De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Ex-voorzitter Engelse voetbalbond praat 4 FIFA-officials aan de galg
FIFA, Qatar, Verkoop, WK 2018, Kandidatuur England, England, Fraude, Stemmen -

Ex-voorzitter Engelse voetbalbond praat 4 FIFA-officials aan de galg

woensdag 11 mei 2011 11:22
Spread the love

Lord Triesman, de voormalige voorzitter van de Engelse voetbalbond, heeft de namen bekendgemaakt van 4 FIFA-officials die hem geld en/of gunsten zouden hebben gevraagd in ruil voor hun steun aan de kandidatuur van Engeland voor de organisatie van het WK Voetbal van 2018, dat uiteindelijk aan Rusland werd toegewezen.

Triesman noemde FIFA vice-voorzitter Jack Warner, de Braziliaan Ricardo Terra Teixeira, de Paraguayaan Nicolas Leoz en de Thai Worawi Makudi bij naam. Zij zouden hem in ruil voor hun stem gunsten hebben gevraagd gaande van cash geld tot een Engelse ridderorde, televisierechten en vriendschappelijke wedstrijden tegen het Engelse nationaal voetbalelftal.

Corruptieaantijgingen bij de FIFA zijn niets abnormaals, al is het de eerste keer dat iemand mensen beschuldigt met naam en toenaam en andere details omtrent de te leveren wederdiensten. De Sunday Times schreef eerder dit jaar dat 2 andere leden van het uitvoerend comité – vice-voorzitter Issa Hayatou (Kameroen) en Jacques Anouma (Ivoorkust) – elk 1,5 miljoen dollar hadden ontvangen om hun stem aan Qatar te geven voor het WK 2022.

Omdat Triesman lid is van het Engelse House of Lords, geniet hij onschendbaarheid en kan hij door de mensen die hij beschuldigt niet worden vervolgd. Triesman moest ontslag nemen als voorzitter van de Engels voetbalbond nog voor de stemming over de toewijzing van het WK van 2018 plaatsvond. Hij zou vorig jaar hebben gesuggereerd dat Spanje en Rusland probeerden scheidsrechters om te kopen tijdens het WK in Zuid-Afrika. Triesman ontkende, maar iemand was er in geslaagd die verklaringen op band op te nemen.

Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!