De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VS vs Iran: de vulkaan is aan het koken …
Opinie - Abdullah Ibrahim

VS vs Iran: de vulkaan is aan het koken …

maandag 6 januari 2020 19:21
Spread the love

De koude oorlog tussen Iran & de VS is jarenlang aan de gang. Deze oorlog wordt niet in Iran gevoerd, maar in de buurlanden: Libanon, Syrië & Irak. Het Iraanse regime heeft overal in de Arabische wereld milities opgericht, deze ideologische milities volgen blindelings de Iraanse leiders. Deze groeperingen hebben van grote en belangrijke landen in het Midden-Oosten zoals Irak, Syrië en Libanon speelgoed gemaakt in de handen van Iran.

Waarom heeft Iran zoveel gezag in deze landen? En waarom zijn deze jongeren zo overtuigd dat wat ze doen nobel is? De ideologie van het Iraanse regime bestaat uit twee pilaren: geloof en hoop. De meeste volgelingen zijn Sjiieten. Deze stroming binnen de islam vormt niet meer dan 10 procent van de moslims in de hele wereld. Vaak in de geschiedenis werden ze onderdrukt door de heersende autoriteiten. De huidige Arabische regimes hebben van deze historische fout niet geleerd. De meesten bieden geen inclusieve samenleving aan voor hun burgers.

Deze politiek was het grootste cadeau voor het regime van Khomeini. Iran gaf deze hopeloze jongeren de hoop om machtig en sterk te worden. Sinds de jaren 80 waren verschillende milities opgericht doorheen het Midden-Oosten (denk aan Hezbollah) onder de steun van Iran. Deze groeperingen vechten en verdedigen de belangen van Iran.

Het Iraanse regime profileert zich als ‘de vertegenwoordiger van de Sjiieten & moslims in de wereld.’ Het geloof in de Iraanse leider als de ‘vertegenwoordiger van Allah op aarde’ maakt van deze jongeren blinde volgers. Niet alleen dat, ze vormen groot gevaar voor hun eigen landen. Sommige Arabische landen beginnen de controle te verliezen over hun eigen grenzen. In elke overheidsinstantie, vereniging, in het leger, in het parlement,veiligheidsdiensten, onderwijs … vinden we deze ‘blinde volgers’. Deze landen zitten momenteel in coma, ze zijn aan het wachten op hun lot, of op een  Messiah. Misschien Trump? Of de EU? Of een mirakel.

Weken geleden hebben de Iraanse milities Amerikaanse kazernes aangevallen in Irak. Daarnaast hebben deze milities de Amerikaanse ambassade in Bagdad aangevallen. Het antwoord van de Verenigde Staten was snel en spontaan. Belangrijke en bekende figuren van de Iraanse regime werden vandaag vermoord. Iran voorspelt ‘verwoestende oorlog’ in Irak, VS vragen Amerikaanse burgers het land te verlaten.

Daarnaast zien we duizenden jongeren in Irak en Libanon maandenlang aan het protesteren tegen de buitenlandse invloed van Iran. Deze protesten worden op een gruwelijke manier onderdrukt. In twee maanden stierven meer dan 500 betogers in Irak, alleen omdat ze voor een seculiere staat streven. Volgens Iran en haar milities zijn landen als Irak en Libanon de achtertuin van Khomeini. Na de Amerikaanse missie voel ik dat de vulkaan aan het koken is. Misschien zal het binnenkort ontploffen, niemand weet …

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!