Maïsoogst in de staat Iowa, voor een groot deel bestemd voor Mexico, voor 1994 nog zelf een maïsproducerend land (iowapublicradio.org)

Mexico dreigt geen maïs meer te kopen uit VS

In Mexico rijpt het idee om geen maïs meer in te voeren uit de VS als antwoord op de vijandige plannen van de regering-Trump. Dat ligt zeer gevoelig in de landbouwstaten van de VS, want Mexico is de grootste afnemer van Amerikaanse gesubsidieerde maïs.

donderdag 16 februari 2017 12:02
Spread the love

Mexico is koortsachtig op zoek naar antwoorden op de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die dreigt immers met zware invoertaksen op Mexicaanse producten. Mexicaans senator Armando Rios Piter stelt voor om geen maïs meer in te voeren uit de VS. Hij is voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken in de Senaat. Daarover wil hij een wetsvoorstel indienen om voortaan maïs te importeren uit Brazilië of Argentinië.

Geen VS-maïs meer in Mexico

Als dit voorstel wordt goedgekeurd, raakt Mexico de VS op een zeer gevoelige plek. Mexico is momenteel veruit de grootste importeur van Amerikaanse maïs, goed voor een kwart van de totale Amerikaanse export van maïs. Een boycot zou hard kunnen aankomen in traditionele landbouwstaten als Iowa.

Ook gewone Mexicanen zoeken naar antwoorden op de dreigende handelsoorlog met de VS. Zo werd een digitaal platform opgericht dat de binnenlandse consumptie van eigen producten in Mexico moet aanzwengelen en Mexicaanse producten tevens vlotter en sneller bij de Mexicaanse consument moet brengen.

Tegelijk met dit soort initiatieven verschijnen ook overal oproepen om producten van Amerikaanse multinationals zoals Coca-Cola en Walmart voortaan te boycotten. President Enrique Peña Nieto lanceerde opnieuw de campagne Hecho en México,(made in Mexico) die in 2009 was gelanceerd door de vorige regering.

Trump wil NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico, van 1994 opnieuw onderhandelen (voor meer uitleg over NAFTA en andere vrijhandelsakkoorden zie Alles wat je nog niet wist over vrijhandelsakkoorden CETA en TTIP in één artikel verzameld).

Invoertaksen voor de muur

Hij wil met de opbrengsten van invoertaksen op Mexicaanse producten de muur op de 3210 kilometer lange grens tussen Mexico en de VS afwerken. Van die muur werd reeds 930 kilometer gebouwd door presidenten George W. Bush en Barack Obama. Trump wil dit uitbreiden tot de volledige grens.

Voor het vrijhandelsakkoord NAFTA van 1994 kocht Mexico slechts voor 391 miljoen dollar maïs aan in de VS. Maïs is het voornaamste basisvoedsel in Mexico. De grootschalige landbouw wordt in de VS via allerlei al dan niet verborgen mechanismen zwaar gesubsidieerd door de Amerikaanse overheid. Door het vrijhandelsverdrag moest deze maïs voortaan ‘gelijke’ toegang krijgen tot de Mexicaanse markt.

Kleinschalige boeren konden niet op tegen de gesubsidieerde lage prijzen van Amerikaanse ingevoerde maïs en verlieten massaal het platteland, of schakelden over op de productie van drugs op hun velden. De binnenlandse productie van maïs stortte in elkaar en het land is nu grotendeels afhankelijk van invoer voor maïs. In 2015 kocht Mexico voor 2,4 miljard dollar maïs aan in de VS, zes maal meer dan voor NAFTA.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!