De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Hoe de Europese ‘bazooka’ uiteindelijk een bommenwerper werd
Banken, Rente, ECB, Leningen, Staatspapier -

Hoe de Europese ‘bazooka’ uiteindelijk een bommenwerper werd

dinsdag 24 januari 2012 14:43
Spread the love

Smeekten politici en de markten de ECB maandenlang om een bazooka in te zetten, dan lijkt de Europese Centrale Bank al die tijd een onzichtbare bommenwerper in de wachtkamer van de financiële markten te hebben verborgen, schrijft de Wall Street Journal.

De beslissing van de ECB in december om honderden miljarden euros gedurende drie jaar ter beschikking van de banken in de regio te stellen tegen een minimale rente lijkt nu te hebben geresulteerd in een sterke daling van de rente op staatspapier van noodlijdende Europese landen, waaronder meer specifiek Italië en Spanje. Volgens analisten is dat geen toeval. Het programma bezorgde de markten naast een psychologische opsteker ook een praktische boost.

Volgens deze insiders hebben banken het goedkoop geleende geld gebruikt om staatspapier met een hogere rente aan te schaffen om zo het verschil tussen opbrengst en kost in hun zak te steken. Dat staatspapier wordt dan aan de ECB als onderpand gegeven, terwijl de landen in kwestie op hun beurt geholpen zijn omdat hun banken met het goedkoop geleende geld grote pakketten staatspapier aankopen en zo het risico op wanbetaling van hun land verkleinen.

De rente op Italiaans staatspapier met een looptijd van twee jaar daalde maandag tot 3,9% of de helft van de novemberpiek van 7,8%. Ook Spaanse obligaties op twee jaar leveren nog ‘amper’ 3,3% rente op, bijna een halvering van de 6,2% ten tijde van hun piek.

In december stelde de ECB 489 miljard euro ter beschikking van 523 Europese banken, waarvan 190 miljard onmiddellijk in de markten werd geïnjecteerd. In februari zal de ECB een nieuw soortgelijk programma aankondigen.

De Wall Street Journal publiceert een handige grafiek waarin het mechanisme wordt uitgelegd:

http://www.express.be/business/nl/economy/britse-premier-cameron-vraagt-europa-big-bazooka-in-te-zetten-om-crisis-te-bezweren/153969.htm

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204624204577177023182027072.html?KEYWORDS=secret+weapon

Bron : The Wall Street Journal / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!