“Regeerakkoord wantrouwt asielzoekers”

In een eerste reactie op het regeerakkoord vraagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen zich af waar de blik op de wereld is gebleven. Syrië, Palestina, Irak of Oekraïne… Overal zijn conflicten aan de gang. En toch focust het nieuwe regeerakkoord op terugkeer, misbruikbestrijding en beveiliging van de grenzen. En bijna niet op het beschermen van mensen op de vlucht.

donderdag 9 oktober 2014 17:28
Spread the love

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen staan er veel maatregelen in het federaal regeerakkoord die erg problematisch zijn voor asielzoekers en vluchtelingen. Zo kiest de nieuwbakken federale regering voor meer gesloten centra en een politiek van gedwongen terugkeer. Vluchtelingenwerk wijst erop dat er voldoende alternatieven zijn voor gesloten detentie. Zo kon er ook gekozen worden individuele opvangen in woningen. Dat is een goedkoper en bovendien menselijker alternatief.

Voorts hekelt Vluchtelingenwerk het invoeren van een vreemdelingentaks. Die taks zou erin bestaan dat extra geld geïnd wordt van nieuwkomers met beroepsinkomsten. “Voor een regering
die claimt minder belastingen te innen, kan zoiets tellen”, zo luidt het vernietigende oordeel van Vluchtelingenwerk.

Er
bestaat ook een risico op schending van de privacy, zo stelt Vluchtelingenwerk. “De regering wil meer
controle en uitwisseling van persoonlijke gegevens van vreemdelingen.
Deze Zweedse regering kijkt met wantrouwen naar vreemdelingen.”

take down
the paywall
steun ons nu!