Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Belgische bedrijven op missie in Israël om mee te profiteren van de bezetting van Palestina

Een Belgische handelsmissie vertrok doodleuk naar Israël in de hoop munt te slaan uit veiligheidstechnologieën die op de Palestijnen werden uitgetest. Een alternatieve missie verzamelde bewijsmateriaal over de betrokkenheid van multinationals bij de bezetting en verdere kolonisering van Palestina.
maandag 30 november 2015

Vorig jaar werd de economische missie geannuleerd. De vernietigende Israëlische bombardementen op Gaza lagen toen nog vers in het geheugen. Door verschillende protestacties en een succesvolle petitie was de druk toen heel hoog. Laurence Har-Kat, handelsattaché van Brussels Invest & Export en één van de verantwoordelijken van de missie, werd toen ook aan de schandpaal genageld nadat ze haatberichten tegen de Palestijnen op Facebook had gepost. Ze deelde tijdens de oorlog in Gaza zelfs opruiende berichten van Geert Wilders.

Zondag vertrok de missie alsnog zonder veel tegenwerk. Een alternatieve economische missie was hen nochtans voor geweest. Zij brachten bewijsmateriaal mee over de verwevenheid van de bedrijven actief in Israël met de bezetting en de oorlogen. Dat materiaal werd op een persconferentie voorgesteld in aanwezigheid van Omar Barghouti, oprichter van de internationale BDS-campagne (boycot, desinvestering, sancties).

“Als Europa echt iets wil doen aan terreur, dan moet het alle vormen van terreur veroordelen. Je kan niet één vorm van terreur bestrijden en een andere vorm steunen. Handel drijven met de defensie-economie van Israël betekent de staatsterreur van het land steunen”, zei Omar Barghouti.

 

Strictly business

Volgens Barghouti schermen Europese landen die zaken doen in Israël met het argument dat het allemaal 'strictly business' is. “Maar dat klopt niet. Zaken doen met de Zuid-Afrikaanse regering betekende indertijd zaken doen met de apartheid. Dat was toen voor iedereen duidelijk. In Israël is dat net zo. Israëlische bedrijven zijn betrokken bij de bezetting. Je kan de communicatiesector bijvoorbeeld onmogelijk scheiden van de controle en de surveillance in de Palestijnse gebieden die Israël bezet”, zei Barghouti.

De BDS-campagne boekt trouwens succes. Vorig jaar daalden de directe buitenlandse investeringen in Israël met 64 procent. Dat wordt op het conto geschreven van twee factoren: de oorlog in Gaza en de campagne.

Josy Dubié, oud-senator van Ecolo nam deel aan de alternatieve missie. “Zuid-Afrika hebben we ook op de knieën gekregen met een economische, sportieve en culturele boycot. Het land mocht bijvoorbeeld niet deelnemen aan de Olympische spelen en werd ook in de rugby-competitie geband. Dat had invloed op het zelfbeeld van de blanke Zuid-Afrikanen.”

 

Laboratorium

Volgens Brussels parlementslid Mathilde El Bakri (PVDA) gebruikt Israël Palestina als laboratorium voor de nieuwste methodes die multinationals uitwerken. “In de Palestijnse stad Hebron worden die methodes getest om Israëlische kolonisten te beveiligen die Palestijnse huizen innemen. De controle aan de checkpoints wordt uitbesteed aan de multinational G4S. In die checkpoints wordt geëxperimenteerd met gezichtsherkenning. Motorola test sinds 2005 detectorsystemen uit die elke beweging registreren. De Belgische bedrijven gaan dergelijke projecten bezoeken. Het argument 'puur economisch' klopt dus inderdaad niet”, zei El Bakri.

Volgens Marco Abramowicz van de Unie voor Progressieve Joden van België verstikt Israël daardoor elke vorm van economische ontwikkeling voor de Palestijnen. “De coöperatieve van Halhul zien hun oogsten verrotten op het veld, omwille van versperringen van het Israëlische leger. Als Belgische Jood meen ik dat enkel een geweldloze beweging die de boycot verdedigt, kan bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten.”

Omar Barghouti waarschuwt nog voor de neiging om het Israëlisch veiligheidssysteem over te nemen na de aanslagen in Parijs. “Je merkt dat de Europese elite het Israëlische model begint te accepteren. Israël dreigt daardoor de grootste winnaar te worden van de terreuraanslagen in Europa. Het land staat klaar om drones en veiligheidssystemen uit te voeren die hun diensten bewezen hebben in Palestina. Dat zal hun economie weer vele miljarden opleveren”, aldus Barghouti.

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Louis Marie Lagae op maandag 30 november 2015

  ik geloof dat maar had liever bewijzen. We lezen veel . . . .

  • door ria aerts op dinsdag 1 december 2015

   Ja, maar in de mainstream media lezen we hier veel minder over. Als er een andere kant is, dan zou ik die graag lezen. Je kunt uiteraard aan alles gaan twijfelen. Al de documentaires, boeken, getuigenissen, soms van Israëlische ex-militairen, die de onmenselijke behandeling van Palestijnen bevestigen, kunnen natuurlijk pure fictie zijn. Ik ben, dus ik twijfel. 't Is een levenshouding.

   • door Johan Van Hulle op woensdag 2 december 2015

    David Cronin heeft een gans boek geschreven 'Europe's Alliance With Israël'. Aiding the occupation. 200blz. Staat er nog maar eens allemaal in.

 • door Rami de Lieme op dinsdag 8 december 2015

  U schijnt niet te begrijpen dat de terreur de oorzaak is van de wegversperring en de veiligheidsmuur/hek. En inderdaad zullen de westerse landen profiteren van de Israelische uitvindingen die voor meer veiligheid moeten zorgen. De multi miljonairs van Hamas en de Palestijnse Autoriteit zullen zich blijven verzetten tegen een vredesregeling, die hun bevoorrechte positie zou beeindigen. Koopt u het boek met de 150 meest gebruikte fabels van Pallywood, dan kunt u zich een beetje inlezen over hoe u voor de gek wordt gehouden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties