De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dweil aan de voordeur als teken van respect voor de schoonmakers
ACV Voeding en Diensten

Dweil aan de voordeur als teken van respect voor de schoonmakers

Hang op vrijdag 19 juni een dweil aan je voordeur of uit je raam, als teken van waardering voor de meer dan 200.000 schoonmakers in ons land. Dat is de oproep die ACV Voeding en Diensten lanceert naar aanleiding van de 13e editie van de Dag van de Schoonmaak. Schoonmakers spelen immers een sleutelrol in de strijd tegen het verspreiden van het COVID-19-virus. 

donderdag 18 juni 2020 12:30
Spread the love

 

Op 19 juni wil ACV Voeding en Diensten het schoonmaakpersoneel bedanken voor het zware werk dat ze dagelijks verrichten. Het beroep van schoonmakers is sowieso al intensief, maar tijdens deze coronacrisis kregen veel schoonmakers het nog moeilijker.

“De situatie verschilt van sector tot sector,” zegt Gaetan Stas, algemeen secretaris van ACV Voeding en Diensten. “Sommige schoonmakers werden tijdelijk werkloos, zoals in de horeca. Ook dienstenchequewerknemers hebben moeilijke maanden achter de rug. Ze konden blijven werken, maar vaak hadden ze angst om besmet te worden of klanten te besmetten.

Schoonmakers moeten nu rekening houden met veel strengere reinigingsvereisten, bijvoorbeeld in scholen, kantoren en ziekenhuizen. Er worden veel meer schadelijke middelen gebruikt – zoals bleekmiddel en ammoniak – met alle gezondheidsgevolgen van dien. Daarbij komt nog dat de schoonmakers zich zeer bewust zijn van hun cruciale rol om de pandemie tegen te gaan. Dit legt een grote druk op hun schouders.”

Meer erkenning = meer loon?

Gelukkig kent de coronacrisis ook een positief gevolg. Schoonmakers zijn in deze tijden onmisbaar en kunnen daarom rekenen op meer erkenning . “Kleine gebaren – een tekening voor de poetshulp, een dankboodschap op een vuilniscontainer, … – doen deugd. Maar die symbolische erkenning vertaalde zich nog niet in een loonsverhoging. Ondanks de belangrijke rol van schoonmakers en de zwaarte van de job, ligt het gemiddelde brutosalaris laag. Een dienstenchequewerknemer met 2 jaar anciënniteit verdient gemiddeld 2.131 euro bruto per maand, veel minder dan het gemiddelde bruto maandloon in België van 3.558 euro. De wanverhouding is natuurlijk nog duidelijker als we het inkomen van een topmanager nemen. Het loon van een werknemer in de schoonmaaksector ligt 10 keer lager dan het gemiddelde maandloon van een topmanager. En dan houden we geen rekening met het feit dat schoonmakers zelden voltijds werken, wat betekent dat hun inkomen nog lager ligt.”

ACV Voeding en Diensten stelt dat de maatschappij moet aanvaarden dat deze cruciale beroepen meer waard zijn dan het povere loontje waar ze nu recht op hebben. De crisis die we net hebben meegemaakt, heeft aangetoond dat we vooral nood hebben aan schoonmaakpersoneel, veel meer dan aan topmanagers! Wordt het principe van die ‘nieuwe’ maatschappij waar we tijdens de crisis zo naar uitgekeken hebben dat klanten, privé, instellingen of ondernemingen, bereid zijn om de prestaties van het schoonmaakpersoneel te betalen in functie van het essentiële karakter van hun beroep?

 

Oproep

Hang op vrijdag 19 juni ook een dweil of schoonmaakdoek aan je voordeur of uit het raam, om zo waardering te tonen voor het beroep van schoonmakers. Plaats een foto op sociale media met volgende hashtag: #DagvandeSchoonmaak. Of verzend een foto naar deze Facebookpagina www.facebook.com/ACVdagvdschoonmaak

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!