De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Israël verliest zijn vrienden in de regio’
Midden-oosten, Turkije, Israël, Egypte, Regionaal conflict -

‘Israël verliest zijn vrienden in de regio’

maandag 12 september 2011 18:24
Spread the love

De Israëlische ambassade in Kaïro is vrijdagavond aangevallen door honderden woedende Egyptische betogers. Die haalden een beschermingsmuur neer, plunderden de gebouwen en staken de Israëlische vlag in brand. Het personeel van de ambassade kon tijdig worden geëvacueerd. De aanval op de ambassade benadrukt de toenemende isolatie van de Joodse staat in een regio die nog steeds kampt met de veranderingen van de Arabische Lente.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de aanval maar zei dat het historische vredesverdag tussen beide landen intact is. Volgens Al Arabya dringt het Egyptische Moslimbroederschap aan op een herziening van het akkoord, hoewel niet op de ontbinding ervan.

De Israëlische ambassadeur in Egypte, Yitzhak Levanon, heeft ondertussen het land al verlaten en zijn nummer twee bevolen de contacten met de Egyptische regering voortzetten.

De Egyptisch-Israëlische relaties zijn sterk afgekoeld sinds het Israëlische leger op 18 augustus in Eilat aan de grens met Egypte vijf Egyptische politieagenten doodde. Vorige week nog had Turkije – een andere bondgenoot van Israël in de moslimwereld – de Israëlische ambassadeur in het land uitgewezen en alle militaire samenwerking opgezegd nadat vorig jaar een Turks schip dat probeerde hulpgoederen naar de Gazastrook te brengen werd geënterd en 9 Turkse activisten werden gedood. Een commissie van de VN zou nu volgens een gelekt rapport geoordeeld hebben dat het geweld dat is gebruikt door Israëlische commando’s ‘buitensporig en onredelijk’ was.

http://www.mcclatchydc.com/2011/09/10/123733/israel-facing-diplomatic-tsunami.html

http://english.alarabiya.net/articles/2011/09/11/166336.html

http://www.nytimes.com/2011/09/02/world/middleeast/02flotilla.html?_r=3&pagewanted=1&hp

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!