Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nieuwe 'hardvochtige' besparingen treffen Grieken

De Griekse regering, het IMF en de Europese Unie leggen de laatste hand aan een reddingsplan. In ruil voor een lening van 120 miljard euro moet de Griekse regering nog maar eens hard hakken in de sociale zekerheid en de openbare sector.
vrijdag 30 april 2010

Hier en daar lekken details uit van het besparingsplan van 24 miljard euro. Het is zo goed als zeker dat de btw opnieuw verhoogd wordt. Dat zou dan de tweede keer zijn in enkele maanden tijd. Volgens de Financial Times ligt een verhoging van twee tot drie procent op tafel. De belastingen op brandstof, alcohol en sigaretten zouden zelfs met tien procent stijgen.

Dat zijn de maatregelen die pijn zullen doen bij alle Grieken. De rest van de maatregelen viseert vooral de werknemers van de openbare sector en de gepensioneerden. Volgens The Guardian probeert premier George Papandreou met man en macht te vermijden dat de dertiende en veertiende maand van de ambtenaren geschrapt moet worden (die betaald worden op Kerstmis en op Pasen).

Er hangt de ambtenaren ook een loon- en wervingsstop van drie jaar boven het hoofd. De Financial Times meldt dat meer dan 800 overheidsinstellingen gesloten zullen worden. Er zou ook – typisch voor de herstructureringsplannen van het IMF – een reeks privatiseringen volgen.

Er zou ook sprake zijn van besparingen op de lonen van werknemers in de privé-sector, maar daar zijn zelfs de Griekse werkgevers tegen.

Pensioenleeftijd

Ook de gepensioneerden moeten inleveren. Zij zouden eveneens moeten afzien van de seizoensgebonden bonussen. De Griekse minister van Sociale Zaken zei aan de Financial Times dat de gemiddelde pensioenleeftijd zou verhogen van 53 tot 67.

Die maatregelen komen bovenop de reeds doorgevoerde bezuinigingen. Het inkomen van de gemiddelde Griek daalde nu al met twintig procent. Dat cijfer is zelfs nog een vertekening want vooral de laagste en middeninkomens worden hard getroffen.

De besparingen moeten er voor zorgen dat het Griekse begrotingstekort van 13,6 procent zakt tot onder de drie procent.

Speculanten verleiden

In de Financial Times legt de Amerikaanse econoom Ted Truman uit waarom het besparingsplan zo hard is. “Soms moet het beleid overcorrigeren om de buitenwereld te tonen dat het je menens is. Aangezien je niet kan voorspellen hoe de markten zullen reageren, probeer je een aantal maatregelen en wacht je af welke er zullen werken.”

De besparingen zijn dus een soort verleidingsdans voor de financiële markten. Als de besparingen hard genoeg zijn, laten de traders los en gaan ze misschien op zoek naar andere prooien.

Premier Papandreou had donderdag al een onderhoud met de Griekse vakbonden. Die hadden het achteraf over “hardvochtige en oneerlijke maatregelen”. Op 5 mei volgt een nieuwe 24-urenstaking.

De voorzitter van de Griekse vakbondsfederatie GSEE waarschuwt dat de maatregelen tot een nog diepere recessie zullen leiden.

'Het kan anders'

Dat vreest ook Mark Weisbrot van het Amerikaanse Center for Economic and Policy Research. Hij ziet Griekenland het pad op gaan van Litouwen en Estland. In de voorbije twee jaar zagen die landen hun economie inkrimpen met respectievelijk 25 en 20 procent met een torenhoge werkloosheid als gevolg. Dat komt omdat telkens gekozen wordt voor recepten die de crisis erger maken: namelijk de consumptie aan banden leggen.

Volgens Weisbrot bestaat er wel degelijk een alternatief voor die brutale schoktherapie. De Europese Unie en het IMF hebben het geld voor een echt herstelbeleid, aldus Weisbrot. “Als dat ook een schuldherschikking inhoudt – en zelfs een knipbeurt voor de obligatiehouders – so be it.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Jean op zaterdag 1 mei 2010

  Dit scenario duidt andermaal op de absolute noodzaak voor een structureel gezond begrotingsbeleid; systematische reële tekorten van meer dan -10% resulteren steeds in drama's. Zowel op individueel als op collectief vlak. Zonder het structureel deficitair beleid was niets van dit alles mogelijk. Daarom is de laksheid van de Belgische overheid van de afgelopen 10 jaar ronduit misdadig en met Zilverfonds een groot boerenbedrog. Belgie moet dringend (zo snel mogelijk, 2012) zijn begroting structureel naar een 0% tekort brengen.

  De Grieken hebben héél veel aan zichzelf te danken, de uitgavendrift, de pompeuze projecten (Olympische spelen die ze zelf niet konden organiseren) en véééél 'groothartige' politici die veel beloven (iedereen een job bij de overheid). .... de overeenkomsten met België zijn pijnlijk.

 • door Custers op donderdag 6 mei 2010

  Griekenland zou een lening van €110 mld krijgen (niet 120), waarvan 80 van de Eurozone-landen (die daarvoor zelf bij de banken moeten gaan lenen) en 30 van het IMF.

 • door christophe op donderdag 6 mei 2010

  Dit artikel werd geschreven voor de details bekend werden gemaakt. Maar wat beslist werd, wijkt uiteindelijk niet zoveel af van wat hierboven staat.

  • door kasper op vrijdag 7 mei 2010

   53-67?

   Is de pensioenleeftijd niet van 63 nr 67 i.p.v. 53 nr 67 ? Nog steeds te veel maar toch.

   • door christophe op vrijdag 7 mei 2010

    In de Financial Times stond het citaat van die Griekse minister. Ik denk dat hij het had over gemiddelde leeftijd waarop de Grieken uittreden.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties