De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

La Bruja : Een echte ‘sociale’ cannabis club in Barcelona
Cannabis, Barcelona, La bruja, Social clubs -

La Bruja : Een echte ‘sociale’ cannabis club in Barcelona

zondag 16 maart 2014 01:55
Spread the love

Met meer dan 200 Social Clubs kroont Barcelona zicht tot cannabiskoningin van de Spaanse steden. Spanjaarden zijn historisch gezien grote cannabisliefhebbers. De connectie met het vlakbij gelegen Marokko is daar niet vreemd aan. Al meer dan 5 jaar worden in Spanje social clubs gedoogd en wordt er zelden strafrechtelijk opgetreden.

Barcelona het nieuwe Amsterdam

Alle clubs in Spanje hebben met elkaar gemeen dat de leden er op een veilige manier cannabis kunnen kopen en gebruiken. Voor de rest zijn alle clubs erg verschillend en spreken ze allemaal een ander publiek aan. Clubs voor een ouder publiek en clubs waar vooral jongeren zich thuis voelen, sjieke – Beverly Hill’s style clubs – met witte sofa’s waar vooral rijke mensen komen, tot clubs waar enkel Russen zijn toegelaten. Als toerist kan je ook lid worden van een club maar je dient door een ander lid te worden geïntroduceerd. Registreer je, betaal vervolgens je lidgeld en je hebt toegang tot de beste cannabisvariëteiten van Spanje. Want het moet gezegd : de Spaanse cannabismarkt is in optima forma. Nu Amsterdam door het halfslachtig beleid in Nederland op zijn retour is, neemt Barcelona meer en meer haar plaats in. Extra troeven zijn het zonnige strand en de beste party’s.

Een echte sociale club : La Bruja

De meeste hippe clubs bevinden zich in het centrum van Barcelona. Maar midden in de gemeente Hospitalet, geklemd tussen de rivier de Llobregat en Barcelona, runt de sympathieke Jens een Cannabis Social Club. Jens is een Duitser van 32 jaar oud en is 1.5 jaar geleden naar Barcelona verhuisd. Hij heeft zich met scholing de Spaanse taal eigen gemaakt, en baat nu samen met zijn Spaanssprekende Braziliaanse vriendin een CSC uit: La Bruja (de heks, omwille van de prachtige haardos van Jens’s vriendin). Hospitalet is één van de dichtstbevolkte gemeente van Spanje, zelfs van de hele EU (264.404 inwoners op 12,49 km²). In de jaren 60 en 70 kende Hospitalet een enorme bevolkingsexplosie door de deportatie poltiek van Franco van 164.000 Spanjaarden uit arme regio’s, Zuid-Amerikanen, Afrikanen, Aziaten en zigeuners. De bouw van de nodige sociale voorzieningen werd verwaarloosd en het duurde tot in de jaren ‘90 voordat men investeerde in extra scholen, recreatiegebieden en bijkomende huisvesting.

Multiculturele klandizie

Een Cannabis Social Club in een multiculturele probleemwijk is niet evident, maar Jens heeft goede contacten met de lokale overheid die hem steunt in zijn initiatief. De straathandel is afgenomen sinds de club haar deuren 3 maanden geleden opende. Nu kunnen de mensen van de wijk hun cannabis in een veilige omgeving aanschaffen. La Bruja heeft meer weg van een jeugdhuis. Er is een kleine bar, veel zitruimte achterin en een kleine shop waar de leden van de club een keuze kunnen maken uit de vele soorten die La Bruja op haar menu heeft staan.

Basketbalclub en lessen Engels

Je kan in La Bruja niet zomaar binnen lopen om wat wiet te kopen. Je dient lid te worden. Enkel als je ouder bent dan 18 jaar. na voorlegging van je identiteitskaart, het nemen van een foto en het invullen van de nodige documenten, ben je lid. Jens vraagt bewust geen lidgeld. Hij wil de drempel laag houden, zodat ook minder bedeelde jongeren de kans krijgen om lid te worden. De club is immers zoveel meer dan een gewone coffeeshop. Vele jongeren komen er om een spelletje domino of poker te spelen. De club heeft haar eigen basketbalclub en Jens richt zelfs een Engelse klas in.

Sociaal werk

Jens heeft meer weg van een sociaal werker dan van een coffeeshopeigenaar. Hij is dan ook het grootste deel van de dag aanwezig in de zaak. De zaak is elke dag geopend van 10u tot vaak 1u ’s nachts. Korte nachten zijn voor Jens een deel van de job. Hij heeft een goede band met zijn klanten en doet mee met de sociale activiteiten. Als je iets koopt wordt dat geregistreerd en je bent beperkt tot maximum 5 gr per dag.  Elke klant geeft bij inschrijving aan hoeveel cannabis hij maximum wil kopen per maand. Jens heeft goede contacten met een psychologe, die indien een klant meer gebruikt dan hij aangeeft, hem kan uitnodigingen voor een gesprek om te polsen naar de onderliggende oorzaken.

Wat een keuze !

Je kan in La Bruja natuurlijk ook wiet kopen. Op de menu prijken 4 Sativas. Jens toont met gepaste trots de wiet en het mag gezegd worden: allemaal topkwaliteit. De meeste soorten koopt Jens in bij externe leveranciers. Van de vele soorten heeft vooral de Silver Haze zijn voorkeur omdat dit een wietje is uit zijn eigen productieatelier. Met een eigen productie kan de prijs een flink stuk lager, maar het bezorgt hem ook een hoop extra werk. Cannabis Indica heeft hij in 6 soorten en kosten € 7,5. De rest van de menu bestaat uit diverse soorten Marokkaanse hasj, icelator hasj, pollen (poeder, ongeperst), BHO-olie en voorgerolde joints. In tegenstelling met de voorgerolde joints in Nederland bevatten deze geen tabak. De geur van tabak zal je zelden ruiken in La Bruja, verzekerd Jens.

Reguleren voorkomt problemen

Het belangrijkste resultaat sinds de opening van de club is het verminderen van de straathandel. De buurt is sindsdien een stuk veiliger geworden. Samen met het opengaan van de club heeft de gemeente de boetes voor het op straat roken van cannabis flink verhoogd tot € 300. Jens drukt de jongeren op het hart om enkel binnen in de club te roken en deze raad wordt ook goed opgevolgd door de leden. De grotere dealers die vroeger hun waar aanboden aan jongeren op straat om het zo verder te verkopen, zoeken nu de legale weg op via Jens. Druggebruik blijft een probleem in heel Spanje, maar met het te reguleren, verdwijnt er veel van de criminaliteit.

https://www.facebook.com/pages/La-bruja-en-Barcelona/355826047888368?fref=ts

take down
the paywall
steun ons nu!