Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Jeugd, Chiro, Gemeentelijke willekeur - Benjamin Vandervoort

Chiro zwaar bezorgd over GAS-boetes

Het kernkabinet raakte het eens over de verhoging van maximumbedragen en de verlaging van leeftijdsgrenzen voor de gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes). Chirojeugd Vlaanderen reageert verontwaardigd en maakt zich zorgen over de vrijheid van kinderen en jongeren in het bijzonder.

donderdag 4 oktober 2012 15:10
Spread the love

‘Jong zijn’ wordt misdrijf

De minimumleeftijd om een GAS-boete te kunnen krijgen, lijkt zo goed als zeker verlaagd te kunnen worden naar 14 jaar, na de overeenkomsten in het kernkabinet. Daarnaast worden de mogelijke boetes ook verhoogd tot maximaal 175 euro voor minderjarigen en 350 euro voor meerderjarigen. Vele van de GAS-reglementen bevatten echter dubieuze artikels die de vrijheid van jongeren in de weg staan.

Na analyses van de reglementen en klanken van onze eigen groepen, merken we enorme gevaren in de GAS-reglementering. Onze jongeren worden beboet voor geluidsoverlast bij fuiven, zelfs als ze rekening houden met richtlijnen van de politie op de avond zelf. Ook bestaan er reglementen die ‘op straat spelen en verkleed in de stad rondlopen’, verbieden, waardoor eigenlijk vele van onze groepen gevaar lopen om beboet te worden voor doodgewone spelactiviteiten. Hiermee straft het GAS-reglement jong-zijn af, wat wij heel gevaarlijk vinden.

 
Niet opvoeden maar betalen

Met al onze bezwaren in het achterhoofd staan we te springen om gehoord te worden in het GAS-debat, om mee te werken aan jeugdvriendelijkere en betere principes, maar we krijgen de kans eigenlijk niet of worden niet gehoord. Er is momenteel totaal geen overzicht meer voor ons, waar en wat nu precies niet mag. De reglementen zijn bovendien een beknotting van jongeren en jeugdwerk. Daarnaast stimuleren we onze jongeren om consequent de dialoog aan te gaan met hun buurt en verdere omgeving, maar GAS maakt hierbij elke vorm van dialoog onmogelijk en onbelangrijk. Alle mogelijkheden tot gesprek en compromis worden vervangen door een subjectief boetesysteem en onverwachte boetes in de brievenbus. Welke jongere durft met zo’n systeem nog verantwoordelijkheid opnemen?

Recent nog ontvingen jongeren van Chirogroepen in Temse en Brasschaat GAS-boetes na Chirofuiven, hoewel ze tijdens de fuif rekening hielden met richtlijnen van agenten. Chirojeugd Vlaanderen steunt ook die jongeren in hun onvrede ten opzichte van de boetes.

 Gemeentelijke willekeur

Gemeenten hebben allemaal hun eigen reglement. Die zijn gestoeld op willekeur en subjectieve interpretatie van overlast. Bovendien betekenen meer boetes ook meer inkomsten, wat subjectieve reglementen alleen nog maar onberekenbaarder maakt.  Daarnaast gaan onze groepen ook nog vaak op weekend of op bivak in andere gemeenten, waar dan totaal andere reglementen gelden dan ze gewend zijn. Dat we hierin door de bomen het bos niet meer zien, is dan ook nog licht uitgedrukt. Hoe kunnen we dan verwachten dat jongeren van 14 hiermee kunnen omgaan?

Weg met prinsen en prinsessen

De verlaging van de minimumleeftijd voor GAS-boetes naar 14 jaar, noemt de Chiro een straf voor jong zijn. Veel reglementen straffen zaken af die jongeren tot jongere maken. Wij dromen van een samenleving waar je met voeten op de bank mag zitten, waar spelen in de straat normaal is, waar fuiven zonder boetes kan en waar je een klimrek mag gebruiken als fort om te verdedigen tegen de leiding, waar kinderen zich als ridders en prinsessen kunnen verkleden voor de strijd tegen leider Draak.  GAS-reglementen beboeten die dromen en maken er meer en meer een nachtmerrie van, waar kinderen niet meer kind en jongeren niet meer jong kunnen zijn.
 

Benjamin Vandervoort is nationaal secretaris van Chirojeugd-Vlaanderen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!