Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Regeerakkoord wantrouwt asielzoekers"

In een eerste reactie op het regeerakkoord vraagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen zich af waar de blik op de wereld is gebleven. Syrië, Palestina, Irak of Oekraïne… Overal zijn conflicten aan de gang. En toch focust het nieuwe regeerakkoord op terugkeer, misbruikbestrijding en beveiliging van de grenzen. En bijna niet op het beschermen van mensen op de vlucht.
donderdag 9 oktober 2014

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen staan er veel maatregelen in het federaal regeerakkoord die erg problematisch zijn voor asielzoekers en vluchtelingen. Zo kiest de nieuwbakken federale regering voor meer gesloten centra en een politiek van gedwongen terugkeer. Vluchtelingenwerk wijst erop dat er voldoende alternatieven zijn voor gesloten detentie. Zo kon er ook gekozen worden individuele opvangen in woningen. Dat is een goedkoper en bovendien menselijker alternatief.

Voorts hekelt Vluchtelingenwerk het invoeren van een vreemdelingentaks. Die taks zou erin bestaan dat extra geld geïnd wordt van nieuwkomers met beroepsinkomsten. "Voor een regering die claimt minder belastingen te innen, kan zoiets tellen", zo luidt het vernietigende oordeel van Vluchtelingenwerk.

Er bestaat ook een risico op schending van de privacy, zo stelt Vluchtelingenwerk. "De regering wil meer controle en uitwisseling van persoonlijke gegevens van vreemdelingen. Deze Zweedse regering kijkt met wantrouwen naar vreemdelingen."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Roland Horvath op vrijdag 10 oktober 2014

    De BE regering van 4 wantrouwt niet alleen asielzoekers maar iedereen. Dat komt door de paranoïde houding van N-VA en nu van de hele maatschappij. Er wordt zo ongeveer in alles gedacht in een Zij tegen WIJ tegenstelling bijvoorbeeld de Walen zijn tegen de Vlamingen en de arbeiders/ socialisten zijn tegen de goede Vlamingen vertegenwoordigd door N-VA. Dat dat projecties van N-VA zijn maakt hier niets uit.

    Voor de overheid zijn er in de verhouding met de burgers twee mogelijkheden: Medewerking of dwang. Een maatschappij regelt zich voor een groot gedeelte zelf, dat wordt door de regering van 4 niet geaccepteerd. Ze kiezen dus niet voor overreding, preventie, medewerking maar voor controle, repressie, dwang. Dat gebeurt ook in Antwerpen op gemeentelijk niveau. Volgens N-VA moet de overheid de burger, het volk dwingen. De drie andere partijen hebben geen inhoud, niet sociaal- economisch en niet politiek- maatschappelijk, ze zijn bloempotten, vulsel, meelopers. De ideale medeplichtigen van de Leider. Eerlijkheidshalve moeten de hoofdstroom media voorop de VRT vermeld worden als meelopers van de extreem rechtse, nationalistische, corporatistische en autoritaire N-VA. En de kiezer, wij hebben gekozen voor een dictatoriale, totalitaire, autocratische overheid en minder democratie. En we krijgen wat we gevraagd hebben. Dat soort ontwikkelingen zoals ook besparingen en het zij tegen wij denken heeft een eigen dynamiek, de ene autoritaire maatregel veroorzaakt de andere, een opgaande spiraal van dwang en agressie. We zijn nog maar aan het begin.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties