Een camera van Motorola houdt de Palestijnen in de gaten

Belgische bedrijven op missie in Israël om mee te profiteren van de bezetting van Palestina

Een Belgische handelsmissie vertrok doodleuk naar Israël in de hoop munt te slaan uit veiligheidstechnologieën die op de Palestijnen werden uitgetest. Een alternatieve missie verzamelde bewijsmateriaal over de betrokkenheid van multinationals bij de bezetting en verdere kolonisering van Palestina.

maandag 30 november 2015 13:30
Spread the love

Vorig jaar werd de economische missie geannuleerd. De vernietigende Israëlische bombardementen op Gaza lagen toen nog vers in het geheugen. Door verschillende protestacties en een succesvolle petitie was de druk toen heel hoog. Laurence Har-Kat, handelsattaché van Brussels Invest & Export en één van de verantwoordelijken van de missie, werd toen ook aan de schandpaal genageld nadat ze haatberichten tegen de Palestijnen op Facebook had gepost. Ze deelde tijdens de oorlog in Gaza zelfs opruiende berichten van Geert Wilders.

Zondag vertrok de missie alsnog zonder veel tegenwerk. Een alternatieve economische missie was hen nochtans voor geweest. Zij brachten bewijsmateriaal mee over de verwevenheid van de bedrijven actief in Israël met de bezetting en de oorlogen. Dat materiaal werd op een persconferentie voorgesteld in aanwezigheid van Omar Barghouti, oprichter van de internationale BDS-campagne (boycot, desinvestering, sancties).

“Als Europa echt iets wil doen aan terreur, dan moet het alle vormen van terreur veroordelen. Je kan niet één vorm van terreur bestrijden en een andere vorm steunen. Handel drijven met de defensie-economie van Israël betekent de staatsterreur van het land steunen”, zei Omar Barghouti.

 

Strictly business

Volgens Barghouti schermen Europese landen die zaken doen in Israël met het argument dat het allemaal ‘strictly business’ is. “Maar dat klopt niet. Zaken doen met de Zuid-Afrikaanse regering betekende indertijd zaken doen met de apartheid. Dat was toen voor iedereen duidelijk. In Israël is dat net zo. Israëlische bedrijven zijn betrokken bij de bezetting. Je kan de communicatiesector bijvoorbeeld onmogelijk scheiden van de controle en de surveillance in de Palestijnse gebieden die Israël bezet”, zei Barghouti.

De BDS-campagne boekt trouwens succes. Vorig jaar daalden de directe buitenlandse investeringen in Israël met 64 procent. Dat wordt op het conto geschreven van twee factoren: de oorlog in Gaza en de campagne.

Josy Dubié, oud-senator van Ecolo nam deel aan de alternatieve missie. “Zuid-Afrika hebben we ook op de knieën gekregen met een economische, sportieve en culturele boycot. Het land mocht bijvoorbeeld niet deelnemen aan de Olympische spelen en werd ook in de rugby-competitie geband. Dat had invloed op het zelfbeeld van de blanke Zuid-Afrikanen.”

 

Laboratorium

Volgens Brussels parlementslid Mathilde El Bakri (PVDA) gebruikt Israël Palestina als laboratorium voor de nieuwste methodes die multinationals uitwerken. “In de Palestijnse stad Hebron worden die methodes getest om Israëlische kolonisten te beveiligen die Palestijnse huizen innemen. De controle aan de checkpoints wordt uitbesteed aan de multinational G4S. In die checkpoints wordt geëxperimenteerd met gezichtsherkenning. Motorola test sinds 2005 detectorsystemen uit die elke beweging registreren. De Belgische bedrijven gaan dergelijke projecten bezoeken. Het argument ‘puur economisch’ klopt dus inderdaad niet”, zei El Bakri.

Volgens Marco Abramowicz van de Unie voor Progressieve Joden van België verstikt Israël daardoor elke vorm van economische ontwikkeling voor de Palestijnen. “De coöperatieve van Halhul zien hun oogsten verrotten op het veld, omwille van versperringen van het Israëlische leger. Als Belgische Jood meen ik dat enkel een geweldloze beweging die de boycot verdedigt, kan bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten.”

Omar Barghouti waarschuwt nog voor de neiging om het Israëlisch veiligheidssysteem over te nemen na de aanslagen in Parijs. “Je merkt dat de Europese elite het Israëlische model begint te accepteren. Israël dreigt daardoor de grootste winnaar te worden van de terreuraanslagen in Europa. Het land staat klaar om drones en veiligheidssystemen uit te voeren die hun diensten bewezen hebben in Palestina. Dat zal hun economie weer vele miljarden opleveren”, aldus Barghouti.

 

take down
the paywall
steun ons nu!