Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Methaanuitstoot gaswinning in VS verdubbeld sinds 2008

De methaanuitstoot als gevolg van gaswinning door de Amerikaanse overheid is sinds 2008 met 135 procent gegroeid. Dat concludeert het Center for American Progress op grond van cijfers van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
woensdag 8 oktober 2014

Methaan of CH4 is een krachtig broeikasgas dat onder meer vrijkomt bij het affakkelen en ontluchten van gasboringen. Het ontstaat onder meer bij de verrotting van organisch afval, vandaar de oude naam 'moerasgas'. Methaan is het grootste bestanddeel van aardgas. Methaangas in de atmosfeer is een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde, door het versterken van het broeikas effect.

De grootste uitstoot van methaan wordt echter veroorzaakt door lekken bij de verdere verwerking en tijdens de opslag en het transport, stelt de Amerikaanse ngo Center for American Progress (CAP).

Gevaarlijk

"Niet alleen gaat er voor tientallen miljoenen dollars aan gas verloren, er komt ook een gevaarlijke hoeveelheid methaan in de lucht", zegt Matt Lee-Ashley, directeur van het Public Lands Project bij het CAP. Methaan is bijzonder krachtig. "De industrie zou gebruik moeten maken van technologie die al voorhanden is om de methaanlekkage te verminderen."

Lee Ashley pleit ook voor het betalen van royalty's voor het gas dat zo verspild wordt. De Amerikaanse overheid werkt momenteel aan nieuwe richtlijnen om de methaanuitstoot door gaswinning te beperken. "Dat is dringend nodig", zegt Chase Huntley, directeur overheidsrelaties bij de Wilderness Society, een natuurbeschermingsorganisatie. De overheid moet volgens hem garanderen dat bij gaswinning door de staat "zo weinig mogelijk van de nationale energie verloren gaat".

Methane Pollution from Venting and Flaring of Gas on America’s Public Lands and Waters More than Doubled Since 2008

Methane emissions on public lands impact climate change and waste energy

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Wim Vandewijngaerde op donderdag 30 oktober 2014

    Bij flaring komt er geen methaan vrij. De essentie van flaring is dat men geen methaan de atmosfeer inspuit, maar dat deze omgezet wordt naar minder schadelijk CO2.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties