De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De argro-chemiereuzen, Bayer en Monsanto, gaan samen.

De argro-chemiereuzen, Bayer en Monsanto, gaan samen.

vrijdag 16 september 2016 03:44
Spread the love
Bayer en Monsanto hebben besloten samen te gaan en het grootste agro-chemie bedrijf ter wereld uit de grond te stampen. Dat gaat Bayer, de uitvinder van de heroine, rijk geworden door de distributie van CyclonB, het lieve bedragje van $ 66 miljard kosten, te betalen in cash alstublieft. CEO van Monsanto Hugh Grant heeft zijn best gedaan er een mooi plaatje van te maken door ons wijs te maken dat het gaat om het “verbeteren van het leven van telers en van mensen over de hele wereld.”
Maar er steekt meer achter de grote aankoop door Bayer van Monsanto, een eerder voorstel voor het samengaan van Dow and Dupont, en de deal tussen ChemChina en Syngenta deal, toont duidelijk aan dat we het hebben over een industrie die diep in de problemen steekt.

De prijzen die de telers nu moeten betalen voor hun genetisch gemanipuleerde zaden zijn op plaatsen vijf keer zo hoog als twintig jaar geleden, en het wordt ze op allerlei manieren onmogelijk gemaakt zelf zaden te kweken. De meeste telers die zaadgoed van Monsanto gebruiken mogen maar een product telen en zijn verplicht ook ander Monsanto producten af te nemen.
Niet alleen Mosanto maakt zich schuldig aan het manipuleren van telers, ook Bayer doet er aan mee en er zijn nog wel een paar voorbeelden.

Maar nu de echte boeren steeds vaker biotechnische zaden op geven en toch maar weer eigen zaden te gaan gebruiken en het publiek steeds meer tegenstand vertoond tegen gifstoffen als glyfosaat van Monsanto en Neonicotinoiden van Bayer, voedselproducenten steeds meer druk zien om GMO ingrediënten te verwijderen uit hun producten, denken de genetisch technische giganten alleen maar aan groter groeien.
Dat is natuurlijk vooral nodig om de nodige clout te kunnen laten zien en voelen om telers, landen en regeringen, wetenschappers en de media onder druk te kunnen zetten.
Woedende afnemers en milieugroeperingen roepen al langer om regulering en het blokkeren van dit samengaan van giganten. Agentschappen van de Duitse en Amerikaanse regeringen zullen vast en zeker de stappen ondernemen die nodig zijn, in ieder geval voor de vorm. Natuurlijk beloven ze een grondig onderzoek voordat ze zullen gaan doen wat ze altijd al gedaan hebben. De multinationale bedrijven krijgen carte blanche.

Zo gauw blijkt dat de media hun aandacht ergens andere aan besteden, en deze grote bedrijven zijn goed in het manipuleren van het nieuws, zullen de grote bazen van de twee bedrijven, samen met de bonzen in onze regeringen, als de weerlicht zorgen dat alles in kannen en kruiken is. De aandacht hoeft maar even in een andere richting te aan en de twee misdadige bedrijven gaan samen en vormen het grootste misdadige voedsel, landbouw en chemie kartel uit de wereldgeschiedenis. Bayer-Monsanto, daar moet zelfs de Maffia voor buigen.

Misdadigers in de directiestoelen van grote bedrijven zijn nog steeds misdadigers, ook als het gaat om een van de grootste samenvoegingen in de geschiedenis. De zo gehate naam Monsanto zal verdwijnen, maar alleen de naam. Het is zelfs heel goed mogelijk, en waarschijnlijk dat de huidige directie gewoon blijft zitten. Alleen hun titels zullen een beetje veranderen en de kop van hun briefpapier zal de naam Bayer dragen.

Helaas zijn er nog veel meer bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels, of met de wetgeving van de landen waarin ze opereren. Maar hier komen twee van de grootsten samen, en de meest beruchte.

Zo lang er bedrijven als Bayer en Monsanto bestaan zullen ze de aarde vergiftigen om meer winst te maken. Het is hoog tijd dat de regeringen van de Verenigde Staten en die van Duitsland laten zien dat regeren meer is dan alleen maar stemmen winnen. Het wordt tijd de mensen te beschermen en de aarde te verdedigen!

take down
the paywall
steun ons nu!