Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Derde jaar uitstel TTP-vrijhandelsakkoord, verzet groeit

Voor het derde jaar op rij zijn onderhandelaars van een aantal kuststaten in en rond de Stille Oceaan er niet in geslaagd de controversiële door de VS gepushte vrijhandelsovereenkomst Trans Pacific Partnership te beklinken. Dat bleek op 10 november 2014 tijdens een bijeenkomst in Beijing.
dinsdag 11 november 2014

Hoewel de onderhandelaars van het vrijhandelsakkoord Trans Pacific Partnership (TPP) stellen dat het proces bijna is afgerond, stellen critici dat zowel de publieke opinie als de politiek zich steeds meer tegen de beoogde deal keren.

"Dat de regering-Obama keer op keer deadlines blijft missen, komt doordat het akkoord een onpopulaire agenda wil doordrukken, waar een handvol grote bedrijven van profiteert ten koste van de economie, het milieu en de openbare gezondheid in de TPP-landen en daarbuiten", zegt Arthur Stamoulis, directeur van Citizens Trade Campaign, een belangengroep die tegen het akkoord ageert. "De bevolking en de parlementen in de betrokken landen beginnen zich te realiseren dat het TPP slecht nieuws is voor hen. Dat geldt ook voor de bevolking van de VS."

China

De onderhandelaars bevestigden het nieuws op 10 november op een regionale top in Beijing. De regering van de Amerikaanse president Barack Obama, die de TPP-gesprekken vooruit duwt, zag de bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) als belangrijke mogelijkheid om eindelijk overeenstemming te bereiken.

Obama heeft het TPP tot een centraal onderdeel gemaakt van zijn pogingen de band met Azië aan te halen en de macht van China in te perken. China is zelf geen partij in de onderhandelingen. Obama was op 10 november zelf in Beijing, waar hij toegaf dat er meer politiek gewicht achter het proces geschaard moet worden.

"Om het succes van het TPP te verzekeren, moeten we het thuisfront in de betrokken landen duidelijk maken wat de voordelen ervan zijn – meer handel, meer goede banen en hogere inkomens voor de bevolking in de regio, inclusief in de VS", zei Obama.

Toch is er nog steeds onenigheid. In de media wordt vooral het protectionisme in de landbouwsector als heikele kwestie genoemd. Daarnaast zou er frustratie bestaan over een reeks onderwerpen, variërend van milieu-impact en arbeidsomstandigheden tot de prijs van medicijnen, patentwetgeving en de mogelijkheid voor investeerders om nationale wetten te omzeilen onder het nieuwe akkoord.

Verkiezingen VS 2016

De brede reikwijdte van het akkoord is voor een groot deel verantwoordelijk voor de groeiende weerstand bij het publiek. Nu president Obama in de laatste twee jaar van zijn termijn zit, hebben de critici er steeds meer vertrouwen in dat ze het akkoord kunnen tegenhouden.

De verkiezingsstrijd voor de verkiezingen van 2016 zal vermoedelijk al midden volgend jaar op gang komen. Het is onwaarschijnlijk dat deze grote handelsovereenkomst voor 2017 zal beklonken zijn.

Ook de onderhandelingen over het gelijkaardige vrijhandelsakkoord Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen de VS en de EU slepen al meer dan een jaar aan.

Bron: As TPP Trade Talks Miss Third Deadline, Opponents Claim Momentum

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.