De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De bende van Blatter: 1 op 4 FIFA-leden is corrupt !
Corruptie, FIFA, WK voetbal 2018, WK voetbal 2022 -

De bende van Blatter: 1 op 4 FIFA-leden is corrupt !

dinsdag 30 november 2010 12:43
Spread the love

 

Luttele dagen vooraleer de WK-toernooien van 2018 en 2022 moeten worden toegewezen heeft een onderzoeker van het BBC-programma Panorama aangetoond dat er nog drie prominente FIFA-leden zijn omgekocht.  Hij kreeg documenten in handen waaruit zou blijken dat Ricardo Teixeira (Brazilië), Issa Hayatou (voorzitter Afrikaanse voetbalbond) en Nicolas Leoz (Zuid-Afrika) zijn omgekocht.

De drie leden zouden zijn omgekocht door het marketingbureau International Sports and Leisure (ISL), dat in ruil voor geldbedragen een lucratief contract afsloot met de FIFA.

Volgens de BBC gaat het om liefst 175 geheime betalingen voor een totaal van honderd miljoen dollar, die werden gedaan tussen 1989 en 1999.

Er zou nog een lid betrokken zijn bij duistere praktijken: Jack Warner van Trinidad & Tobago en baas van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond, zou toegangskaartjes hebben doorverkocht tijdens het WK van 2006 in Duitsland. Ook hij heeft zitting in het comité dat op 2 december besluit naar welke landen de organisaties van de WK’s van 2018 en 2022 gaan. België en Nederland zijn samen kandidaat voor het WK 2018.

Op 18 november strafte FIFA al twee van zijn leden, Reynald Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria, voor respectievelijk één en drie jaar,nadat de BBC beelden had getoond waarop het tweetal zei bereid te zijn hun stem te verkopen. 

In totaal zijn nu dus zes van de 24 stemgerechtigde leden van de FIFA -die beslissen over de toewijzing van het grootste sportevenement ter wereld- in duistere zaakjes betrokken. (FZ)

Bron: BBC / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!