De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoezo Dravet-syndroom onbehandelbaar?
Cannabis, Dravet-syndroom -

Hoezo Dravet-syndroom onbehandelbaar?

vrijdag 31 januari 2014 12:26
Spread the love

Onderzoekers aan de VIB, Universiteit Antwerpen en KU Leuven ontdekten dat fouten in het gen CHD2 leiden tot het Dravet-syndroom, een ernstige vorm van epilepsie.[1] Door deze ontdekking zou het opsporen van de ziekte makkelijker en goedkoper kunnen dan nu het geval is. Het Dravet-syndroom zorgt ervoor dat kinderen al op jonge leeftijd zeer ernstige epilepsie aanvallen te verduren krijgen die gepaard gaan met bewustzijnsverlies.

Op basis van dit onderzoek kunnen er nieuwe tests ontwikkeld worden die het een stuk eenvoudiger maken om de ziekte op te sporen. Voorlopig wordt de ziekte nog opgespoord door middel van scanners onder narcose, lendepuncties en dure metabole opstellingen. De resultaten laten soms jaren op zich wachten. De nieuwe test is dus een enorme verbetering. De onderzoekers zeggen dat het Dravet-syndroom onbehandelbaar is maar dan zijn zij duidelijk nog niet op de hoogte van de recente ontwikkelingen op het gebied van cannabisgeneeskunde! 

Charlotte Figi is een meisje van 6 jaar die ernstig leed onder het Dravet-syndroom. Wekelijks had ze ongeveer 300 aanvallen. De dokters konden niks meer voor haar doen en raadden de ouders aan om er zich bij neer te leggen dat Charlotte het niet lang meer ging rekken. Dankzij ernstig opzoekingswerk zijn de ouders van Charlotte te weten gekomen dat cannabis kan helpen bij epilepsie-aanvallen en ze besloten het er op te wagen. Zo kwamen ze in contact met Realm of Caring, een familiebedrijfje dat zich gespecialiseerd heeft in CBD-rijke cannabis waar je niet high van wordt.[2]

Door een olie te maken van de planten konden ze Charlotte de CBD-rijke cannabis makkelijk toedienen. Wat er toen gebeurde is ongelooflijk en hartverwarmend tegelijk. Charlotte had de hele dag geen aanvallen meer, wat een wonder is, want normaal had ze ongeveer ieder half uur een aanval. Charlotte neemt nu al enkele maanden de olie, en kan het aantal aanvallen die ze nog heeft op haar twee handen tellen! 

De ouders vragen zich af hoe het komt dat zij dit zelf hebben moeten ontdekken. “Hoe komt het dokters hier niet van op de hoogte waren?” Ondertussen zijn er honderden kinderen Charlotte gevolgd in het nemen van CBD-rijke cannabisolie. De ouders van deze kinderen zien zich allen genoodzaakt om te verhuizen naar gebieden waar het gebruik van medicinale cannabis toegelaten is. Onze Vlaamse onderzoekers zouden deze recente ontwikkelingen toch ook al moeten vernomen hebben? Of is het omdat het om cannabis gaat dat ze er geen aandacht aan willen besteden? De cannabisolie stopt niet alleen de aanvallen, het zorgt er ook voor dat de hersenen zich langzaamaan herstellen. Cannabis is dus voor sommige mensen een levensreddend middel!

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!