De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Rode Kruis-Vlaanderen roept genezen coronapatiënten op om plasma te geven

Rode Kruis-Vlaanderen roept genezen coronapatiënten op om plasma te geven

Rode Kruis-Vlaanderen zal vanaf 15 april plasma van genezen coronapatiënten inzamelen en dit plasma ter beschikking stellen voor wetenschappelijke studies. Zo kan onderzocht worden of de antistoffen in dat plasma zieke coronapatiënten kunnen helpen. Indien de resultaten van het onderzoek positief zijn en de therapie op grotere schaal gebruikt kan worden, zou dat de druk op de zorgsector enorm kunnen verlagen. In dat geval zal het Rode Kruis maximaal ondersteunen door voldoende plasma in te zamelen en te verdelen onder de ziekenhuizen.

dinsdag 7 april 2020 10:32
Spread the love

 

Genezen coronapatiënten

De oproep van Rode Kruis-Vlaanderen richt zich tot alle bevestigde, mannelijke patiënten met COVID-19 die ondertussen genezen zijn. Zij kunnen zich vanaf vandaag registreren via een online tool en komen terecht op een vragenlijst. Die bepaalt of iemand in aanmerking kan komen als plasmadonor in het kader van dit onderzoek. Wanneer dat zo is, en ook een meer gedetailleerde bevraging groen licht geeft, krijgen ze een uitnodiging om langs te komen in één van de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen. Vrouwen kunnen niet deelnemen aan de studie omwille van het risico op ongewenste immuunreacties door antistoffen die voorkomen bij vrouwen die, al dan niet bewust, een zwangerschap doormaakten.

De organisatie zal instaan voor het inzamelen en verdelen van het plasma, dat enkel voor klinische studies gebruikt kan worden. “Dankzij de geautomatiseerde toestellen in onze donorcentra en onze expertise met het afnemen van plasma kunnen we een grote hoeveelheid bloedproducten verwerken en meewerken aan dergelijke studies. We zijn blij ons steentje bij te dragen aan belangrijke onderzoeksprojecten als deze in de strijd tegen de corona-epidemie”, zegt prof. Dr. Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Antistoffen als behandeling

Van zodra het plasma van genezen COVID-19 patiënten ingezameld is, kan het bezorgd worden aan ziekenhuizen. “Ziekenhuizen kunnen dan onderzoeken of de aanwezige antistoffen in het plasma van genezen coronapatiënten het immuunsysteem van zieken kunnen boosten. Patiënten zouden via het plasma op die manier beschermende antistoffen toegediend krijgen die helpen het virus te bestrijden”, aldus prof. Dr. Meyfroidt van UZ Leuven. Onderzoek zal moeten uitwijzen of deze antistoffen voldoende sterk zijn om de symptomen te verlichten en patiënten te helpen genezen. Als blijkt dat de behandeling aanslaat en het plasma van genezen COVID-patiënten een positief effect heeft, kan de behandeling snel en op grotere schaal ingezet worden.

Ondersteuning zorgsector

Wanneer succesvol, zou de therapie niet alleen zieken kunnen helpen, maar zou het plasma ook preventief toegediend kunnen worden aan bijvoorbeeld zorgverleners of risicogroepen. Dankzij de antistoffen uit het plasma kunnen zij tijdelijk immuun gemaakt worden voor het virus, waardoor ze minder ernstig of zelfs helemaal niet ziek worden. Als zou blijken dat zorgverleners, al is het tijdelijk, beschermd kunnen worden, zou dit een enorme drukvermindering betekenen voor ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuisverpleging, enz …

Positieve resultaten uit China

Er lopen wereldwijd verschillende gelijkaardige studies. In China bijvoorbeeld werden al veelbelovende resultaten bekend gemaakt. “Toch moeten we voorzichtig blijven en mogen we geen voorbarige conclusies trekken”, zegt Vandekerckhove. “Het is in ieders belang dat elk onderzoek zorgvuldig opgezet wordt en dat we niet blindelings vertrouwen op een beperkt aantal onderzoeken. Alleen op die manier kunnen we mensen écht vooruit helpen”.

Rode Kruis-Vlaanderen helpt helpen

“Indien de behandeling effectief zou toegediend worden aan patiënten in België, zal het Rode Kruis alles in het werk stellen om de ziekenhuizen te voorzien van voldoende plasma”, zegt Vandekerckhove. “Het blijft echter wachten of de onderzoeksresultaten uitwijzen dat de therapie werkt en voldoende bescherming biedt. Daarnaast blijft de ontwikkeling van een vaccin als preventief middel zeker nodig. De antistoffen uit plasma van iemand anders bieden slechts een tijdelijke weerstand en kunnen een vaccin niet vervangen”.

Naast dit initiatief, werkt Rode Kruis-Vlaanderen ook samen met Sciensano aan een bevolkingsonderzoek om de effectieve besmettingsgraad en evolutie van groepsimmuniteit in kaart te brengen. Deze twee studies staan los van elkaar en hebben geen impact op onze normale werking.

Zelf voert het Rode Kruis ook diagnostische testen uit op stalen uit de neus-keelholte ter ondersteuning van ziekenhuislabo’s en om de testcapaciteit te verhogen. Bloed of plasma van donoren wordt niet getest op COVID-19 aangezien het virus niet via transfusie kan overgedragen worden.

Mannen die de bevestiging kregen dat ze corona doormaakten kunnen zich registeren via https://covid19plasma.rodekruis.be/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!