Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Geesten gerijpt voor samenwerking Europese vakbonden rond loonvorming"

De Europese vakbonden verenigd in het Europees Vakverbond (EVV) gaan opnieuw actie voeren tegen de economische politiek van de Europese Unie. Dat werd beslist op het congres van het EVV in Athene.
vrijdag 20 mei 2011

In Athene werd donderdagmiddag een punt gezet achter het vierjaarlijks congres van het Europese Vakverbond (EVV). De vakbonden keurden 'The Athens Manifesto' goed. In dat document halen de Europese vakbonden fors uit naar het huidige economische en financiële beleid in de Europese Unie.

“De saneringsmaatregelen die werden opgelegd aan Griekenland, Portugal en Ierland hebben de situatie erger gemaakt”, zeggen de vakbonden. Ze duwen die landen in een diepe en langdurige recessie met nog hogere schulden en verhoogde druk op werknemersrechten en werkgelegenheid.

Het beleid van de Europese Unie moet anders. Het Europees Vakverbond vindt de aanpak van het Euro Plus Pact (dat de arbeidskosten binnen Europa wil vergelijken en dat kritisch staat tegenover gecentraliseerd loonoverleg en indexeringsmechanismes en dat ook de pensioenleeftijd wil verhogen) en de huidige invulling van de 'economic governance' “totaal onaanvaardbaar”.

“Lonen zijn niet de vijand van de economie, maar de motor die zorgt voor groei en jobs.” Volgens het EVV zou dat het leidende principe van het economisch beleid moeten zijn. De lonen moeten de evolutie van de inflatie en de productiviteit volgen. Aan de bestaande indexeringsmechanismes mag niet geraakt worden.

Het EVV wil zich ook verzetten tegen de opkomst van extreemrechts in Europa en zal daarrond actief zijn bij de volgende Europese verkiezingen.

Nieuwe ploeg

De Europese vakbonden gaan die uitdagingen tegemoet met een nieuwe ploeg aan het hoofd van het EVV. De Franse Bernadette Ségol volgt John Monks op als algemeen secretaris. In de leiding van zeven zit voortaan ook een Belg: Patrick Itschert die eerder actief was in de verdediging van textielarbeiders. Opmerkelijk is ook dat het nieuwe leidende secretariaat vier vrouwen telt en drie mannen.

De Belgische vakbonden hebben sterk aangedrongen op een Europese coördinatie van de loonvorming. De Europese Unie begint zich steeds meer te moeien met de loonvorming en om te vermijden dat landen tegen elkaar worden uitgespeeld, moeten de vakbonden samenwerken en afspraken maken, aldus de Belgische vakbonden.

“Er bestaat nog altijd weerstand tegen dat idee, maar de geesten zijn wel gerijpt”, zegt Chris Serroyen van de christelijke vakbond ACV. Toch werden er in dit dossier geen knopen doorgehakt. “Het dossier wordt doorgeschoven naar het secretariaat van het EVV. Om te vermijden dat er weer vier jaar verspild worden, heeft het secretariaat wel de opdracht gekregen om dat als een primordiale taak op te pakken”, aldus Serroyen.

Actie op 21 juni

Bij de Belgische vakbonden is er ook tevredenheid dat het thema van de economic governance hoog op de agenda stond van het congres. Chris Serroyen: “Bij de Belgen leefde dat sterk onder meer door de aanval op de index, maar in een pak andere landen was er geen 'sense of urgency'.”

Dat wordt nu anders. De Belgische vakbonden wisten hun collega's te overtuigen om actie te voeren en om heel snel de koe bij de horens te vatten. De oorspronkelijke plannen werden al bijgeschaafd, maar die verworvenheden kunnen nog altijd opnieuw van tafel geveegd worden.

“Het worden beslissende weken. We moeten bijvoorbeeld vermijden dat het Europees parlement het dossier op een drafje afhandelt begin juni. Want dan zou onze actie van 21 juni al te laat komen”, aldus Serroyen.

De vakbondsdelegaties uit 36 landen leefden dan wel vier dagen in een congrescentrum, de buitenwereld sloop toch binnen. Zo werd er natuurlijk heel wat gediscussieerd over de mogelijke gevolgen van de uitschakeling van IMF-baas Dominique Straus-Kahn. De Europese vakbonden hielden ook nog op een andere manier de ogen gericht op de wereld buiten Europa. Vertegenwoordigers van de Tunesische en Egyptische vakbonden brachten de Arabische lente mee naar Athene.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Le grand guignol op vrijdag 20 mei 2011

  Dat de Belgische bonden erin geslaagd zijn hun Europese evenknieën tot de orde van de dag te roepen, dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar bij de slagkracht van een vakbondsactie op 21 juni tegen een Euro Plus Pact waarover het EP beslist op 8 juni ben ik minder enthousiast. Of bestaat er zoiets als een vakbondsactie met 'terugwerkende kracht'...?

 • door Erik Demeester op zaterdag 21 mei 2011

  Een paar weken geleden lanceerden syndicalisten comités tegen de nieuwe Europse aanvallen.

  Meer lees je in dit artikel:

  http://www.vonk.org/201105132738/syndicalisten-lanceren-actiecomites-tegen-europese-soberheid.htm

 • door Wilfried op zondag 22 mei 2011

  Eindelijk worden ze wakker. Dat Europese vakbonden gaan "samenwerken" is toe te juichen. Dat hadden al véél langer moeten gebeuren. Hopelijk laten ze zich niet uit verband spelen door ronkende titels en dure woorden van kapitalisten en vrije markt economen en commissie voorzitters die alleen maar "redding" zien door de bevolking "austerity" maatregelen op te leggen, terwijl de politieke, monetaire en financiële toplaag zichzelf rustig verder blijft vetmesten door malafide wetgeving, afspraken en gekonkelfoes.

  Het is schrikwekkend hoofdredacteurs van financiële kranten te horen opperen dat laaggeschoolden aan het werk moeten gehouden worden, aan minder dan 4 euro per uur. Want "dé markt wil zekerheid"

  Nergens in de "besparingsplannen" van Europa noch regeringen is er ook maar één woord te bespeuren welke bijdrage de financiële instellingen gaan leveren. Integendeel, daar is het terug business as usual. Ongeacht allerlei reglementeringen zoals Basel I II III en tientallen "controle instellingen" en héél véél geblaat van Van Rompuy Barosso en co. Sporadisch wordt hier en daar een bank beboet met een paar miljoen dollar of euro, terwijl ze miljarden "criminele winst" maken. En daar wordt verder niets meer over gezegd. Vervolgens worden die "daders" ervaringsdeskundige, adviseur, extern consulent en richten een consultancy bureau of hefboomfonds op.

  In navolging van Griekenland - Ierland - Portugal, nu ook Spanje op straat tegen de armoede. Who is next?

 • door Huysmans A. op zondag 22 mei 2011

  Goed dat de Europese vakbond één standpunt inneemt. Goed dat ze een Europese loonnorm nastreven. Goed dat ze opkomen voor het behoud van de index. Jammer dat ze geen alternatieven aangeven. De crisis moet (helaas nog steeds) bestreden worden. Als we op het standpunt blijven 'de vervuiler betaalt', 'wie de crisis heeft veroorzaakt moet er ook voor opdraaien', dan moet er aan de kant van het kapitaal ingeleverd worden. Die eis mag niet verstillen of zelfs wegvallen (zoals op dit congres ?!). De helse spiraal van meer en armere armen enerzijds en meer en rijkere rijken anderzijds moet gestopt worden. Die eis mag niet verstommen, zeker bij de vakbonden niet !

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties