Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Alleenstaande moeders Syrië publiceren maandblad

De burgeroorlog heeft rampzalige gevolgen voor de meeste vrouwen, maar op de redactie van Syrisch vrouwenblad 'Saiedet Souria' zien ze dat het dooreenschudden van de traditionele rolpatronen door het conflict vrouwen meer mogelijkheden geeft om voor zichzelf op te komen.
dinsdag 18 november 2014

Yasmine Merei coördineert de redactie van Saiedet Souria, een vrouwenblad dat eerder dit jaar het licht zag in de Zuid-Turkse stad Gaziantep. "Veel Syrische vrouwen hebben de pech dat ze enige kostwinner van hun gezin zijn geworden, omdat hun echtgenoot vermist, in de gevangenis, gewond of vermoord is", vertelt ze aan IPS. Toch kan zo'n ervaring vrouwen tegelijk ook bevrijden uit hun traditionele rol.

"Wanneer je man niet langer voor alles betaalt, verliest hij ook het recht om je te vertellen wat je moet doen", vult Mohammad Mallak aan, oprichter en hoofdredacteur van het magazine. Het valt op dat weinig vrouwen op de foto's in het magazine hun hoofd bedekken. Ook Merei heeft onlangs, na ongeveer twintig jaar, haar hoofddoek afgedaan. Ze groeide nochtans op in een arm, conservatief soennitisch gezin.

Germaine Greer

Merei nam deel aan de protesten van 2011 om meer vrouwenrechten te eisen. Net als vele andere Syrische vrouwen moet de redactrice nu instaan voor haar naaste familie. Ze stuurt geld op naar haar moeder en haar twee broers – die allebei in de gevangenis hebben gezeten voor hun protest en pas vrijgelaten werden, nadat er grote omkoopsommen waren betaald.

Hoewel ze op de redactie van Saiedet Souria niet terugdeinzen voor verhalen van vrouwen die erg hebben geleden, wil Merei vooral vrouwen informeren om hun een bredere kijk op de wereld te geven en een stem in een revolutie waarin hun standpunten nauwelijks gehoord zijn.

Zo vind je in het magazine naast een getuigenis van een vrouw die werd gemarteld in gevangenissen van het Syrische regime een recensie van Germaine Greers De vrouw als Eunuch, gevolgd door een interview met een politieagente in een door de rebellen gecontroleerd gebied. Er is ook een vaste column van een advocate die dertien jaar achter de tralies zat omwille van haar politieke werk.

Het magazine telt ongeveer vijftig pagina's en heeft een oplage van 4500 à 5000 exemplaren, waarvan er ongeveer 3500 in Syrië zelf worden verdeeld. De Facebookpagina van Saiedet Souria heeft met meer dan veertigduizend volgers een groter bereik. Dat is bijzonder voor een land waar Facebook en YouTube tussen 2007 en begin 2011 verboden waren, en waar internet en elektriciteit schaars zijn. Bovendien staat Syrië al van bij het begin in 2006 op de 'zwarte lijst' van Reporters Zonder Grenzen.

Saiedet Souria wordt uitgedeeld op markten en lokale raden. Op minstens één locatie hebben de vrouwen een systeem om het beperkt aantal beschikbare exemplaren aan elkaar door te geven, verklaart Merei.

Geen intelligentsia meer

"De tien vrouwen die vast voor ons werken, krijgen een loon van 200 dollar. Ze zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de nummers, maar ook voor het beleggen van vrouwenvergaderingen en gelijkaardige initiatieven", legt ze uit. Het magazine wil Syrische vrouwen opnieuw vertrouwen in zichzelf geven. Dat vertrouwen werd ondermijnd door de oorlog en het gebruik van religie om vrouwen te controleren in islamistische gebieden.

Toen Merei eerder dit jaar naar Syrië terugkeerde, trof ze een land aan dat terug naar het stenen tijdperk werd gekatapulteerd. "Ik ben een soennitische moslim, maar de islam daar is niet zoals ik die gekend heb. Een van de grootste problemen is dat de Syrische intelligentsia in de gevangenis zit, naar het buitenland is gevlucht of gedood werd", vertelt een Syriër die het grootste deel van zijn leven in het buitenland verbleef, maar recent terugkeerde om in Aleppo les te geven.

"Er schiet bijna niemand meer over om structuur te brengen, om ideeën naar voren te schuiven." Ook dat wil het vrouwenblad aanpakken. "We proberen Syriërs de kennis te geven die ze in de toekomst nodig zullen hebben", besluit Merei.

Bron: Pushing the Voice of Syrian Women For a New Future

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.