Mamoun Jandali en Linah Droubi werden geslagen vanwege de antiregeringsactiviteiten van hun zoon Malek, die in Washington als pianist was opgetreden bij een protestactie (foto: Amnesty International)
Nieuws, Wereld, Mensenrechten, Repressie, Veiligheidsdiensten, Syrië, Amnesty International, Damascus, Arabische lente, Bashar al-Assad, Mukhabaraat - Lore Van Welden

“Syrië intimideert en bedreigt demonstranten in het buitenland”, zegt Amnesty

Syrische demonstranten in Europa en Amerika worden systematisch in de gaten gehouden en lastig gevallen door Syrisch ambassadepersoneel en anderen die kennelijk banden hebben met het regime in Damascus. Dat staat te lezen in een nieuwe Syrië-briefing van Amnesty International.

woensdag 5 oktober 2011 13:20
Spread the love

De briefing, Syria: The long reach of the Mukhabaraat: Violence and harassment against Syrians abroad and their relatives back home, die dinsdag 4 oktober werd gepubliceerd, beschrijft het verhaal van meer dan 30 Syrische activisten in 8 landen: Canada, Chili, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Zweden. De activisten beschrijven hoe ze geïntimideerd worden door ambassadepersoneel.

Ze worden meestal in eerste instantie gefotografeerd en gefilmd tijdens protestacties aan de ambassade. Nadien worden ze bedreigd via telefoon, e-mail en Facebook en gevraagd om hun protestacties onmiddellijk stop te zetten. Sommigen worden lastig gevallen op straat of gevraagd om naar de ambassade te komen.

Mukhabaraat

Bovendien worden ook de familieleden van deze activisten in Syrië hard aangepakt door de diverse veiligheidsdiensten (die bekend staan onder de verzamelnaam Mukhabaraat) in een poging om de buitenlandse Syrische activisten nog meer schrik aan te jagen. Familieleden in Syrië worden in hun huizen hardhandig en gewelddadig bedreigd, sommigen worden gearresteerd en zelfs gefolterd.

Het Amnesty-document geeft het voorbeeld van Malek Jandali, een 38-jarige Syrische pianist en componist die in juli een optreden had gegeven ter ondersteuning van een protestactie tegen de repressie in Syrië tegenover het Witte Huis in Washington. Korte tijd later werden zijn ouders in hun woning in de stad Homs aangevallen door veiligheidsagenten.

Zijn moeder (66) en vader (73) werden geslagen en opgesloten in de badkamer, terwijl de agenten van de Mukhabaraat hun appartement plunderden. De agenten zegden: “Dit is wat er gebeurt als jullie zoon onze regering belachelijk maakt”. Sindsdien hebben zijn ouders Syrië verlaten omdat ze zich er niet meer veilig voelen.

Enkele mensen werden gedwongen om op de Syrische staatstelevisie hun familie in het buitenland te verloochenen en openlijk afstand te nemen van hun protestacties tegen het regime van president Assad.

De verhalen van deze activisten tonen aan dat de genadeloze repressie in Syrië niet stopt aan de grenzen. Syrië is duidelijk tot alles bereid om legitieme oppositie de mond te snoeren. De verantwoordelijkheid voor deze onderdrukking ligt uiteraard in eerste instantie bij de Syrische overheid.

Amnesty roept echter de internationale gemeenschap op om meer inspanningen te leveren om Syrische activisten op hun grondgebied beter te beschermen. Elke vorm van intimidatie en geweld
moet degelijk onderzocht worden en de daders vervolgd.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is mediaverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!