er niet in om samen te komen op het centrale plein voor het parlementsgebouw. Voor waarnemers wijst die op een reële angst van de overheid dat boze burgers vroeg of laat dat parlementsgebouw wel eens zouden kunnen bestormen.

Het gedrag van de oproerpolitie werkte als een rode lap op een stier en het kwam al vroeg tot fikse rellen, waarbij een goede 100 mensen werden voorgeleid. Twee betogers raakten gewond, van wie één ernstig. Ook een aantal politieagenten moesten in het ziekenhuis worden opgenomen met brandwonden aan gezicht en handen, door de molotov cocktails die door de woeste betogers naar hen werden gegooid. De politie reageerde met veel traangas en schokgranaten. Ook werd er traditioneel weer met stenen en losgeklopt marmer gegooid.

Door het drastische optreden van de oproerpolitie werd het plein vrij snel schoongeveegd en weer vrij gegeven voor het verkeer in de vroege vooravond. Het is verder kalm gebleven in Athene, maar een volgende afspraak is al gegeven want er is opgeroepen tot een algemeen protest op 15 november, niet alleen in Griekenland, maar ook in het door de crisis getroffen Portugal, Spanje en wellicht ook Italië.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!