Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Chiro zwaar bezorgd over GAS-boetes

Het kernkabinet raakte het eens over de verhoging van maximumbedragen en de verlaging van leeftijdsgrenzen voor de gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes). Chirojeugd Vlaanderen reageert verontwaardigd en maakt zich zorgen over de vrijheid van kinderen en jongeren in het bijzonder.
donderdag 4 oktober 2012

‘Jong zijn’ wordt misdrijf

De minimumleeftijd om een GAS-boete te kunnen krijgen, lijkt zo goed als zeker verlaagd te kunnen worden naar 14 jaar, na de overeenkomsten in het kernkabinet. Daarnaast worden de mogelijke boetes ook verhoogd tot maximaal 175 euro voor minderjarigen en 350 euro voor meerderjarigen. Vele van de GAS-reglementen bevatten echter dubieuze artikels die de vrijheid van jongeren in de weg staan.

Na analyses van de reglementen en klanken van onze eigen groepen, merken we enorme gevaren in de GAS-reglementering. Onze jongeren worden beboet voor geluidsoverlast bij fuiven, zelfs als ze rekening houden met richtlijnen van de politie op de avond zelf. Ook bestaan er reglementen die 'op straat spelen en verkleed in de stad rondlopen', verbieden, waardoor eigenlijk vele van onze groepen gevaar lopen om beboet te worden voor doodgewone spelactiviteiten. Hiermee straft het GAS-reglement jong-zijn af, wat wij heel gevaarlijk vinden.

 
Niet opvoeden maar betalen

Met al onze bezwaren in het achterhoofd staan we te springen om gehoord te worden in het GAS-debat, om mee te werken aan jeugdvriendelijkere en betere principes, maar we krijgen de kans eigenlijk niet of worden niet gehoord. Er is momenteel totaal geen overzicht meer voor ons, waar en wat nu precies niet mag. De reglementen zijn bovendien een beknotting van jongeren en jeugdwerk. Daarnaast stimuleren we onze jongeren om consequent de dialoog aan te gaan met hun buurt en verdere omgeving, maar GAS maakt hierbij elke vorm van dialoog onmogelijk en onbelangrijk. Alle mogelijkheden tot gesprek en compromis worden vervangen door een subjectief boetesysteem en onverwachte boetes in de brievenbus. Welke jongere durft met zo’n systeem nog verantwoordelijkheid opnemen?

Recent nog ontvingen jongeren van Chirogroepen in Temse en Brasschaat GAS-boetes na Chirofuiven, hoewel ze tijdens de fuif rekening hielden met richtlijnen van agenten. Chirojeugd Vlaanderen steunt ook die jongeren in hun onvrede ten opzichte van de boetes.

 Gemeentelijke willekeur

Gemeenten hebben allemaal hun eigen reglement. Die zijn gestoeld op willekeur en subjectieve interpretatie van overlast. Bovendien betekenen meer boetes ook meer inkomsten, wat subjectieve reglementen alleen nog maar onberekenbaarder maakt.  Daarnaast gaan onze groepen ook nog vaak op weekend of op bivak in andere gemeenten, waar dan totaal andere reglementen gelden dan ze gewend zijn. Dat we hierin door de bomen het bos niet meer zien, is dan ook nog licht uitgedrukt. Hoe kunnen we dan verwachten dat jongeren van 14 hiermee kunnen omgaan?

Weg met prinsen en prinsessen

De verlaging van de minimumleeftijd voor GAS-boetes naar 14 jaar, noemt de Chiro een straf voor jong zijn. Veel reglementen straffen zaken af die jongeren tot jongere maken. Wij dromen van een samenleving waar je met voeten op de bank mag zitten, waar spelen in de straat normaal is, waar fuiven zonder boetes kan en waar je een klimrek mag gebruiken als fort om te verdedigen tegen de leiding, waar kinderen zich als ridders en prinsessen kunnen verkleden voor de strijd tegen leider Draak.  GAS-reglementen beboeten die dromen en maken er meer en meer een nachtmerrie van, waar kinderen niet meer kind en jongeren niet meer jong kunnen zijn.
 

Benjamin Vandervoort is nationaal secretaris van Chirojeugd-Vlaanderen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

14 reacties

 • door Grietje op donderdag 4 oktober 2012

  Benjamin, ga jij graag met een witte broek op een bank zitten waaraan iemand zopas zijn voeten heeft afgeveegd? Misschien heeft hij pas door een rochel of een stront gelopen? Doen die kinderen dat thuis ook op de canapé? Of op de bus of tram? Hoog tijd dan voor de chiroleiders om ze eens wat manieren te leren ipv alleen maar idiote spelletjes.

  • door Brecht J. op donderdag 4 oktober 2012

   Chiro- en scoutsmensen hebben heus wel manieren, u komt er duidelijk nooit mee in contact.

   Opvoeden doe je heus niet door iemand een boete van 175 euro te geven voor een regel waarvan hij niet eens wist dat ze bestond (of erger, voor de regels te volgen, zoals al vaker gebeurd is met de GAS-boetes).

  • door Sebastian op vrijdag 5 oktober 2012

   Groot gelijk, binnenkort ook GAS-boetes voor kinderen die te laat zindelijk zijn!

   (Trouwens, idiote spelletjes? Wie moet er hier eigenlijk manieren leren?)

  • door Katrina op vrijdag 5 oktober 2012

   Grietje, blijkbaar ben je zelf nooit in een jeugdbeweging geweest. Ben je ooit zelf wel jong geweest ? Ik ben ook voor strikte regels ivm met respect en beleefdheid, zeker op bus, tram, trein, op straat enz.. Maar kinderen moeten kind kunnen zijn en zich uitleven en fantaseren. Thuis kan dit dikwijls niet meer. Het huis mag niet vuil worden, geen rommel maken, .... Waar is het dan beter dan bij een jeugdbeweging ? Alles zal afhangen van de willekeur van het politiekorps hoe ze met deze regelgeving omgaan. Problemen zullen er zeker van komen. vb. 's nachts en tijdens het WK is onze eigen politiedienst gesloten en komt de patrouille van de nabij gelegen stad. Deze mensen kennen dan weer een andere regelgeving. Hier komen vodden van. Ik ben de vijftig jaar voorbij maar hou toch van chirofuiven, idiote spelletjes, verkleedpartijen en andere zotte dingen. Het leven kan zo mooi zijn en is te kort om te kankeren en steeds aftegeven op anderen. Ik hoop Grietje dat jij het perfecte voorbeeld bent voor alles en iedereen, maar wat moet het leven dan saai zijn. Je weet toch dat perfectie niet bestaat.

  • door Jacques Boulet op vrijdag 5 oktober 2012

   wie verwondert er zich om dat jonge mensen zich nergens 'thuis' en gewaardeerd voelen als ze met volwassenen a-la-Grietje gekonfronteerd worden...?

   Beste Grietje, als Chiro lid en leider van de jaren 1957 to 1962 will ik U laten weten dat die tijd grotendeels daartoe bijgedragen heeft dat ik een waardevol en aktief and zelfbewust level geleid heb dat mij als maatschappelijk werker van inzet in Congo als vrijwilliger (66 - 69), tot akademisch werk in Holland, Duitsland (10 jaren) de USA (5 jaren) and Australie (27 jaren) geleid heeft en ik moet zeggen dat ik, als 70-jarige mens, vind dat het probleem niet bij de jongeren en hun voeten op de bank ligt, maar misschien bij die volwassenen die denken dat ze een witte broek moeten dragen en dat de hele wereld dan moet oppassen om daar geen vlekjes op te maken... en ik moet ook zeggen dat wat U 'idiote spelletjes' noemt mij liever is dan jonge mensen intomen omdat ze misschien in een 'stront' gelopen zijn... wat we in deze tijd nodig hebben is jonge mensen die zelfbewust de situaties ontmoeten en proberen te veranderen die veroorzaakt zijn door jou (en mijn) generaties... en dat schijnt mij meer belangrijk te zijn dan Uw witte broek...

   Jacques Boulet (Australie)

   • door Denise Hendrikx op zaterdag 6 oktober 2012

    Een witte broek kan inderdaad in de was. Een broek van een andere kleur trouwens ook. Ik heb in mijn jonge jaren (toen de dieren nog spraken) ook wel eens op de leuning van een bank gezeten met mijn voeten op de bank ... En ook wel eens met zand aan mijn broek thuisgekomen omdat ik op een bank was gaan zitten waar dat eerder was gebeurd. Daar dient de wasmachine dus voor... In de ene gemeente wordt een jongere dus beboet hiervoor en in de andere niet. Het is totale willekeur. Op de leuning van de bank zitten, zorgt ervoor dat je een beter zicht krijgt op de dingen in bepaalde gevallen en daar word je dus alleen maar slimmer door. Verder ben ik net zoals Jacques Boulet ervan overtuigd dat jeugdbewegingen bijdragen tot de opvoeding en de creativiteit van de jongeren. Eigenschappen die ertoe bijdragen dat jongeren zich als volwassenen beter kunnen ontplooien in de maatschappij. Door het lezen van dit artikel ben ik erachter gekomen dat ik woon in een gemeente waar jeugdbewegingen dus GAS-boetes kunnen krijgen ... Onvoorstelbaar! De jongeren van de jeugdbeweging komen mij als goed opgevoed en sympathiek over. Ik hoop nu maar dat het geld dat ik voor marsepein heb betaald nu niet naar een GAS-boete gaat gaan. Trouwens, de Chirofuiven worden hier ook altijd netjes aangekondigd door een flyer in de bus en excuses bij voorbaat voor mogelijke overlast. Nadien vraag ik me dan vaak af wat de overlast geweest is. Of worden bepaalde mensen juist wakker indien ze weten dat er een fuif is en gaan ze niet reageren als de zogenaamde overlast niet wordt ... aangekondigd?

  • door svdl op vrijdag 5 oktober 2012

   Uw toon is onverdraagzaam, ongepast, neerbuigend, arrogant, kortzichtig, simplistisch, oppervlakkig, egocentrisch en het slechtse voorbeeld van wat volwassenen te bieden hebben aan jongeren. U moest u schamen.

  • door Michiel D'Haeze op donderdag 11 oktober 2012

   Help..Binnenkort worden we nog beboet omdat we in het openbaar een scheet laten..

   Ik ga nog liever op een rochel zitten dan in een maatschappij te leven waar elke meter verplaatsing omscheven staat door een of andere idiote wet. Ik ben zelf ex-chiroleider en ik heb steeds mijn best gedaan om die kinderen goede waarden bij te brengen en te zeggen wat wel en niet mag. Maar wanneer een ganse groep kinderen samen op de baan is, is het niet altijd even simpel om ze in toom te houden.. Oke ze maken lawaai, oké het zijn deugnieten, So what? het zijn en blijven toch kinderen? Hoe waart ge zelf op die leeftijd?

   In plaats van "de jeugd van tegenwoordig" te beboeten zou er beter iets gedaan worden aan de mentaliteit van sommige verbitterde en intolerante Vlamingen, zoals "Grietje". Daar is waar het echte probleem ligt..

 • door Brecht J. op donderdag 4 oktober 2012

  Ongelooflijk dat de voltallige regering dit bedenkelijke systeem nog heeft uitgebreid. Op de VRT-poll blijkt ook meer dan 65% voor te zijn. Tot ze zelf eens een GAS-boete krijgen en zich zullen afvragen waarom ze nu eigenlijk beboet werden. Een samenleving heeft wetten waarnaar we moeten leven en als we een wet overtreden, dan hebben we het recht om daar onszelf voor te verdedigen (of schuldig te pleiten) voor een onafhankelijke rechtbank. Het GAS-systeem haalt dat helemaal onderuit. Als de gestrafte zijn boete wil betwisten, komt het hem sowieso duurder uit dan de boete te betalen.

  Zou dit ondoorzichtige en volgens willekeur toegepaste systeem een controle door de Raad van State overleven? Het strookt immers niet met het door de grondwet bepaalde recht op een eerlijk proces...

 • door De Hoon Machtel op donderdag 4 oktober 2012

  Benjamin, volhouden hoor. Trek je niets aan van Grietje. Ik ben zelf moeder van 4, en de jongste is chiroleider. Ben ik heel trots op, al was ik zelf ooit een "Gids". En Grietje, als jij ooit een kind door ziekte verloren had,wat zou jij dan hopeloos verlangen naar een stel "vieze voeten" op een bank. Groeten. M.

 • door marij nys op vrijdag 5 oktober 2012

  Beste

  ik ben het helemaal eens met het standpunt van chiro nationaal als ik in de week de jan zijn stelling hoorde op 'niet tevreden stem terug' over met de voeten op de bank zitten werd ik een beetje bang als dat de kracht van verandering wordt

  marij nys

 • door Piet De bisschop op vrijdag 5 oktober 2012

  De werklozen, de vreemdelingen, de moslims (liefst met hoofddoek of baard), de joden (toendertijd), de invaliden die op kosten van ... De jeugd nu ook al ? Orde en veiligheid scoren hoog. Media als megafoon. Politie- en legerstaat à la VS achterna ? Zoals daar : het vermijdt dat men zich met andere dingen (zoals onderwijs, gezondheidszorg, welzijn ...) moet bezig houden. PS : en bovenaan lijkt er nog iemand die nog in sprookjes à la 'Hans en Grietje' gelooft.

 • door aronjaco op vrijdag 5 oktober 2012

  Om te beginnen enige woordverklaring :Griet, groote Griet !!, is een opzettelijke misvorming van het woord God. Verder geen commentaar wat dat betreft, tenzij ( voor de miereneukers)dat “ groote “ geen schrijffout is daar het gezegde stamt uit de middeleeuwen. Welke regering hebben wij eigenlijk ? Alleszins geen regering die respect heeft voor de democratie en haar regels .Hier wordt de grondwettelijk verankerde scheiding der machten verkracht. Wetgeving, uitvoering en dus toepassing, en rechtspraak , alles in handen van het gemeentebestuur. Kan het nog gortiger ? Voor mij is zoiets het einde van elke vorm van democratie in ons land, aangezien verdere uitbreiding van het GAS-boete systeem hier voor de hand ligt. Dat laatste al was het maar om de noodleidende stadkassen te vullen . Hoe meer gemeenten daaraan meedoen , hoe leuker het wordt in ons land. Dat iedere gemeente maar op heel duidelijk wijze haar territorium afbakent en er via aankondigingsporten laat kennen welke sheriff hier op welke wijze zijn of haar dictatuur laat werken. Rechtsonzekerheid en bijgevolg willekeur troef. Dat onze regering in zo'n materie tot een akkoord komt doet voor mij de deur dicht. Ik denk: raar toch dat hier het Vlaams Belang noch het N-VA de motor toe is. Neen, socialist Thermont bv. wil beginnen bestraffen vanaf 12 jaar. Begrijpe wie kan. Weet ge wat : allen achter relatine want onze kinderen zullen dat nodig hebben gezien ze op geen enkele kind-verantwoorde manier nog met hun energie blijf weten straks. Dat alles ten voordele van de stadkas, zuurpruimen en azijndrinkers. Ik spreek dan nog niet over allochtonen ( ah ja , ik mag eigenlijk dat woord niet meer gebruiken) die meer dan ooit in de praktijk het slachtoffer gaan worden van de toepassing van de GAS-wet miskleun. Voorstanders van de Gas-boetes zeggen hypocriet : ja maar , die boetes die zijn slechts bedoeld als stok achter de deur, eerst gaan we een goed gesprek voeren. Wat er niet wordt bijgezegd , dat is dat daarvoor geschoold personeel vandoen is , dat is er niet en dat kost geld. Gas-boetes moeten net geld binnenbrengen, dus ...!!!! 't Is niet voor niets dat de "Liga voor de rechten van de mens" haar bezorgdheid reeds heeft geuit. Nu nog acties : afvoeren dat gedrocht.

 • door Beefje op vrijdag 5 oktober 2012

  Zelf altijd actief jeugdbewegingslid geweest, alsook leiding. Het heeft mij verantwoordelijkheidsgevoel, samenhorigheidsgevoel en diepgewortelde vriendschappen opgeleverd. Liever een georganiseerde vereniging voor jongeren dan dat jongeren op straat doelloos rondhangen. Jeugdbewegingen brengen zeker waardes bij bij de jonge generaties. Er worden vaak rond sociale topics spelen gedaan om bewustwording groter te maken (rond klimaat, etc). Dit dan gaan afstraffen met GAS-boetes? Onverantwoord. Het zijn immers de ouders die opdraaien voor de GAS-boetes. Zou de regering niet beter investeren in degelijke opvoedingsondersteuning voor ouders, meer laagdrempeliger verenigingsleven voor gezinnen en jongeren, zorgen dat jongeren ergens terecht kunnen! Bovendien zijn we allemaal jong geweest en wie heeft niet eens iets dom gedaan in zijn jeugd? Niet bedoelend hiermee iemand schade aan te richten of iemand te enerveren. Soms uit onwetendheid of uit drang om zichzelf te bewijzen tegenover leeftijdsgenoten. Zo'n fouten maken moet kunnen, mits dat nadien de jongere hiervoor ook leert verantwoordelijkheid op te nemen (bijvoorbeeld schade zelf opruimen en/of herstellen). Er zijn zoveel andere en betere manieren om hiermee om te gaan waar men compleet aan voorbij gaat. Mijn baart het tegenwoordig ernstig zorgen dat mijn kinderen (3 en 5 jaar) nu moeten opgroeien in een maatschappij die steeds intoleranter wordt, die steeds meer op zelfbelang gericht is en waar wraak en haat en respectloosheid hoog tij vieren. Trouwens al eens goed gelezen hoe sommige volwassen reageren op bepaalde media-artikels (ivm stakingen of ons falend rechtssysteem, etc). Zijn deze volwassen die andere volwassenen verwensen, bespotten en minachten het voorbeeld voor onze jongeren??? We zouden beter eens eerst in eigen boezem kijken vooraleer de verantwoordelijkheid over te hevelen aan een jongere die moet proberen te leren overleven in een maatschappij waar steeds minder plaats is voor samenhorigheid en het mogen zijn!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties