De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Wie regeert de wereld? Een superentiteit van 147 bedrijven
Banken, Multinationals, Wereld, Globale handel, Superentiteit -

Wie regeert de wereld? Een superentiteit van 147 bedrijven

maandag 12 september 2011 18:17
Spread the love

Een harde kern van 787  bedrijven controleert zowat 80% van de globale handel. Binnen die kern is een superentiteit actief die bestaat uit 147 bedrijven en die 40% van het netwerk controleert. Dat blijkt uit een analyse van een groep Zwitserse onderzoekers over de werking van ‘s werelds machtigste multinationale ondernemingen.

De onderzoekers concluderen dat deze multinationals opereren volgens een gigantische vlinderdasstructuur en dat een groot gedeelte van hun controle wordt uitgeoefend door een kleine, maar hechte groep van financiële bedrijven. Deze groep kan worden beschouwd als een economische superentiteit die nieuwe vragen zou moeten doen rijzen bij onderzoekers en politici.

Het is niet de eerste keer dat zulke theorieën opduiken, wel de eerste keer dat een studie op zulke schaal werd verricht.  Het onderzoek vermeldt ook de namen van de belangrijkste TNC’s (transnational corporations), waaronder uiteraard vele namen uit de financiële wereld.

De top tien bedrijven zijn de volgende:

1. BARCLAYS PLC  (VK)
2 THE CAPITAL GROUP COMPANIES INC, (VS)$
3 FMR CORP  (VS)
4 AXA  (Frankrijk)
5 STATE STREET CORPORATION (VS)
6 JP MORGAN CHASE & CO. (VS)
7 LEGAL & GENERAL GROUP PLC (VK)
8 VANGUARD GROUP (VS)
9 UBS (Zwitserland)
10 MERRILL LYNCH & CO., INC. (VS)

http://planetsave.com/2011/08/28/who-runs-the-world-network-analysis-reveals-super-entity-of-global-corporate-control/

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!