(naturalnews.com)
Nieuws, Wereld, Economie -

Monsanto-Bayer veroordeeld: Roundup is oorzaak kanker

Op 28 maart 2019 heeft een rechtbank van de staat Californië het bedrijf Monsanto (nu Bayer) veroordeeld tot een schadevergoeding van 80 miljoen dollar, voor het veroorzaken van de kanker non-hodgkinlymfoom bij een 70-jarige man, die het bestrijdingsmiddel Roundup twintig jaar in zijn tuin had gebruikt.

maandag 1 april 2019 10:10
Spread the love

Onmiddellijk na het verdict gaf de advocaat van Edwin Hardeman, een 70-jarige burger, de volgende verklaring: “De jury heeft Monsanto zonder de minste aarzeling verantwoordelijk bevonden voor 40 jaar commerciële wanpraktijken en een boodschap gegeven dat het bedrijf de manier van zaken doen grondig moet veranderen.”

“Het blijkt duidelijk uit de acties van Monsanto dat het (bedrijf) er niets om geeft dat Roundup kanker veroorzaakt en zich steeds heeft gefocust op de manipulatie van de publieke opinie en op de ondermijning van ieder persoon die oprechte en legitieme zorgen uitte over Roundup.”

Het bedrijf heeft jarenlang verzwegen dat Roundup kankerverwekkende stoffen bevat (glyfosaat), heeft wetenschappelijke studies gemanipuleerd en heeft actief gelobbyd bij de Amerikaanse overheidsdienst voor het leefmilieu EPA, zodat deze dienst geen waarschuwingen uitvaardigde tegen het gebruik van dit product. Monsanto riskeert een gelijkaardige veroordeling in duizenden andere rechtszaken in de VS. Nog steeds te koop… (screenshot allestegenongedierte.nl)

Monsanto is vorig jaar opgegaan in de chemiereus Bayer, in een poging van het volledig besmette imago van de merknaam Monsanto af te raken. Of dat zal lukken is maar de vraag. Bayer heeft (nog) niet de slechte reputatie van Monsanto, maar ook deze gigant zal uiteindelijk enkel buigen voor druk van de publieke opinie. Uit zichzelf veranderen zal dit alleen door winst gedreven bedrijf nooit doen. 

De bewijzen dat Roundup kankerverwekkend is, worden al jaren verspreid door internationale instellingen. Desondanks heeft de Europese Commissie nog steeds niet beslist een volledig verbod op het product uit te vaardigen. Ook voormalig Vlaams-minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) vond de belangen van de agro-industrie belangrijker dan de volksgezondheid en stemde na jarenlange druk van de publieke opinie in met een mak verbod op het gebruik door particulieren. Professionele gebruikers zoals landbouw- en tuinbedrijven mogen echter gewoon verdergaan met het gebruik van het gevaarlijke product.

 

Bron:

‘Verdict Is In’: Monsanto Found Liable for Man’s Cancer, Ordered to Pay $80 Million in Damages

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!