De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Is dit het Tiananmenmoment van Egypte? Is Egypte de volgende dominosteen ?
Twitter, Egypte, YouTube, Tunesië, Hosni Mubarak, Anti-regeringsbetoging -

Is dit het Tiananmenmoment van Egypte? Is Egypte de volgende dominosteen ?

woensdag 26 januari 2011 12:06
Spread the love

Kijk op minuut 1.23 hoe een Egyptische betoger de waterkanontanks van de oproerpolitie trotseert:

?? ??????? ??? ????? – ??? ???? ????? ?????

http://www.youtube.com/watch?v=YtTUsqra-MU&feature=player_embeddedIs

Is Egypte de volgende dominosteen?

Duizenden mensen trotseerden gisteren in Egypte de oproerpolitie om het einde te vragen van het 30-jarige bewind van president Hosni Mubarak. Het gaat om de grootste anti-regeringsbetoging in de recente geschiedenis. Drie mensen stierven: twee betogers en een soldaat die werd gewond tijdens straatgevechten in de hoofdstad Kaïro.

De betogers mobiliseerden zich grotendeels via Twitter en Facebook en kopiëerden zo de handleiding die eerder deze maand het regime in Tunesië ten val bracht. Meer dan 90.000 mensen werden lid van een Facebookpagina die opriep tot de protesten.

Op YouTube is een video te zien waarop een groot portret van Mubarak aan flarden wordt gerukt.

Mubarak poster is torn down 25th january 2011 egypt

http://www.youtube.com/watch?v=GC528nK8O2w&feature=player_embedded

Op de Egyptische staatstelevisie werd over de onlusten met geen woord gerept. Laat op de avond verspreidde de minister van Binnenlandse Zaken een communiqué waarin werd gezegd dat de rellen werden georganiseerd door het Moslimbroederschap, een buiten de wet gezette oppositiepartij, die bij de verkiezingen van 2005 nog 20% van de stemmen behaalde.

Net als in Tunesië protesteren de betogers tegen de wijdverbreide corruptie, de onrechtvaardigheid, de werkloosheid en de alomaanwezigheid van de staat in alles wat ze ondernemen.

De afgelopen weken staken zes jonge Egyptenaren zichzelf uit protest in brand. Ook in Jordanië, Tunesië, Saoedi-Arabië, Marokko, Algerije en Mauretanië hebben mensen de voorbije dagen het vuur aan zichzelf gestoken.
Een bericht als zou Gamal Mubarak -zoon van de huidige president en gedoodverfde opvolger van zijn vader- samen met zijn gezin naar Groot-Brittannië zijn gevlucht werd door de Amerikaanse ambassade in Kaïro ontkend. 

Bron :  Express.be / The New York Times

take down
the paywall
steun ons nu!