Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Syrië intimideert en bedreigt demonstranten in het buitenland", zegt Amnesty

Syrische demonstranten in Europa en Amerika worden systematisch in de gaten gehouden en lastig gevallen door Syrisch ambassadepersoneel en anderen die kennelijk banden hebben met het regime in Damascus. Dat staat te lezen in een nieuwe Syrië-briefing van Amnesty International.
woensdag 5 oktober 2011


De briefing, Syria: The long reach of the Mukhabaraat: Violence and harassment against Syrians abroad and their relatives back home, die dinsdag 4 oktober werd gepubliceerd, beschrijft het verhaal van meer dan 30 Syrische activisten in 8 landen: Canada, Chili, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Zweden. De activisten beschrijven hoe ze geïntimideerd worden door ambassadepersoneel.

Ze worden meestal in eerste instantie gefotografeerd en gefilmd tijdens protestacties aan de ambassade. Nadien worden ze bedreigd via telefoon, e-mail en Facebook en gevraagd om hun protestacties onmiddellijk stop te zetten. Sommigen worden lastig gevallen op straat of gevraagd om naar de ambassade te komen.

Mukhabaraat

Bovendien worden ook de familieleden van deze activisten in Syrië hard aangepakt door de diverse veiligheidsdiensten (die bekend staan onder de verzamelnaam Mukhabaraat) in een poging om de buitenlandse Syrische activisten nog meer schrik aan te jagen. Familieleden in Syrië worden in hun huizen hardhandig en gewelddadig bedreigd, sommigen worden gearresteerd en zelfs gefolterd.

Het Amnesty-document geeft het voorbeeld van Malek Jandali, een 38-jarige Syrische pianist en componist die in juli een optreden had gegeven ter ondersteuning van een protestactie tegen de repressie in Syrië tegenover het Witte Huis in Washington. Korte tijd later werden zijn ouders in hun woning in de stad Homs aangevallen door veiligheidsagenten.

Zijn moeder (66) en vader (73) werden geslagen en opgesloten in de badkamer, terwijl de agenten van de Mukhabaraat hun appartement plunderden. De agenten zegden: "Dit is wat er gebeurt als jullie zoon onze regering belachelijk maakt". Sindsdien hebben zijn ouders Syrië verlaten omdat ze zich er niet meer veilig voelen.

Enkele mensen werden gedwongen om op de Syrische staatstelevisie hun familie in het buitenland te verloochenen en openlijk afstand te nemen van hun protestacties tegen het regime van president Assad.

De verhalen van deze activisten tonen aan dat de genadeloze repressie in Syrië niet stopt aan de grenzen. Syrië is duidelijk tot alles bereid om legitieme oppositie de mond te snoeren. De verantwoordelijkheid voor deze onderdrukking ligt uiteraard in eerste instantie bij de Syrische overheid.

Amnesty roept echter de internationale gemeenschap op om meer inspanningen te leveren om Syrische activisten op hun grondgebied beter te beschermen. Elke vorm van intimidatie en geweld
moet degelijk onderzocht worden en de daders vervolgd.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is mediaverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

15 reacties

 • door Mario Bergen op woensdag 5 oktober 2011

  Het is weer opmerkelijk hoe eenzijdig AI in haar berichtgeving over Syrië is. Nog maar recentelijk was er het rapport over gevangenen in Syrië op basis van omstreden en niet geverifieerde beweringen van de Syrische oppositie ( http://www.dewereldmorgen.be/blog/mario-bergen/2011/08/31/ai-rapport-over-syri-selectief-en-bijzonder-wankel ).

  AI en andere mensenrechtenorganisaties hebben nadien toegegeven dat het verhaal van Hamzeh Alkhateeb kant noch wal raakt ( http://www.dewereldmorgen.be/blog/mario-bergen/2011/06/03/het-echte-verhaal-van-de-jongen-hamzeh-alkhateeb ). Maar net dit voorbeeld was de kapstok van AI voor het hele document met beschuldigingen aan Damascus.

  Duidelijk is dat de pen van de AI-rapporteur is vastgehouden door de Syrische oppositie. Dezelfde mensen die door het buitenland met zware wapens en geld worden gesteund om de val van president Bashar al-Assad uit te lokken. Zowel deze Syrische oppositie als zogenaamde "mensenrechtenactivisten" die werken voor allerlei Anglo-Amerikaanse imperialistische denktanken hebben er belang bij om de schuld voor de chaos en instabiliteit in Syrië in de schoenen van het Syrische regime te schuiven. Over de criminele bendes zwijgt men in alle toonaarden.

  Ook de 700 door criminele bendes gedode Syrische veiligheidsagenten worden consequent door AI verzwegen. Net als de vele families die werden uitgemoord in Homs, Hama en Baniyas door de zogenaamde "vreedzame demonstranten".

  Het Syrische volk steunt de geleidelijke hervormingen van president Bashar al-Assad op weg naar een democratie. Deze hervormingen kunnen niet plaatsvinden van vandaag op morgen en hebben de nodige tijd nodig. Dat het Westen liever een andere leider wenst, toont aan hoe weinig respect men heeft voor de democratische verzuchtingen van het Syrische volk dat zijn leiders en het Syrische leger in zijn strijd tegen criminele bendes blijft steunen. Maar voor de massamedia is het winstgevender om propagandafilmpjes van Al-Barada TV en Youtube demonstranten (betaald door het Witte huis voor deze leugens) te tonen.

  Zoals de "massavernietigingswapens en mobiele chemische labo's" van de stoute Saddam Hussein. Of de tienduizend doden die nooit gevonden werden bij het "immense bloedbad van Timisoara".

  Waarom zwijgt men over de pro-Assad demonstranten die door zogenaamde "vreedzame betogers" in elkaar werden geslagen in Brussel, Amsterdam, Den Haag en Parijs. Omdat men mensen die de Baath-partij het best geschikt vinden om economische, administratieve en politieke vernieuwing te organiseren in Syrië liever demoniseert zoals het Syrische regime met allerlei sancties die vooral het Syrische volk treffen. En omdat er mensen zijn die van Syrië houden en het land niet willen veranderen in een staat van Moslimbroeders naar Saudische inspiratie. Maar de Amerikaanse president Obama ziet liever een seculier land veranderen in een moslimstaat zodat de inwoners aldaar niet veel in de pap te brokken hebben. Zijn talrijke ontmoetingen met de Moslimbroeders zeggen voldoende op dat vlak. Hoe het met de rechten van minderheden, vrouwen, seculieren, homoseksuelen en niet-moslims is gesteld in de Emiraten of Saudi-Arabië zien we dagelijks door de gruwel van die regimes aldaar. Werkslaven zijn daar dagelijkse praktijk.

  De intimidatie en het geweld door Syrische demonstranten in diverse Syrische steden is onaanvaardbaar. Niet alleen burgers, veiligheidsagenten, maar ook intellectuelen zoals universiteitsprofessoren werden reeds het slachtoffer van het geweld van deze criminele bendes. Elkeen die in Syrië woont kan dit bevestigen. Het is ook de reden waarom de Aljazeera correspondent in Libanon ontslag nam: hij mocht niet objectief berichten over de gebeurtenissen in de Levant.

  AI heeft de taak om alle vormen van geweld aan te kaarten en niet eenzijdige beschuldigingen van Syrische omstreden oppositiefiguren uit te vergroten omdat dit in hun propaganda past. De burgers die in Syrië werden gedood door terroristen, de gedode politieagenten en militairen, de gedode intellectuelen en pro-Assad aanhangers zijn ook mensen. Zij hebben ook familieleden en hadden een normaal vredig leven horen te hebben. Maar westerse wapensmokkel aan een deel van de Syrische oppositie zorgt voor een erg gevaarlijke en gespannen situatie. De wapenleveringen aan de Syrische opposanten (via de buurlanden Irak, Jordanië, Libanon en Turkije) moeten onmiddellijk stoppen. Deze bendes hebben het echt niet om burgers en staatsambtenaren aan te vallen, instellingen te vernielen, te plunderen en in brand te steken, mensen te gijzelen of andere criminele daden te begaan.

  AI moet haar mond eindelijk openen over deze tragedie en de werkelijke zaken die gebeuren in Syrië i.p.v. te schaduwboksen samen met propagandazenders zoals Al-Arabiya en Aljazeera en zogenaamde "mensenrechtenactivisten" die worden betaald om elke vrijdag rellen uit te lokken en aanslagen te plegen om Syrië te destabiliseren.

  Het is goed om ook eens andere bronnen te raadplegen zoals mijn blog ( http://www.dewereldmorgen.be/people/mario-bergen ) of Syrische media ( http://www.jpnews-sy.com/en/ - http://www.shukumaku.com/Articles.php?s=22 ), de historicus Pierre Piccinin ( http://pierre.piccinin-publications.english.over-blog.com/article-syria-lies-and-manipulation-80670254.html ), de zeer gerespecteerde onderzoeksgroep uit Canada, Global Research ( http://www.globalresearch.ca ) of de Mediawerkgroep Syrië ( http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com ).

  • door jantje op woensdag 5 oktober 2011

   sorry, maar cyberactivist mario bergen bakt het hoe langer hoe bruiner als hij het over syrië heeft. hij blijft al maanden vraagtekens zetten achter elk medium en elke bewering die het gewelddadige syrische regime onwelgevallig zullen zijn, bergen bestaat het zelfs om 'andere bronnen' aan te bevelen, waaronder zijn eigen blog en syrische 'nieuws'media, maar hij 'vergeet' telkens te vermelden dat in syrië vrije nieuwsgaring niet bestaat en buitenlandse journalisten in syrië niet welkom zijn. hoe komt mario bergen dan aan zijn uitgebreide maar zeer eenzijdige informatie? uit syrische regeringskringen?

   in dit verband is het misschien wel op zijn plaats om aandacht te schenken aan het 'syrisch electronisch leger': in de volkskrant van 27 september wordt aandacht geschonken aan deze organisatie ( http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/2932062/2011/09/27/Syriers-voeren-ook-online-een-hevige-strijd.dhtml ) ook de blog van sp-voorman en buitenlandspecialist harry van bommel heeft interessant nieuws over het syrisch electronisch leger ( http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2011/09/16/syrische-leger-bereikt-nederland/ ) misschien wil mario bergen ook hier zijn licht eens laten over schijnen?

   jan van reusel eisden-maasmechelen

   • door mm op donderdag 6 oktober 2011

    Beste Jan,

    Mario doet alvast de moeite om naar alternatieve bronnen op zoek te gaan die de simplistische en eenzijdige versie van onze mainstream media op zijn minst in vraag stellen. Want waarop baseren de mainstream media zich over de situatie in Syrie als 'buitenlandse journalisten niet welkom zijn in syrie' zoals je zelf stelt? Getuigen de krantenartikels en TV reportages van de mainstream media in verband met Libie of de invasie en bezetting van Irak en Afghanistan misschien van 'vrije nieuwsgaring'? Als je natuurlijk het klakkeloos overnemen van NAVO- verklaringen of van een van de strijdende partijen (gesteund door het Westen) zoals het NTC in Libie, ziet als 'vrije nieuwsgaring' ligt het natuurlijk anders. Besef gewoon dat Syrie een van de regimes is die, ondanks een zwaar democratisch deficiet, toch nog altijd een onafhankelijke opstelling heeft ten aanzien van de Westerse en Israelische belangen in de regio. Het is dan ook niet voor niks dat dit regime nu in het oog van de mediastorm en heel waarschijnlijk ook in het oog van een reele destabilisatiecampagne staat. Want ik heb nog geen dramatische reportages gezien of artikels mogen lezen over de bloedige repressie in Bahrein bijvoorbeeld of de etnische zuivering en lynching van zwarte Libiers en burgers die Khadaffi steunen door de NTC/NAVO rebellen in Libie of de dagelijkse agressie van settlers en het Israelisch leger in de Palestijnse gebieden in onze 'vrije pers'. Nochtans zijn er voldoende rapporten en is er voldoende materiaal voor handen rond deze zaken. Zeer selectieve desinteresse of loopt de mainstream media niet eerder gewoon in de pas van welbepaalde economische en geo-strategische belangen?

    • door jantje op vrijdag 7 oktober 2011

     lieve m&m,

     je maakt precies dezelfde rare gedachtensprong als mario b. een bloeddorstige dictatuur, die geen binnenlandse en buitenlandse 'pottenkijkers' duldt, verliest het recht om dan maar zelf aan 'correcte berichtgeving' te doen. zo'n dictatuur wil als slager zijn eigen vlees keuren, en dat is per definitie onbetrouwbaar. en er is nochtans heel wat vlees te keuren in syrië!

     jan van reusel eisden-maasmechelen

     • door MM op vrijdag 7 oktober 2011

      Beste Jan,

      Je gaat volledig voorbij aan mijn argumenten....

      1. Waarom zouden berichten van de officiele Syrische pers minder waarheidsgehalte hebben dan de 'informatie'/propaganda verspreid door de mainstream media waarop jij voornamelijk je analyse baseert? Op basis van de door mij eerder aangehaalde voorbeelden (berichtgeving over Libie, Irak, Afghanistan,...), kan elke eerlijke mens vaststellen dat onze 'vrije media' evengoed aan eenzijdige berichtgeving doet vanuit een welbepaald politiek perspectief (de Westerse economische en geo-strategische belangen waarover ik het eerder ook had). 2. De door Mario aangehaalde bronnen zijn de moeite waard om bekeken en gelezen te worden ipv jezelf te censureren omdat ze nu eenmaal niet overeenkomen met de officiele lezing die ons door de mainstream media en onze politici wordt opgedrongen. 3. Als je een situatie beoordeelt, lijkt het mij slim om een breder perspectief te hanteren. Stel je bijvoorbeeld de vraag welke economische, geo-strategische en andere belangen zijn hier in het spel ipv je te laten (mis)leiden door de goed klinkende waarden rond 'democratie', mensenrechten, edm...Deze waarden zijn inderdaad heel belangrijk, maar worden -spijtig genoeg- gretig misbruikt door onze politieke en economische leiders om andere minder nobele belangen te dekken. Want, nogmaals, waarom krijgt men geen dramatische reportages te zien over het kelen van Libiers die niet in akkoord gaan met het NTC? Omdat de NTC/NAVO rebellen nu eenmaal in de kaart spelen van de Westerse belangen en dus buiten het kritische beeld van onze mainstream media vallen. Waarom krijgt men geen artikels te lezen over de grove dramatische mensenrechtensituatie in Gaza opgelegd door het Israelische leger? Omdat de staat Israel nu eenmaal een heel strategische bondgenoot is voor het Westen in de regio. Waarom krijgt men geen bloedige beelden te zien van de vreedzame betogers die in Bahrein werden neergemaaid door het leger van de autocraticshe emir van Bahrein? Omdat Bahrein een goede dictatuur is die de belangen van het Westen welgevallen is...Dus zo waardenvrij is onze media absoluut niet. 4.Uit verschillende feiten en rapporten is het duidelijk dat er in Syrie meer aan de hand is dan de lezing die ons door de Westerse media wordt opgedrongen. Het gaat niet enkel om vreedzame betogers die door een bleoddorstig regime worden onderdrukt. Dit is gewoon een karikatuur van de werkelijkheid denk ik. Maar een karikatuur die wel degelijk welbepaalde propagandistische belangen dient. Met de leugens en propaganda die de aanval op Libie zijn voorafgegaan en het systematisch (mis)bruik van facebook,twtter, youtube en andere 'alternatieve' bronnen om een gemaipuleerde versie van de Libische realiteit te schetsen, zouden we toch wel wat kritischer mogen zijn in onze beoordeling over Syrie. Mario zijn bijdragen hebben hier een rol in.

      Groeten

      • door jantje op vrijdag 7 oktober 2011

       Waarom zouden berichten van de officiele Syrische pers minder waarheidsgehalte hebben dan de 'informatie'/propaganda verspreid door de mainstream media waarop jij voornamelijk je analyse baseert? omdat de officiële syrische 'pers' haar eigen vlees keurt en omdat de syrische overheid binnen- en buitenlandse pottenkijkers weert. men heeft kennelijk iets te verbergen.

       De door Mario aangehaalde bronnen zijn de moeite waard om bekeken en gelezen te worden ipv jezelf te censureren omdat ze nu eenmaal niet overeenkomen met de officiele lezing die ons door de mainstream media en onze politici wordt opgedrongen. de door mario b. aangehaalde bronnen zijn het excuus voor de dictatuur om verder te kunnen gaan met moorden (in syrië) en intimideren (buiten syrië, zie het nieuws over het 'syrisch electronisch leger')

       Als je een situatie beoordeelt, lijkt het mij slim om een breder perspectief te hanteren. inderdaad. maar het syrische regime verhindert dat 'breder perspectief'. assad cum suis zullen de eerste stap moeten zetten naar een 'breder perspectief' door onafhankelijke en buitenlandse pers toe te laten. maar dat wil assad niet. daarom is hij immers een dictator.

       Uit verschillende feiten en rapporten is het duidelijk dat er in Syrie meer aan de hand is dan de lezing die ons door de Westerse media wordt opgedrongen. het is op de eerste plaats dictator assad die vrije nieuwsgaring hindert, dat is op dit ogenblik het grootste obstakel om een goed zicht te krijgen op de syrische situatie.

       geachte m&m en geachte mario b., jullie 'sparen' in jullie stellingnames steevast het syrische regime, jullie vinden het kennelijk geen probleem dat echte journalisten buiten worden gehouden, jullie hechten enkel geloof aan de officiële syrische 'pers', jullie praten op die manier de misdaden van het syrische regime goed,

       jan van reusel eisden-maasmechelen

       • door MM op vrijdag 7 oktober 2011

        Beste Jan,

        Het is heel moeilijk om een debat te voeren met iemand die enkel zijn eigen stellingen blijft herhalen en steevast argumenten die deze stellingen ondergraven blijft naast zich neerleggen of gewoon negeert....Ik denk net dat een kritische houding eruit bestaat om alle betrouwbare informatie die over een onderwerp bestaat met elkaar te confronteren en te beoordelen binnen een bestaande politieke context (welke actoren staan hier tegenover elkaar, welke belangen zijn in het spel achter de retoriek,...).

        "omdat de officiële syrische 'pers' haar eigen vlees keurt en omdat de syrische overheid binnen- en buitenlandse pottenkijkers weert." En dit doet de mainstream media niet? Nogmaals verwijs ik graag naar de feiten over Libie, Irak, Afghnistan,Palestina/Irael, Bahrein,....die u steevast blijft negeren. Een ander aspect is dat het bijvoorbeeld in Libie duidelijk werd dat bepaalde Westerse en Arabische (oa Al Jazeera van de emir van Qatar) persorganen een actieve rol hebben gespeeld in Libie als instrumenten van de NAVO en de NTC. Rekening houdend daarmee is de weigerachtige houding van het Syrisch regime tav deze media 'begrijpelijk' maar niet echt slim, vermits dit gretig aangegrepen wordt om te suggereren dat ze 'dingen te verbergen hebben' (zoals u nu zelf doet). Weet u trouwens hoe het de Iraakse persmensen vergaat die over de bezetting van hun land door Westerse landen schrijven? Weet u trouwens dat betogingen tegen de huidige pro-Westerse 'democratische' Iraakse regering steevast bloedig werden onderdrukt? Heeft u daarover iets gelezen in de mainstream media die 'niet haar eigen vlees zou keuren'? Dit om maar nogmaals aan te geven hoe gemakkelijk uw verontwaardiging rond het respect van de mensenrechten kan worden gemanipuleerd.

        Beste Jan, je lijkt een bijna blindelings geloof te hebben in deze mainstream media die je vertroetelend 'de echte journalisten' noemt. Het is zelfs een beetje angstwekkend vermits het bijna van een soort van religieuze overtuiging getuigt. Maw gebaseerd op een aantal axioma's die niet in vraag kunnen gesteld worden.

        Nogmaals heeft u eigenlijk wel al de moeite genomen om de door Mario aangehaalde bronnen te raadplegen en te confronteren met wat u denkt te weten? Of blijft u liever keizen voor het pad van de zelfcensuur? Heeft u een van deze bronnen ergens weten zeggen dat het regime van Assad niks te verwijten valt? Ik denk dat u waarschijnlijk niet de moeite gedaan hebt vemits u anders de kemel "jullie hechten enkel geloof aan de officiële syrische 'pers' niet zou hebben kunnen schrijven. Om dit laatste punt te besluiten zou ik gewoon mijn punt nummer 4 willen herhalen waar u, spijtig genoeg, omheen fietst:

        Uit verschillende feiten en rapporten is het duidelijk dat er in Syrie meer aan de hand is dan de lezing die ons door de Westerse media wordt opgedrongen. Het gaat niet enkel om vreedzame betogers die door een bleoddorstig regime worden onderdrukt. Dit is gewoon een karikatuur van de werkelijkheid denk ik. Maar een karikatuur die wel degelijk welbepaalde propagandistische belangen dient. Met de leugens en propaganda die de aanval op Libie zijn voorafgegaan en het systematisch (mis)bruik van facebook,twtter, youtube en andere 'alternatieve' bronnen om een gemanipuleerde versie van de Libische realiteit te schetsen, zouden we toch wel wat kritischer mogen zijn in onze beoordeling over Syrie. Mario zijn bijdragen hebben hier een rol in.

        • door jantje op vrijdag 7 oktober 2011

         einde discussie graag

   • door Mario Bergen op zaterdag 8 oktober 2011

    Mijnheer Van Reusel, bij elk conflict heb je voor- en tegenstanders die via de media en internet hun visie weergeven en bij de gebeurtenissen in Syrië is dit niet anders. Zwitserse toeristen die onlangs in Syrië waren, hebben een heel ander beeld van de gebeurtenissen aldaar ( http://www.youtube.com/watch?v=CoNSKJZqEqU&feature=player_embedded ). Een beeld dat ook afwijkt van de leugens door Reuters ( http://muxlim.com/videos/ReflectedLight/false-syria-videos-confirmed-reuters/ ) of Zainab al-Hasni waar AI, HRW en de massamedia zo uitgebreid en totaal foutief over bericht hebben ( http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2011/10/05/zainab-al-hasni-levend-en-wel-ondanks-leugens-syrische-oppositie/ ). Zaken die totaal afwijken met uw zogenaamde stelling van het "gewelddadige Syrische regime".

    U zwijgt wel mooi over de speciale chatkamers, facebook groepen, Youtube filmpjes, al-Barada TV, Paltalk ( http://www.youtube.com/watch?v=500c8PSA-yg ) e.d. Gesteund door president Barack Hussein Obama met zes miljoen dollar om Syrië te destabiliseren. Anti-regeringsdemonstranten hacken illegaal talrijke websites en laten internetprofielen en pagina's blokkeren. Deze praktijken door uw "vreedzame vrienden" worden in de VS bestraft tot 15 jaar gevangenis. Praat deze criminele daden dan ook niet goed. Maar over dit crimineel gedrag zwijgt u natuurlijk liever, mijnheer Van Reusel, omdat dit niet in uw kraam past van de ongelimiteerde steun aan uw vrienden bij Al Jazeera en Al Arabiya en de gewapende Syrische oppositie die gisteren opnieuw diverse veiligheidsagenten en burgers heeft gedood en verwond in Hama en Homs. Ik zou tenminste niet zo trots rondlopen en mijn mond houden over deze terroristen van de oppositie die u steeds blijft verdedigen! Of zijn Syrische burgers die door uw zogenaamde "vreedzame opposanten" worden gedood, kinderen, vrouwen, intellectuelen, ambtenaren, studenten, enz. geen mensen?

 • door dan op zaterdag 8 oktober 2011

  Als er toch nog mensen zijn die de gebeurtenissen in Syrië wensen op te volgen kan ik zowel het algemeen overzicht in Wikipedia aanraden http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Syrian_uprising als ook het dagelijks relaas van de evolutie van de meest hardnekkige van de Jasmijnrevoluties.... http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_2011_Syrian_uprising Het gaat om 3 tijdslijnen (elk ongeveer één trimester) die de dagelijkse gebeurtenissen van januari tot nu schetsen…. Aan u te oordelen....

 • door dan op zaterdag 8 oktober 2011

  Als er toch nog mensen zijn die de gebeurtenissen in Syrië wensen op te volgen kan ik zowel het algemeen overzicht in Wikipedia aanraden http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Syrian_uprising als ook het dagelijks relaas van de evolutie van de meest hardnekkige van de Jasmijnrevoluties.... http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_2011_Syrian_uprising Het gaat om 3 tijdslijnen (elk ongeveer één trimester) die de dagelijkse gebeurtenissen van januari tot nu schetsen…. Aan u te oordelen....

  • door jantje op zondag 9 oktober 2011

   dan, mag ik je danken voor deze waardevolle tip. vrij gedetailleerd, telkens voorzien van bronnen, nooit gedacht zoiets op de engelse wikipedia te zullen vinden. maar ik blijf bij mijn positie dat vrije nieuwsgaring 'in' syrië noodzakelijk is om een volledig beeld te krijgen, en dat het regime assad dit doelbewust verhindert om de 'winter' zo lang mogelijk te verlengen en de 'lente' in de kiem te smoren ....

   jan van reusel eisden-maasmechelen

   • door dan op zondag 9 oktober 2011

    de dag dat bv. Londen brandt en David Cameron de pers de UK uitzet weet je hoe laat het is....

    • door MM op dinsdag 11 oktober 2011

     Het hypothetisch voorbeeld die je aanhaalt, is eigenlijk niet nodig vermits het grootste deel van de zgn 'vrije' pers aka mainstream media in essentie hetzelfde analysekader hanteerde mbt de rellen in Londen dan de Britse regering. Het was met een microscoop zoeken naar een artikel of een reportage die gewag zou maken van politiegeweld, armoede, marginalisering. Maw de explosieve cocktail aan factoren die naar alle waarschijnlijkheid tot de rellen heeft geleid. Men reduceerde het liever tot de invalshoek van de 'criminelen' en het 'tuig' die bovendien de stellingname van de Britse regering ivm de 'harde aanpak' en repressie rechtvaardigde (als men in de opiniestukken al niet datzelfde alternatief gewoon overnam). Merkwaardig dat men dan ook een blindelings vertrouwen heeft in deze 'vrije pers' om ons een evenwichtig beeld te geven over de situatie in Syrie. Terwijl die vrije pers net in hetzelfde bedje ziek is als dat wat men de Syrische regeringspers net verwijt. Zich inschrijven in de economische en politieke belangen van zijn respectievelijke regering en in bredere zin van het Westers bedrijfsleven.

     • door jantje op dinsdag 11 oktober 2011

      aanleiding , citaat van dan: "de dag dat bv. Londen brandt en David Cameron de pers de UK uitzet weet je hoe laat het is..."

      antwoord daarop van m&m: "Het hypothetisch voorbeeld die je aanhaalt, is eigenlijk niet nodig vermits het grootste deel van de zgn 'vrije' pers aka mainstream media in essentie hetzelfde analysekader hanteerde mbt de rellen in Londen dan de Britse regering."

      mijn antwoord: http://en.wikipedia.org/wiki/London_riots lijst van riots in londen sinds het jaar 1189 tot 2011, gedocumenteerd met historisch materiaal en persartikelen

      http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_2011_England_riots een tijdlijn van onlusten in londen in 2011, gestaafd met verwijzingen naar binnen- èn buitenlandse persartikels

      http://en.wikipedia.org/wiki/2011_England_riots hier wordt ingegaan op de achtergronden, gebeurtenissen, de effecten en de diverse reacties op de onlusten na het doodschieten van marc duggan door de politie. ter nuancering van jullie bewering over het 'analysekader' van de media en dat van de regering staat daarna -hoofdstuk 5- een en ander over de factoren die verondersteld worden bij te hebben gedragen tot de zware onlusten. en daarna komt weer een uitgebreide reeks documentatie uit diverse media, verwijzingen naar links binnen en buiten wikipedia.

      jullie veralgemenisering dat 'de' vrije pers de onlusten reduceert tot criminelen en verder de roep om een harde aanpak van de regering cameron overneemt klopt niet als je de diverse onderwerpen in hoofdstuk 5 bekijkt: 5.1 Poor relations with police 5.2 Social exclusion 5.3 Family breakdown 5.4 Government cuts 5.5 Unemployment 5.6 Gang culture 5.7 Criminal opportunism 5.8 Moral decay at the top 5.9 Failure of the penal system

      mijn conclusie: zelf vind ik dat de veralgemenisering, die jullie hierboven in de mond van de vrije pers leggen, merkwaardige parallellen vertoont met de kwalificaties van m&m en mario b. over de protesten die nu al maanden in syrië gaande zijn tegen het regime van zoon assad .... zou dat een toeval zijn?

      jan van reusel eisden-maasmechelen

     Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties