De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Stop kinderverkrachtingen in de Turkse gevangenissen. Nu!
Turkije, Koerden, Kindermisbruik, Petitie, Pozanti -

Stop kinderverkrachtingen in de Turkse gevangenissen. Nu!

dinsdag 17 april 2012 16:06
Spread the love

Stel je even voor: tijdens het bezoek van de onderzoeksrechters aan de gevangenis van Vorst getuigen 25 minderjarigen, die er door een kafkaiaanse inval van de wetgever als volwassenen vastzitten, dat cipiers en medegevangenen hen systematisch verkrachten en folteren. Meer dan voldoende stof om elke samenleving met een beetje gevoel voor menselijkheid op zijn kop te zetten zou je denken. Niet zo wanneer het Koerdische minderjarigen in Turkse gevangenissen betreft. Of hoe sommige kinderlevens meer gelijk zijn dan anderen. Om dat onder de aandacht van de publieke opinie te brengen lanceert het Koerdisch Instituut de petitie Liever Turks dan Paaps? Stop kinderverkrachtingen in de Turkse gevangenissen. Nu!

De feiten zijn al meer dan een dikke maand geleden voldoende gedocumenteerd, in Turkse, internationale en Belgische pers en blogs. Korte samenvatting. In de Pozanti-gevangenis in het Turkse Adana getuigen 25 Koerdische minderjarigen, tussen de 12 en 17 jaar, hoe medegevangen hen seksueel misbruiken met medeweten van cipiers. De cipiers op hen beurt folteren en vernederen de kinderen ongestraft. Al de slachtoffers zitten achter de tralies door de Turkse antiterrorismewet. Deze “Patriot Act avant la lettre”, ze dateert al van 1991, is in strijd met zowel het EVRM als het UN kinderrechtenverdrag. De Turkse overheid in Ankara weet al meer dan een jaar van de mensenrechtenschendingen, maar sluit moedwillig de ogen of doet de verhalen af als PKK-propaganda. Begin maart barst de bom dan toch wanneer progressieve Turkse media het verhaal oppikken. Alle 215 minderjarigen verhuizen naar een gevangenis in Ankara, 500 km van huis zonder harde garanties op de vrijwaring van hun mensenrechten. De gevangenisadministratie krijgt lichte sancties en de klokkenluiders van het Koerdische persagentschap DiHa belanden zelf in een high security-cel op verdenking van propaganda voor een terroristische organisatie. Tot zover misdaad en straf à la Turque.

Bovenstaande is zeker geen uitzondering maar juist tekenend voor de wijze waarop Turkije omgaat met de 20 miljoen Koerden die binnen de staatsgrenzen wonen. Datzelfde Turkije dat zich afgelopen jaar profileerde als democratisch baken voor de Arabische lentes. Waar elke zomer ongeveer een kwart van alle Belgische zonnekloppers strandt. Schrijnend hoe de Turkse staat zich zulk een systematische mensenrechtenschendingen kan permitteren zonder enige oppositie vanuit Europa. Turkije verstikt de Europese Unie met een dubbele houdgreep. Enerzijds heeft de regering Erdogan een relatief sterke onderhandelingspositie in de toetredingsgesprekken als belangrijke energiecorridor tussen de Middenlandse Zee en Centraal-Azië. Anderzijds zijn veel progressieve West-Europese politici bang voor stemmenverlies binnen de omvangrijke nostalgisch-nationalistische diaspora. Toch is een sterk signaal vanuit Europa een absolute noodzaak. Zowel cultureel als politiek en economisch kijkt Turkije nog altijd graag naar het Westen. Het is aan de westerse morele gemeenschap om duidelijk te maken dat deze totale structurele mishandeling van 20 miljoen Turkse staatsburgers, louter op basis van culturele zelfidentificatie, onaanvaardbaar is.

Vandaar deze oproep, deze aanzet tot een bredere campagne. De Turkse Riviera is al jarenlang de populairste vliegbestemming bij Belgen. Het is één van Turkije’s belangrijkste exportproducten. Maar achter het gladde, zorgeloze Club Med-imago van de Turkse toerisme-industrie verschuilt zich een bijna neofascitische staat die teert op Tukische zelfverheerlijking en de etnocide van haar tientallen minderheidsgroepen, samen goed voor bijna één derde van de bevolking. Koerdisch Instituut vzw roept op om deze zomer geen geld te pompen in het Turkse onderdrukkingmechanisme. Boycot het warenfetisjisme van de Turkse toerisme-industrie! Via onderstaande petitie willen we daarenboven onze politici aanzetten om hun verantwoordelijkheid op te nemen. De Turkse autoriteiten dienen ondubbelzinnig duidelijkheid te scheppen over de leefomstandigheden van de minderjarigen in haar gevangenissen, de gezondheidstoestand van de overgeplaatste kinderen en de sancties die de verantwoordelijken voor de wandaden in Pozanti gekregen hebben. De Turkse staat moet daartoe volledige medewerking verlenen aan het Het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT). Tot slot willen we de De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB/AGJPB) en de Association of European Journalists aansporen de arrestaties van hun collega’s van DiHa op verdenking van terroristische propaganda te onderzoeken.

Steun met uw handtekening de petitie Liever Turks dan Paaps? Stop kinderverkrachtingen in de Turkse gevangenissen. Nu! Met deze petitie roepen we op om aan Turkije, kandidaat-lid van de EU, een duidelijke boodschap te geven door er NIET meer op vakantie te gaan zolang ze Koerdische kinderen berecht, ze gevangen zet als volwassenen en ze aan fysieke en seksuele misbruiken onderwerpt. Met elke cent die U daar uitgeeft ondersteunt u het onderdrukkingsmechanisme van de Turkse staat!

 

take down
the paywall
steun ons nu!