Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Grieken verhinderen privatisering water

In Griekenlands tweede grootste stad, Thessaloniki, hebben burgers een stokje gestoken voor de plannen tot privatisering van de watervoorziening. Door een onofficieel referendum te organiseren hopen ze de op til zijnde privatisering te verhinderen.
dinsdag 20 mei 2014

Een deel van de overeenkomst tussen de Griekse regering en de Troika (Europese Centrale Bank, IMF en Europese Commissie) houdt in dat Griekenland bezuinigt op de publieke dienstverlening. Het is in die context dat de plannen moeten geplaatst worden om de lokale watermaatschappij Eyath te privatiseren. Het bedrijf Suez Environment zat alvast te azen om de overname van Eyath.

Maar de inwoners van Thessaloniki en omstreken zagen een dergelijke overname niet zitten. En wel om begrijpelijke redenen. Onder de huidige omstandigheden kan dertig procent van de inwoners van Thessaloniki zijn waterrekening niet betalen. Wanneer de watervoorziening geprivatiseerd wordt, zal dit aantal oplopen.

Verwacht wordt dat waterprijzen verder zullen stijgen. Bovendien zal een private investeerder zoals Suez Environment veel sneller de watervoorziening afsluiten in geval van wanbetaling. Op die manier zal een deel van de Grieken verstoken blijven van één van de meest fundamentele rechten: het recht op drinkbaar water.

Grove middelen

De inwoners van Thessaloniki besloten niet bij de pakken te blijven zitten. In het begin van dit jaar sloegen een aantal plaatselijke organisaties de handen in elkaar door Soste to Nero (Red ons water) op te richten. Op 17 februari werd beslist om de burgers te laten spreken over het al dan niet privatiseren van de watervoorziening. Er werd vastgelegd om op 18 mei een referendum over de kwestie te organiseren.

Het referendum werd georganiseerd van onderuit, maar met steun van elf plaatselijke gemeentebesturen uit de regio Thessaloniki. Zij stelden materiaal en lokalen ter beschikking om het referendum vlot te laten verlopen.

De Griekse regering weigerde echter het initiatief wettelijk te erkennen. Toen het er in de aanloop van 18 mei naar uitzag dat het referendum breed gedragen werd onder de bevolking en de plaatselijke politiek, haalde de Griekse overheid de grove middelen boven.

De Griekse minister van Binnenlandse Zaken, Yiannis Michelakis, verbood de burgemeesters om stemlokalen te openen. Hij hamerde erop dat het gebruik van officiële stembiljetten voor een niet-erkend referendum een celstraf kan opleveren en dreigde de organisatoren van het referendum te laten arresteren. Even leek het er ook dat de Griekse politie manu militari het referendum zou verhinderen.

Hoogdag

Zover kwam het gelukkig niet. Zondag laatstleden ging het referendum uiteindelijk gewoon door, onder toezicht van internationale waarnemers. Meer dan 1500 vrijwilligers werden ingeschakeld om het referendum in goede banen te leiden. Er kwamen ongeveer 218.000 stemgerechtigden opdraven en de uitslag was meer dan duidelijk: 98 procent van de kiezers stemde tegen een privatisering.

Daarom roept de EPSU (European Federation of Public Services) de Griekse overheid en de Troika op om de uitslag van het referendum te respecteren. Het draagvlak voor de privatisering is dus onbestaande en de privatisering alsnog doorvoeren zou getuigen van een hoogst ondemocratische manier van werken.

Jan Willem Gaudriaan, secretaris-generaal van EPSU, stelt uitdrukkelijk: “Het volk heeft gesproken. Suez Environment moet zijn bod intrekken. We feliciteren de burgers van Thessaloniki en de vele vrijwilligers. Dit is een hoogdag voor de democratie.”

Links:

ww.nd.nl/artikelen/2014/mei/18/griekse-stad-organiseert-illegaal-referendum

https://twitterw.com/energyunions

http://www.epsucongress2014.eu/press-communication-victory-democracy-suez-must-listen-people-thessaloniki

www.epsu.org

volg op twitter: #vote4water

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.