Glyfosaat vergiftigt 45 procent van alle bodems in de EU
Nieuws, Wereld, Europa, Milieu -

Glyfosaat vergiftigt 45 procent van alle bodems in de EU

Een nieuwe wetenschappelijke studie weerlegt andermaal de bewering van Monsanto dat glyfosaat een schadeloze verdelger zou zijn. In 45 procent van alle bodems in EU worden sporen teruggevonden van het giftige AMPA, een afbraakproduct van het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Dit chemisch product is vooral bekend als RoundUp, het commerciële product van agrogigant Monsanto.

donderdag 19 oktober 2017 15:33
Spread the love

Dat glyfosaat kankerverwekkend is werd al meermaals bevestigd door wetenschappelijke studies. Monsanto en andere agromultinationals werden recent betrapt op het manipuleren van gegevens uit wetenschappelijke studies en op het betalen van wetenschappers om met selectieve boodschappen een indruk te wekken van het tegendeel van wat de studies vaststellen. De bedoeling is onder meer dat op die manier ‘uit onverdachte bron’ persartikels verschijnen die twijfel zaaien en het voorstellen alsof over de toxische eigenschappen van glyfosaat twijfels zouden bestaan.

Een nieuwe studie door twee Nederlandse laboratoria in samenwerking met het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft aangetoond dat 45 procent van alle bodems in de EU besmet zijn met residu’s van glyfosaat, vooral met de chemische stof AMPA (AminoMethylPhosphonic Acid). Dit is een van de afbraakproducten die ontstaan wanneer glyfosaat ontbindt in de bodem. Deze studie spreekt de bewering van de producenten van glyfosaat tegen, dat het product volledig zou afbreken in de bodem.

De besmettingsgraad is het hoogst in Denemarken, Groot-Brittannië en Portugal en het laagst in Italië en Griekenland, wat in overeenstemming is met de intensiteit waarmee glyfosaat wordt gebruikt in de landbouw. De besmetting van de bodem met glyfosaat doet zich evenwel in alle EU-lidstaten voor. AMPA is schadelijk voor regenwormen, voor nuttige bodembacteriën en bodemschimmels. Daardoor wordt tevens de resistentie van planten tegen ziektes verminderd.

Het Pesticide Action Network toont aan dat het gebruik van glyfosaat landbouwers in een vicieuze cirkel blokkeert. Planten worden meer vatbaar voor ziektes door het gebruik van glyfosaat, waardoor de boeren nog meer glyfosaat gaan gebruiken om die ziektes dan te bestrijden.

PAN: Glyphosate persists! And European top soils are contaminated with it

GM Watch: Glyphosate persists – and European topsoils are contaminated with it

take down
the paywall
steun ons nu!