De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ex-vakbondsleider vangt 30.000 euro per maand bij NMBS
Politiek, België, Sven Gatz, NMBS-Holding, Graaicultuur, Michel Bovy, Ex-vakbondsman, Ex-Open VLD-fractieleider, Unie Belgische Brouwers -

Ex-vakbondsleider vangt 30.000 euro per maand bij NMBS

vrijdag 2 september 2011 01:06
Spread the love

Ex-vakbondsman Michel Bovy gaat als directeur-generaal van de NMBS-holding 30.000 euro bruto per maand verdienen, te verhogen met een aantal voordelen en premies. Dat schrijft Knack-directeur Rik Van Cauwelaert in zijn wekelijkse column (‘Het systeem moet blijven draaien’).

Bovy was twintig jaar lang voorzitter van ACV-Transcom, maar verliet de christelijke vakbond in 2007 om general manager te worden bij de NMBS. Tussen 2008 en 2010 stond hij aan het hoofd van de beleidscel Overheidsbedrijven op de kabinetten van ministers Vervotte en Vanackere. Naast Bovy werd ook Sven Audenaert (SP.A) tot directeur-generaal benoemd.

Volgens Van Cauwelaert werd hun benoeming door de raad van bestuur van de holding goedgekeurd op 14 juli, slechts veertien dagen na het afsluiten van de kandidaatstellingen. En dat op voorspraak van het Benoemings- en Bezoldigingcomité, samengesteld uit vier leden van diezelfde raad van bestuur.

De door politici vaak gehekelde graaicultuur in het bedrijfsleven, heeft nu ook de politiek stevig in zijn greep. Eerder deze week raakte bekend dat ex-Open VLD-fractieleider Sven Gatz – die zelf ontslag nam om in de privé aan de slag te gaan en directeur wordt van de Unie van Belgische Brouwers – de vertrekpremie van 300.000 euro opeist waar hij volgens het statuut van de Vlaamse parlementsleden recht op heeft.

‘Het federale koninkrijk mag dan wel in een diepe politieke crisis zijn weggezonken, het systeem moet wel blijven draaien. En dat heeft een prijs, te betalen door een dankbare bevolking,’ besluit Van Cauwelaert.

Op Twitter maken bovenvermelde berichten alvast heel wat discussies los.

Inmiddels heeft ex-Open VLD-fractieleider Sven Gatz laten weten om de vertrekpremie van 300.000 euro niet op te eisen.

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/opinie/columns/rik-van-cauwelaert/het-systeem-moet-blijven-draaien/opinie-1195091919180.htm#

http://www.express.be/articles/nl/vipsweek/goede-week-voor-sven-gatz/151579.htm

Bron : Knack / De Standaard / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!