De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Chinese elite denkt dat een revolutie niet veraf meer is…
China, Inkomensongelijkheid, Revolte, Spanningen, Elite -

Chinese elite denkt dat een revolutie niet veraf meer is…

donderdag 10 november 2011 19:32
Spread the love

Bij de Chinese miljonairs koestert 46 procent plannen om te emigreren, terwijl 14 procent het benodigde administratieve proces voor een vertrek naar het buitenland heeft opgestart. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Hurun Research Institute en de Bank of China bij 980 Chinezen met een vermogen van minstens 10 miljoen yuan (1,58 miljoen dollar).

De Financial Times publiceert een explosieve blogpost over de binnenlandse situatie in China:

In privégesprekken, uiten vele mensen die ogenschijnlijk tot de Chinese elite behoren, hun misnoegdheid over de richting die het land uitgaat en de toekomstige stabiliteit van het land, terwijl ze toegeven dat ze zich machteloos voelen om zinvolle veranderingen door te voeren.

‘Er is een gevoel dat we het onvermijdelijke breekpunt naderen, wanneer de spanningen in de maatschappij zullen overkoken en de leiders zullen worden overweldigd, ‘ aldus een Chinese bankier die nauwe banden onderhoudt met machtige politieke families.

Zowat alle elementen zijn verzameld voor een revolte zoals in 1989 – corruptie in het land is groter dan toen, mensen denken dat ze niet vooruit kunnen zonder politieke connecties, de welvaartskloof is aanzienlijk groter en van hervormingen is er zo goed als niets in huis gekomen. Het enige wat ontbreekt is een binnenlandse economische crisis.’

Eén op drie Chinezen heeft in het buitenland belegd met specifieke emigratie-doeleinden in het achterhoofd. Eén op vier wil met buitenlandse activa zijn portefeuille diversifiëren en het risico beter kunnen beheren. Waarnemers merken echter op dat vele Chinese miljonairs zich ook grotere zorgen beginnen te maken over hun persoonlijke en financiële veiligheid en vrezen uiteindelijk in de gevangenis te zullen belanden. Er wordt aan toegevoegd dat het gebrek aan rechtszekerheid een groeiend probleem wordt voor de Chinese economie, wat de emigratiebeweging stimuleert.

Financial Times / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!