Verslag, Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Griekenland, Economische crisis, Imf -

Nieuwe ‘hardvochtige’ besparingen treffen Grieken

De Griekse regering, het IMF en de Europese Unie leggen de laatste hand aan een reddingsplan. In ruil voor een lening van 120 miljard euro moet de Griekse regering nog maar eens hard hakken in de sociale zekerheid en de openbare sector.

vrijdag 30 april 2010 16:42
Spread the love

Hier en daar lekken details uit van het besparingsplan van 24 miljard euro. Het is zo goed als zeker dat de btw opnieuw verhoogd wordt. Dat zou dan de tweede keer zijn in enkele maanden tijd. Volgens de Financial Times ligt een verhoging van twee tot drie procent op tafel. De belastingen op brandstof, alcohol en sigaretten zouden zelfs met tien procent stijgen.

Dat zijn de maatregelen die pijn zullen doen bij alle Grieken. De rest van de maatregelen viseert vooral de werknemers van de openbare sector en de gepensioneerden. Volgens The Guardian probeert premier George Papandreou met man en macht te vermijden dat de dertiende en veertiende maand van de ambtenaren geschrapt moet worden (die betaald worden op Kerstmis en op Pasen).

Er hangt de ambtenaren ook een loon- en wervingsstop van drie jaar boven het hoofd. De Financial Times meldt dat meer dan 800 overheidsinstellingen gesloten zullen worden. Er zou ook – typisch voor de herstructureringsplannen van het IMF – een reeks privatiseringen volgen.

Er zou ook sprake zijn van besparingen op de lonen van werknemers in de privé-sector, maar daar zijn zelfs de Griekse werkgevers tegen.

Pensioenleeftijd

Ook de gepensioneerden moeten inleveren. Zij zouden eveneens moeten afzien van de seizoensgebonden bonussen. De Griekse minister van Sociale Zaken zei aan de Financial Times dat de gemiddelde pensioenleeftijd zou verhogen van 53 tot 67.

Die maatregelen komen bovenop de reeds doorgevoerde bezuinigingen. Het inkomen van de gemiddelde Griek daalde nu al met twintig procent. Dat cijfer is zelfs nog een vertekening want vooral de laagste en middeninkomens worden hard getroffen.

De besparingen moeten er voor zorgen dat het Griekse begrotingstekort van 13,6 procent zakt tot onder de drie procent.

Speculanten verleiden

In de Financial Times legt de Amerikaanse econoom Ted Truman uit waarom het besparingsplan zo hard is. “Soms moet het beleid overcorrigeren om de buitenwereld te tonen dat het je menens is. Aangezien je niet kan voorspellen hoe de markten zullen reageren, probeer je een aantal maatregelen en wacht je af welke er zullen werken.”

De besparingen zijn dus een soort verleidingsdans voor de financiële markten. Als de besparingen hard genoeg zijn, laten de traders los en gaan ze misschien op zoek naar andere prooien.

Premier Papandreou had donderdag al een onderhoud met de Griekse vakbonden. Die hadden het achteraf over “hardvochtige en oneerlijke maatregelen”. Op 5 mei volgt een nieuwe 24-urenstaking.

De voorzitter van de Griekse vakbondsfederatie GSEE waarschuwt dat de maatregelen tot een nog diepere recessie zullen leiden.

‘Het kan anders’

Dat vreest ook Mark Weisbrot van het Amerikaanse Center for Economic and Policy Research. Hij ziet Griekenland het pad op gaan van Litouwen en Estland. In de voorbije twee jaar zagen die landen hun economie inkrimpen met respectievelijk 25 en 20 procent met een torenhoge werkloosheid als gevolg. Dat komt omdat telkens gekozen wordt voor recepten die de crisis erger maken: namelijk de consumptie aan banden leggen.

Volgens Weisbrot bestaat er wel degelijk een alternatief voor die brutale schoktherapie. De Europese Unie en het IMF hebben het geld voor een echt herstelbeleid, aldus Weisbrot. “Als dat ook een schuldherschikking inhoudt – en zelfs een knipbeurt voor de obligatiehouders – so be it.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!