KVHV-leden zingen 'Cyaankali voor het FDF' op het feest van N-VA in Gent na de verkiezingen

Oerconservatieve studentenclub KVHV wordt hofleverancier van regering-Michel

De nieuwe federale regering telt slechts vier vrouwen op 18 ministers en staatssecretarissen. In het kernkabinet (de premier en de vice-premiers) zit zelfs geen enkele vrouw. Kleur is er helemaal niet te bekennen. Opvallend is wel de aanwezigheid van vier (oud-)leden van de oerconservatieve en heel rechtse studentenclub KVHV in Michel I.

vrijdag 10 oktober 2014 16:55
Spread the love

Theo Francken, Steven Vandeput, Jan Jambon en Pieter De Crem hebben alvast één ding gemeen. Ze zijn of waren ooit lid van het KVHV, voluit het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond.

Toenmalig praeses van KVHV-Gent, Jonas Naeyaert, legde enkele jaren geleden in Humo uit dat zijn studentenbeweging aan elitevorming wil doen. “We willen een speerpunt vormen. Dat is essentieel in onze werking. We willen studenten klaarstomen om in het professionele leven bepaalde agendapunten te bewerkstelligen. We proberen onze leden te vormen tot mensen met een coherente ideologie.”

Met de nieuwe regering lijkt dat goed gelukt. Ook Vlaams minister Liesbeth Homans en N-VA-voorzitter Bart De Wever komen uit de KVHV-stal. Dat is opmerkelijk voor een beweging die wel al meer dan een eeuw oud is en een roemrijk verleden heeft, maar toch vrij marginaal is in onze studentensteden.

Nationaal-conservatief

KVHV omschrijft zich zelf als nationaal-conservatief. Op zijn website legt KVHV zelf uit: “Het nationaal-conservatisme tracht enerzijds onze nationale identiteit, cultuur en taal en anderzijds onze eigen katholieke Westerse traditie te beschermen en bewaren.”

In datzelfde Humo-artikel noemde Jonas Neayaert KVHV pluralistisch rechts. Je mag dat vrij letterlijk nemen. KVHV schuwt de samenwerking met extreemrechts niet. De laatste twee voorzitters van Vlaams Belang speelden trouwens als student een prominente rol in KVHV.

Maar KVHV laat zich vooral opmerken door heel foute sprekers uit te nodigen op ontmoetingsavonden. Zo haalde KVHV enkele jaren geleden de Amerikaan David Duke naar Gent. Duke stond ooit aan het hoofd van de Ku Klux Klan en is auteur van het radicale racistische boek My Awakening. Daarin stelt hij voor om de rassen te scheiden in de VS met een aparte staat voor de zwarte Amerikanen.

Tom Peeters, lid van het KVHV-praesidium in Gent, schreef in 2011 in Ons Verbond, het blad van KVHV, dat My Awakening zijn lievelingsboek is. Peeters voegde er verder nog aan toe: “Men zou beter pleiten voor homo-abortus dan homo-adoptie”.

KVHV is vanuit die oerkatholieke inspiratie nochtans gekant tegen abortus. De nieuwe minister van Defensie Steven Vandeput zei ooit in het Leuvense studentenblad Veto: “Onze principiële stellingname blijft steeds dat een kind in conceptie reeds leven is, en hiermee komen wij naar buiten”.

Le Pen

In 2005 liet KVHV de Gentse studenten kennismaken met Jean-Marie Le Pen. In juni van dit jaar trok een delegatie van KVHV naar Hongarije en liet zich daar rondleiden door de ondervoorzitter van de antisemitische en fascistische partij Jobbik. Zelfs voor Le Pen is Jobbik momenteel te aangebrand.

In 2011 haalde KVHV Gabriele Adinolfi naar Gent. Die mocht daar uitleg geven bij zijn stelling dat fascisme nog altijd alle antwoorden geeft op de problemen van vandaag.

KVHV kwam deze zomer nog in het nieuws toen Wouter Jambon, zoon van en KVHV-praeses, zei dat de verhoging van het inschrijvingsgeld op het hoger onderwijs een must is. “Hoger
onderwijs is niet voor iedereen weggelegd. Een zeker elitevorming is goed.”

Een maand eerder was er ophef over studenten van KVHV die op het overwinningsfeest van N-VA in Gent ‘Cyaankali voor het FDF!’ zongen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!